Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Italijos premjerui G.Conte baigiasi medaus mėnuo

Daug mėnesių Giuseppe Conte, regis, negalėjo klysti. Italijos kovai su koronaviruso pandemija vadovaujančiam premjerui opozicija netrukdė: kritiką šie politikai slopino, atakų vengė, o kalbėjo apie vienybę. Bet dabar, kai sveikatos apsaugos krizę pamažu keičia suvokimas, kad ekonomika įkris į didžiulę duobę, tokios paliaubos jau metamos į šiukšliadėžę, rašo „Politico“.
Giuseppe Conte
Giuseppe Conte / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kovo mėnesį apklausos rodė, kad G.Conte vyriausybės kovos su koronavirusu strategiją remia net 94 proc. italų. 71 proc. pasiekė ir paties ministro pirmininko asmeninis reitingas.

Tačiau Italija jau pradeda švelninti karantiną ir ruoštis gaivinti į dugną nulėkusią ekonomiką – ekspertai atvirai kalba apie gresiančią katastrofą. Tad G.Conte medaus mėnuo, regis, baigiasi – ir su trenksmu.

Dabar ir atskirų regionų administracijos, ir stambiosios pramonės lobistai, ir net Katalikų bažnyčia garsiai skelbia nepritarimą vyriausybės norui tik lėtai atlaisvinti protrūkio pradžioje paskelbtus viešojo ir ekonominio gyvenimo apribojimus.

Nori dar mažiau suvaržymų

Kritikų teigimu, G.Conte klysta bijodamas pasielgti ryžtingiau ir esą tik trukdo šaliai atsigauti po šios krizės.

Opoziciniai politikai praėjusią savaitę buvo net savotiškai okupavę abejus parlamento rūmus. Taip protestuota prieš šiuo metu vis dar galiojančius suvaržymus.

Ir net pačios valdančiosios koalicijos, kurią sudaro prieš elitą nusistatęs „Penkių žvaigždžių judėjimas“, centro kairės Demokratų partija ir liberali „Gyvoji Italija“ („Italia Viva“), atstovai jau grasina sužlugdyti šią daugumą – jei vyriausybė nepaspartins grįžimo į normalų gyvenimą tempo.

Kritikų teigimu, G.Conte klysta bijodamas pasielgti ryžtingiau ir esą tik trukdo šaliai atsigauti po šios krizės.

Skeptikai taip pat kaltina G.Conte nesugebant išspręsti nesutarimų dėl finansinės pagalbos paketų – esą svarbiausi sprendimai perleidžiami darbo grupėms, o nepaprastosios padėties metu gautomis galiomis piktnaudžiaujama.

Sociologas Lorenzo Pregliasco, dirbantis „YouTrend“, pažymi, esą vien galimybė, jog ekonominė katastrofa bus milžiniška, pakerta italų tikėjimą, kad šalies premjeras galės išvairuoti valstybę iš krizės.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Protestas prieš karantiną ir G.Conte Neapolyje
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Protestas prieš karantiną ir G.Conte Neapolyje

„Kuo daugiau visuomenė galvos ne apie sveikatą, o apie socialinę ir ekonominę krizę, tuo daugiau rizikuos G.Conte“, – teigia L.Pregliasco.

Italai iš tiesų jau pradeda galvoti, kaip reikės gyventi netolimoje ateityje. Praėjusią savaitę „Fitch“ jau sumažino Italijos kredito reitingą iki BBB, o pirmojo šių metų ketvirčio duomens rodo, kad šalies BVP susitraukė 4,7 proc. Visų metų prognozė – 10 proc. krytis.

G.Conte balandžio pabaigoje skelbė pergalę, kai su ES lyderiais susiderėjo dėl pinigų iš Europos stabilumo mechanizmo skyrimo Italijai be išankstinių sąlygų.

Bet šalies spauda svarsto, kad tam tikra priežiūra vis tiek bus įvesta – kaip Graikijoje padedant šiai valstybei.

Įžvelgia neteisybę

Tiems italams, kurie tikėjosi greito sugrįžimo į įprastą gyvenimą, teko nusivilti – ypač Pietų Italijoje, kur protrūkis buvo labai skystas. Žinia, vienu didžiausių infekcijos židinių visame pasaulyje tapo šiaurinis Lombardijos regionas.

Šeimų nariai jau gali vieni kitus lankyti – kaip ir „stabilūs partneriai“, nors dėl tokio apibrėžimo jau kilo aistrų ir kalbų apie moralės policiją.

Tiems italams, kurie tikėjosi greito sugrįžimo į įprastą gyvenimą, teko nusivilti – ypač Pietų Italijoje, kur protrūkis buvo labai skystas.

Atsidarė parkai, galima išsinešti maisto iš barų ir restoranų. Tačiau bažnyčios toliau uždarytos, o dėl to ant G.Conte vyriausybės labai pyksta katalikų vyskupų asociacija. Mokyklos liks uždarytos iki rugsėjo, tad vaikų tėvams dirbti ir toliau bus labai sunku.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Italijoje vėl galima eiti į parkus
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Italijoje vėl galima eiti į parkus

Tiesa, į darbą grįžo apie 4 mln. žmonių, daugiausia dirbančių pramonėje ir statybose. Bet įtakinga darbdavių federacija „Confindustria“ irgi kaltina vyriausybę neturint aiškaus piliečių sugrąžinimo į darbą plano.

Pagrindinis Italijos gyvybinės jėgos šaltinis – vidutinio dydžio ir maži verslai bei parduotuvės – dar nesruvena.

Kalabrijos prezidentė Jole Santeli pasielgė drąsiausiai. Šiame regione, kaip ir Lietuvoje, jau leidžiama veikti restoranų ir barų lauko terasoms.

Regionų pareigūnai praėjusią savaitę netgi leido sau nekreipti dėmesio į centrinės vyriausybės nurodymus ir priėmė savo pačių improvizuotas taisykles. Tarkime, kai kuriuose regionuose jau leidžiama vykti į savo antruosius namus – pavyzdžiui, vasarnamius.

Kalabrijos prezidentė Jole Santeli pasielgė drąsiausiai. Šiame regione, kaip ir Lietuvoje, jau leidžiama veikti restoranų ir barų lauko terasoms.

Centro dešinės partijai „Forza Italia“ atstovaujanti J.Santelli įžvelgia neteisybę – turtingesni regionai, kur užsikrėtimų daug, gali grįžti į darbą, o nuo smulkiojo verslo priklausomos provincijos, kur infekcijų kaip tik labai mažai, yra priverstos laukti.

„Scanpix“ nuotr./Kalabrijos regiono prezidentė Jole Santelli
„Scanpix“ nuotr./Kalabrijos regiono prezidentė Jole Santelli

„Dabar visi žino apie koronavirusą ir socialinį atstumo laikymąsi. Turime tikėti, kad žmonės elgsis atsakingai ir išmoks gyventi kartu su virusu.

Pas mus pramonės nėra. Tai paslaugų ekonomika, kuriai svarbūs maži verslai, o jiems kelios savaitės gali tapti išgyvenimo klausimu“, – tvirtino J.Santelli.

Netinkamas metas politinei krizei

Aštriausia kritika – iš kraštutinių dešiniųjų partijos „Lyga“, kuri anksčiau dirbo koalicijoje su „Penkių žvaigždžių judėjimu“, atstovų lūpų. Partijos atstovas parlamente Guido Guidesi negaili priekaištų G.Conte.

Anot sociologo L.Pregliasco, Italijoje beveik neabejotinai „katastrofiškai“ išaugs nedarbo lygis ir bankrotų skaičius.

„Ši vyriausybė vengia priimti sprendimus ir nesugeba paremti tų, kuriems reikia paramos. Ši vyriausybė neįdėjo nė vieno euro į piliečių ir verslų kišenes. Tai tiesa ir tai problema“, – teigė G.Guidesi, kartu su kolegomis neseniai trumpam okupavęs parlamentą.

Anot sociologo L.Pregliasco, Italijoje beveik neabejotinai „katastrofiškai“ išaugs nedarbo lygis ir bankrotų skaičius. O tuomet greičiausiai žlugs ir vyriausybė – per kelis artimiausius mėnesius.

Čia svarbu ir tai, kad G.Conte puola ir valdančiosios koalicijos nariai. Ekspremjeras Matteo Renzi, dabar vadovaujantis liberaliai „Gyvajai Italijai“, praėjusią savaitę pagrasino sugriauti koaliciją.

„Scanpix“ nuotr./Matteo Renzi
„Scanpix“ nuotr./Matteo Renzi

Jis apkaltino G.Conte „populistiniu paternalizmu“ – esą vietoj to, kad būtų ieškoma būdų italams išsaugoti darbus, jie laikomi „namų arešte“.

„Reikia drąsių sprendimų ir vizijos, o ne stovėjimo vietoje, – tvirtino M.Renzi. – Jei, premjere, renkatės populizmo kelią ir sakote tik tai, ką žmonės nori girdėti, mes jūsų neberemsime.“

Tiesa, politinė krizė dabar visiškai nereikalinga, o tai pripažįsta ir M.Renzi, ir dar vienas buvęs premjeras Silvio Berlusconi, ir pats G.Conte.

„Scanpix“/AP nuotr./Giuseppe Conte
„Scanpix“/AP nuotr./Giuseppe Conte

„Žmonės mūsų nesuprastų. Nestabilumas tokiu metu labai pakenktų šaliai, mes negalime sau to leisti. O spekuliacijos apie naują technokratų ar vienybės vyriausybę – itališko politinio žaidimo dalis“, – „La Stampa“ sakė premjeras.

O S.Berlusconi partija „Forza Italia“ net leidžia suprasti, kad paremtų mažumos vyriausybę, jei iš koalicijos pasitrauktų M.Renzi partijos deputatai.

Tiesa, neilgam – S.Berlusconi patarėjas jau pareiškė: „Ateis akimirka, kai ekonominės problemos taps nepakeliamos, ir reikės galvoti apie vienybės vyriausybę.“

„Scanpix“ nuotr./Silvio Berlusconi
„Scanpix“ nuotr./Silvio Berlusconi

Per dideles krizes Italijoje vis dažniau dirba technokratų vyriausybės – priešingu atveju vis vyktų pirmalaikių rinkimų maratonas.

O „Lyga“ jau skelbia norinti premjeru matyti Mario Draghi, buvusį Europos centrinio banko vadovą – esą jo žinių bagažas ekonominei krizei neleis virsti struktūrine.

Bet kol kas dar dirba G.Conte – jis dar gali nutildyti kritikus ir įrodyti, kad atsargumas reikalingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas