Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Italijos pavyzdys įrodo, kaip greitai gali kilti panika dėl naujojo koronaviruso

Dar neseniai italai ėmė iš tolo apeidinėti kinų maisto restoranus ir parduotuves. Jie taip esą saugojosi naujojo koronaviruso, kurio židinys – būtent Kinijoje. Bet dabar pasaulis saugosi ir italų, o stigma, regis, plinta net greičiau nei pats užkratas, kuris, ko gero, tik šiek tiek pavojingesnis nei sezoninis gripas.
Ar koronaviruso paieškos Italijoje buvo vertos sukeltos panikos?
Ar koronaviruso paieškos Italijoje buvo vertos sukeltos panikos? / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Italijos Lombardijos regiono, kur dabar fiksuojama daugiausia užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų, adresu savaitgalį gana netikėtai atskriejo kritikos – ir iš ne bet ko, o iš centrinės vyriausybės bei Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) specialistų.

Priekaištai turbūt unikalūs dėl to, kad Italija kritikuojama ne dėl nerangus, o dėl pernelyg uolaus požiūrio į koronaviruso plitimą. Esą pareigūnų būtent Lombardijoje kruopštumas sukuria įspūdį, kad problema yra milžiniška, nors iš tiesų taip nėra.

Centrinė vyriausybė, vadovaujama Giuseppe Conte, skelbia, kad kiti Italijos regionai ir kitos šalys laikosi pasaulinių gairių bei tikrina beveik vien tik asmenis, kurie rodo užsikrėtimo koronavirusu simptomus.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Koronaviruso plitimas Italijoje
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Koronaviruso plitimas Italijoje

Tačiau Lombardijoje tikrinami ir žmonės, kurie tiesiog turėjo kontaktą su infekuotais asmenimis, nors patys jokių simptomų nerodo. Tokiu būdu regione į užsikrėtusiųjų sąrašus įtraukiami ir žmonės, kurie iš tiesų neserga – tik nešioja virusą.

Mokslininkai, taip pat PSO, jau kelias savaites stengiasi pabrėžti, kad toli gražu ne visi žmonės, kurie užsikrečia naujuoju koronavirusu, apskritai suserga. Galbūt neatsitiktinai Lombardijos regiono vadovybė jau paskelbė, kad nuo šiol bus tikrinami tik ligos simptomus rodantys asmenys.

Dažnas įtaria, kad politinės naudos iš krizės siekia išpešti Lombardijoje šeimininkaujanti populistinė dešiniųjų radikalų partija „Lyga“, suinteresuota parodyti, kokia esą nemokšiška vyriausybė Romoje.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Matteo Salvini
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Matteo Salvini

Kad ir kaip būtų, žala jau padaryta – ir ne tiek Italijos visuomenės sveikatai, kiek šalies įvaizdžiui. Italai dabar stigmatizuojami – visai kaip kinai.

Siaubingos naujienos turizmui

Šiandien Italijoje labiausiai justi rankų dezinfekavimo skysčio kvapas. Dažniausiai matyti – apsauginės kaukės, respiratoriai ir suraukti antakiai.

Tačiau, kaip pastebi „The Daily Beast“, nors vis kalbama apie „krizės epicentrą“ ir „nepaprastąją padėtį“, joks maras Italijoje nesiautėja. Tikroji problema – ne baimė pasigauti koronavirusą, o baimė užsikrėsti pasaulį purtančia panika.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Italai jau pripažįsta persistengę su koronaviruso paieškomis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Italai jau pripažįsta persistengę su koronaviruso paieškomis

ES šalių sveikatos apsaugos ministrai praėjusią savaitę trimitavo, kaip drąsiai elgiasi atvykdami į Romą ir paskelbdami solidarumą su Italiją, taip pat tikino, jog sienų su šia šalimi tikrai neuždarys.

Tačiau kai kurios šalys ir labai nemažai kompanijų būtent taip ir elgiasi – Italija virsta atstumtąja.

Pavyzdžiui, JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija ir pati pavojaus laipsnį Amerikoje pakėlė iki 3-ojo laipsnio, bet šimtus amerikiečių studentų jau susigrąžino iš Florencijos, nors šiam miestui netaikomos jokios karantino priemonės.

„British Airways“ atšaukė tiesioginius skrydžius į Milaną – esą „sumažėjo paklausa“.

Italiją paprastai aplanko daug amerikiečių, kuriems D.Trumpo administracija rekomendavo „gerai pagalvoti“, ar tikrai verta keliauti į šią šalį.

Izraelis ir Mauricijus išvis nebepriima lėktuvų iš Italijos, o vienas italų žurnalistas nebuvo priimtas į viešbutį Graikijoje, nors buvo rezervavęs kambarį – tik dėl to, kad atskrido iš Romos.

Italijos viešbučių federacija skelbia, kad krizei žengiant į antrą savaitę Milane atšaukiama net 70 proc. anksčiau užsakytų kambarių. Romoje – 40 proc.

Šie rodikliai dabar neabejotinai šaus į viršų, nes Italiją paprastai aplanko daug amerikiečių, kuriems D.Trumpo administracija rekomendavo „gerai pagalvoti“, ar tikrai verta keliauti į šią šalį. O tai, aišku, yra blogos naujienos nuo turizmo priklausomai valstybei.

Stabdyti viruso kelionę jau vėlu

Bet ar tikrai verta atšaukti suplanuotą kelionę? Ekspertai teigia, kad ne.

Sveikatos apsaugos klausimais vyriausybes konsultuojančios kompanijos „Healix International“ atstovas Adrianas Hyzleris tvirtina, kad riboti keliones į Italiją ir iš šios šalies jau tiesiog per vėlu.

Mat naujasis koronavirusas jau užfiksuotas daugiau nei šešiose dešimtyse šalių, o bandymai išskirti kelias valstybes, kuriose infekcijų registruojama daugiausia, net nelogiški.

„Negali sustabdyti skrydžių ir nesitikėti didžiulių pasekmių. Ribojimai dabar reikštų, kad uždaromi arklidžių vartai, nors arklys jau pro juos išlėkęs! Tai yra neįmanoma“, – teigė A.Hyzleris.

Ekspertas taip pažymi, kad PSO jau paskelbė, jog bet kokie suvaržymai turėtų būti „nuoseklūs ir proporcingi rizikos vertinimams“.

Kitaip tariant, nėra jokios prasmės atšaukti kelionę į Romą, kur virusu užsikrėtė vos trys žmonės – du kinai turistai ir iš Kinijos grįžęs mokslininkas (visi jie pasveiko).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Italai jau pripažįsta persistengę su koronaviruso paieškomis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Italai jau pripažįsta persistengę su koronaviruso paieškomis

A.Hyzleris mano, kad dabartinės tendencijos skaudžiai smogs mažesnėms turistinėms kompanijoms, o tai taps skaudžia pamoka likusiam pasauliui: „Vyriausybės desperatiškai bando numalšinti paniką, nes ji paralyžiuotų pasaulį.“

Skundžiasi isteriška komunikacija

Sunku paneigti, kad infekuoti italai platina virusą. Pirmieji užkratai mažiausiai 14-oje šalių, tarp jų – Meksikoje, Brazilijoje ir Nigerijoje, užfiksuoti būtent Italijos piliečių organizmuose. Jie atvyko į šias valstybes iš šiaurinių Italijos regionų.

Vis dėlto ekspertai ir vėl tvirtina, kad virusas būtų atkeliavęs į kitas pasaulio šalis – tiesiog italai ten atvyko pirmieji.

Harvardo universiteto epidemiologijos profesorius Marcas Lipsitchas „The Atlantic“ praėjusią savaitę teigė, kad dėl bandymų sustabdyti tai, kas nesustabdoma, padėtis pradės atrodyti blogesnė nei iš tiesų yra.

„Manau, kad tikėtina, jog viruso nebebus galima sustabdyti. Daugybė žmonių, kurie užsikrės virusu, nė nesupras ir nepajaus, kad užsikrėtė. Greičiausiai daugelis tiesiog kelias dienas blogiau jausis ir pasveiks“, – tvirtino M.Lipsitchas.

Italijos turizmo federacija: per 48 valandas iš saugios šalies be jokios logiškos priežasties virtome Europos atstumtaisiais.

Galiausiai, kaip jau minėta, Italijos pareigūnai jau pripažįsta, kad su tikrinimais greičiausiai perlenkė lazdą. Šalyje atlikta net 18 tūkst. patikrinimų, kai, tarkime, visose JAV – vos 500, o beveik pusė patikrintų žmonių, kurių organizmuose rastas naujasis koronavirusas, buvo ir yra sveiki.

29 žmonės, kurie mirė, ir taip turėjo didelių sveikatos problemų. Kaip pažymi Italijos sveikatos apsaugos ministerija, visi jie beveik neabejotinai mirė su koronavirusu, o ne dėl koronaviruso.

„Scanpix“ nuotr./Italai jau pripažįsta persistengę su koronaviruso paieškomis
„Scanpix“ nuotr./Italai jau pripažįsta persistengę su koronaviruso paieškomis

Tačiau pasaulis jau puolęs į paniką, ir dabar tie italai, kurie nėjo į kinų restoranus, patys gali pajusti, ką reiškia tokia ksenofobija.

Pavyzdžiui, kai Tenerifėje koronavirusu užsikrėtė keturi italai, kelionių agentūros ėmė skambinėti kitiems Italijos piliečiams ir raginti juos prieš keliaujant į Kanarų salas pasirūpinti medikų pažymomis.

„Per 48 valandas iš saugios šalies be jokios logiškos priežasties virtome Europos atstumtaisiais, – penktadienį pranešime pažymėjo Italijos turizmo federacija. – Isteriška komunikacija neatspindi tikrosios padėties šalyje, o rezultatas – atšaukiami užsakymai ir skrydžiai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas