Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Italijos premjerė neigia, kad G-7 susitikime būta nesutarimų dėl abortų

Italijos kraštutinių dešiniųjų ministrė pirmininkė Giorgia Meloni (Džordža Meloni) šeštadienį paneigė, kad Italijoje vykusiame Didžiojo septyneto (G-7) aukščiausiojo lygio susitikime buvo kilęs ginčas dėl žodžio „abortas“ išbraukimo iš lyderių pareiškimo.
Roberto Monaldo / ZUMAPRESS.com
Roberto Monaldo / ZUMAPRESS.com
Temos: 2 G-7 Giorgia Meloni

Praėjusiais metais septynių turtingų demokratinių valstybių grupės lyderiai pareiškime, kuris buvo paskelbtas po aukščiausiojo lygio susitikimo Hirošimoje, įsipareigojo spręsti „teisės į saugų ir teisėtą abortą klausimą“.

Tačiau į baigiamąjį pareiškimą, dėl kurio susitarta per šių metų aukščiausiojo lygio susitikimą Italijos Apulijos regione, ta formuluotė nebuvo įtraukta – dėl to diplomatai kaltina G. Meloni.

„Ginčas buvo ... visiškai išgalvotas, polemikos aukščiausiojo lygio susitikime nebuvo... nes nebuvo dėl ko ginčytis“, – tvirtino ji spaudos konferencijoje susitikimo pabaigoje.

G-7 sudaro Didžiosios Britanijos, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Japonijos, Jungtinių Valstijų ir Italijos vadovai.

Jų baigiamajame pareiškime pakartoti „vadovų Hirošimos pareiškime prisiimti mūsų įsipareigojimai dėl visuotinės galimybės moterims naudotis tinkamomis, įperkamomis ir kokybiškomis sveikatos priežiūros paslaugomis, įskaitant visapusišką seksualinę ir reprodukcinę sveikatą bei teises visiems“.

G. Meloni sakė, kad „paprastai šiuose dokumentuose kai kas nors kartojama, daroma nuoroda į ankstesnius dokumentus, kad juose nebūtų nereikalingų pasikartojimų“.

„Dalykai, kurie jau laikomi savaime suprantamais, nekartojami pažodžiui“, – pridūrė ji.

Po pranešimų, kad G. Meloni – kraštutinių dešiniųjų lyderė, pasisakanti prieš abortus, – bando sušvelninti formuluotę dėl moterų teisių, nepritarimą pareiškė Jungtinės Valstijos ir Prancūzija.

Vienas Europos Sąjungos (ES) aukšto rango pareigūnas anksčiau patvirtino, kad bandymai į pareiškimą įtraukti aiškesnes formuluotes nebuvo sėkmingi.

Dėl šio klausimo kilo diplomatinis ginčas tarp G. Meloni ir liberalaus Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono).

Italų žurnalisto paklaustas apie formuluotę dėl abortų, E. Macronas atkreipė dėmesį į anksčiau šiais metais Prancūzijos parlamente įvykusį balsavimą dėl teisės į abortą įtvirtinimo konstitucijoje.

„Tai nėra tokie pat jautrūs klausimai, kokie šiandien yra jūsų šalyje... Apgailestauju dėl to, bet gerbiu tai, nes tai buvo suverenus jūsų tautos pasirinkimas“, – sakė jis.

G. Meloni atkirto pažymėdama, kad E. Macrono laukia artėjantys parlamento rinkimai. Anot jos, labai neteisinga naudoti G-7 aukščiausiojo lygio susitikimą rinkimų kampanijai.

Šeštadienį ji sakė: „Aš suprantu priežastis, dėl kurių kyla tokie ginčai, suprantu, kodėl kai kurie juos kursto, tačiau objektyviai tai nebuvo problema.“

G. Meloni taip pat tvirtino, kad LGBTQ teisių srityje „nebuvo žengta jokių žingsnių atgal“.

Baigiamajame G-7 pareiškime išreikštas „didelis susirūpinimas dėl moterų, mergaičių ir LGBTQIA+ asmenų teisių mažinimo visame pasaulyje“, tačiau jame nebuvo pakartota Japonijos pareiškimo eilutė, kurioje įsipareigojama užtikrinti visavertį LGBTQ asmenų dalyvavimą visuomenėje.

Taip pat nebuvo paminėtas lytinės tapatybės klausimas, kaip tai buvo padaryta Japonijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius