Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įvarė į kampą: J.Prigožinas svarsto palikti Ukrainą

Buvęs Rusijos prezidento Vladimiro Putino patikėtinis, privačios karinės grupuotės „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas ruošiasi apriboti savo privačios kariuomenės operacijas Ukrainoje po to, kai Rusijos kariuomenės vadai nutraukė gyvosios jėgos ir amunicijos tiekimą jo pajėgoms, puolančioms Bachmutą, leidiniui „Bloomberg“ teigė su tuo susipažinę asmenys.
„Wagner“ pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas
„Wagner“ pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas / J.Prigožino "Telegram" kanalas/ Kadras iš vaizdo įrašo

Rusijos gynybos ministerijos ir J.Prigožino viešas konfliktas prasidėjo dar rudenį. Panašu, kad ministerijai pavyko pasiekti savo tikslų: ji uždraudė „Wagner“ lyderiui toliau verbuoti žmones kalėjimuose, uždraudė jam lankytis valstybinėse institucijose ir nutraukė amunicijos tiekimo grandinę.

Kitaip tariant, be užtikrintų gyvosios jėgos ir amunicijos pajėgumų J.Prigožinas ir jo kariuomenė įstrigo Bachmute – tai pagrindinis grupuotės taikinys, tačiau jo užimti taip ir nepavyko, nepaisant kelis mėnesius trukusių bandymų ir stulbinančių nuostolių.

Leidiniui „Bloomberg“ šaltiniai teigė, kad J.Prigožinas planuoja vėl sutelkti dėmesį į Afriką.

Pats J.Prigožinas tokią informaciją neigia.

„Nežinau, ką praneša „Bloomberg“, bet, matyt, jie geriau už mane žino, ką aš darysiu toliau. Kol mūsų šaliai reikia, mes kariaujame Ukrainoje“, – susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanale atsakė „Wagner“ vadas.

Sekdamas Kremliaus geopolitinių tikslų strategija, J.Prigožinas sukūrė karinį tinklą Afrikoje nuo Libijos iki Sudano, Malio ir Centrinės Afrikos Respublikos.

Tuo tarpu „Bloomberg“ atkreipė dėmesį, kad „Wagner“ kovotojams, nepaisant kelis mėnesius trunkančių sekinančių kovų, sunkiai sekėsi Bachmute ir jo apylinkėse prasiveržti į priekį daugiau nei keliasdešimt kilometrų.

Tikėtina, kad aukščiausio rango Rusijos karybos vadai sugebėjo paskatinti V.Putiną suabejoti liaupsinamu „Wagner“ pajėgų kariniu meistriškumu, argumentuodami, kad tokių rezultatų jis pasiekė naudodamasis nuteistųjų karių, pasiųstų į mirtį, gyvosiomis bangomis, apie kurias ne sykį pasakojo Ukrainos kariai.

Atvira kritika Rusijos karinės vadovybės veiksmams, demonstratyvus J.Prigožino nesutikimas žaisti pagal kitų taisykles ir nepriklausomybė taip pat sukėlė Kremliaus nepasitenkinimą.

„J.Prigožinas visiems trukdo, – „Bloomberg“ sakė politinių konsultacijų bendrovės „R.Politik“ įkūrėja Tatjana Stanovaja. – Vienintelė jo apsauga dabar yra jo asmeniniai santykiai su V.Putinu, kuris vis dar mano, kad jis tam tikra prasme yra naudingas.“

Kadras iš vaizdo įrašo/„Wagner“ pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas
Kadras iš vaizdo įrašo/„Wagner“ pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas

Kelias savaites viešai skundęsis, kad Rusijos kariuomenė nepristato gyvybiškai svarbių sviedinių ir kitų atsargų, J.Prigožinas šio mėnesio pradžioje pripažino, kad pasibaigus mūšiui dėl Bachmuto „Wagner“ teks „persitvarkyti ir sumažinti savo dydį“.

Anksčiau jis taip pat pasidžiaugė, kad jo pajėgos užėmė kaimą netoli Bachmuto, tačiau, pastebėjo „Bloomberg“ , nepaminėjo, kad, paskutinio gyventojų surašymo duomenimis, jame gyveno tik du žmonės.

Ar J.Prigožinas sugrįš į Afriką?

Kol kas nėra jokių ženklų, kad J.Prigožinas perdislokuos karius į Afriką, tačiau su padėtimi susipažinę „Bloomberg“ žmonės tvirtino, kad operacijoms kitame žemyne ateityje greičiausiai bus skiriama daugiau jo dėmesio, nes padėtis Ukrainoje jo pajėgoms tapo labai sudėtinga ir komplikuota.

Pirmadienį „Wagner“ pajėgų paskelbtame įdarbinimo skelbime kandidatai buvo kviečiami užimti laisvas samdinių vietas pusmečio tarnybai Ukrainoje ir 9–14 mėnesių tarnybai Afrikoje, nurodant, kad norintys tarnauti Afrikos šalyse bus įtraukti į rezervą.

Viešojo maitinimo magnatas, pašaipiai pramintas „V.Putino virėju“, prasidėjus Kremliaus karui Ukrainoje 2014 m., išsiuntė karius padėti Rusijai palaikyti Sirijos prezidento Basharo al Assado.

Sekdamas Kremliaus geopolitinių tikslų strategija, J.Prigožinas taip pat sukūrė karinį tinklą Afrikoje nuo Libijos iki Sudano, Malio ir Centrinės Afrikos Respublikos. Neseniai žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad „Wagner“ pajėgos juda į Burkina Fasą po to, kai šalis įsakė prancūzų kariams pasitraukti.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos privačios karinės grupuotės „Wagner“ samdiniai Šiaurės Malyje
„AP“/„Scanpix“/Rusijos privačios karinės grupuotės „Wagner“ samdiniai Šiaurės Malyje

JAV ir jų sąjungininkės, reaguodamos į Rusijos veiksmus Ukrainoje, pritaikė sankcijas J.Prigožinui ir „Wagner“ grupuotei.

Praėjusį mėnesį į kelionę po Afriką išvykęs Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pavadino „Wagner“ „žlungančių režimų ir pučistų gyvybės draudimu“ ir įvardino pajėgas kaip „nusikalstamą samdinių grupę“.

Italijos žvalgyba neseniai paskelbtoje ataskaitoje įspėjo, kad padidėjusi Rusijos privačių karinių bendrovių veikla gali destabilizuoti Šiaurės ir Vakarų Afriką ir paskatinti migrantų srautų į Europos Sąjungą padidėjimą.

Šalies ministrė pirmininkė Giorgia Meloni labai nerimauja dėl vasaros migracijos bangos, teigia ją pažįstantis asmuo. Italijos gynybos ministras kovo mėn. viešai apkaltino „Wagner“ grupuotę, kad ji skatina migrantų laivų, plaukiančių per Viduržemio jūrą, antplūdį. J.Prigožinas šią informaciją paneigė.

J.Prigožino armija

Prasidėjus invazijai, J.Prigožinas savo pajėgas ir visas pastangas nukreipė į Ukrainą. Siekdamas užpildyti gyvosios jėgos spragas, jis sulaukė Kremliaus leidimo pradėti verbuoti kalinius, žadėdamas jiems amnestiją po pusmečio mūšio lauke.

Į Europą pabėgusių dezertyrų išpažintys apie itin žiaurius „Wagner“ veiksmus ir egzekucijas pakenkė J.Prigožino reputacijai V.Putino akyse.

Britų žvalgybos duomenimis, maždaug pusė iš 40 tūkst. nuteistųjų, pasirašiusių prisijungti prie pajėgų, žuvo arba buvo sužeisti.

„Bloomberg“ pažymėjo, kad savo gretose „Wagner“ turi ir apie 10 tūkst. profesionalių samdinių, kovojančių Ukrainoje, kuriuos, JAV teigimu, dislokavo atsargiau.

Mėnesio viduryje J.Prigožinas paskelbė, kad atidarė verbavimo centrus sporto centruose ir kovos menų klubuose 42 Rusijos miestuose, ir sekmadienį pareiškė, kad tikisi užregistruoti 30 tūkst. naujokų, tačiau neaišku, kaip sėkmingai jam pavyks pritraukti savanorių.

Ginčas su karine vadovybe

Praėjusių metų pabaigoje J.Prigožino įtaka pasiekė savo piką. Tai jam suteikė drąsos užsipulti Rusijos karinę vadovybę ir grasinti susidorojimu.

Pirmasis ženklas, kad J.Prigožinas nuėjo per toli, pasirodė šių metų pradžioje, kai V.Putinas paaukštino Valerijų Gerasimovą ir paskyrė jį Rusijos kariuomenės vadu Ukrainoje vietoje prieš tai šią poziciją užėmusio J.Prigožino sąjungininko.

Į Europą pabėgusių dezertyrų išpažintys apie itin žiaurius „Wagner“ veiksmus, įskaitant buvusių kalinių, atsisakiusių paklusti įsakymams kovoti, egzekucijas, pakenkė J.Prigožino reputacijai V.Putino akyse, leidiniui „Bloomberg“ tvirtino vienas iš asmenų, susipažinusių su situacija.

J.Prigožino smogiamieji būriai tebėra naudingi kariniu požiūriu, o jei Bachmutas žlugs, „Wagner“ gali ir toliau vaidinti svarbų vaidmenį tolesniuose puolimuose, siekiant užimti likusius Ukrainos kontroliuojamus miestus rytiniame Donbaso regione, sakė du Kremliui ir žvalgybos tarnyboms artimi žmonės.

„Scanpix“ / „Reuters“ / AP nuotr./Vladimiras Putinas, Jevgenijus Prigožinas
„Scanpix“ / „Reuters“ / AP nuotr./Vladimiras Putinas, Jevgenijus Prigožinas

Tačiau valstybės kontroliuojamoje žiniasklaidoje jam nebus suteikta jokia galimybė prisiimti nuopelnų už Bachmuto užėmimą, kuris taptų pirmąja reikšminga Rusijos pergale nuo 2022 m. vidurio, sakė ne vienas Vakarų ekspertas.

„Wagner“ vadas taip pat yra užsiminęs, kad neatsisako politinių ambicijų Rusijos viduje, kur jis kontroliuoja galingą prokremlišką žiniasklaidos bendrovę ir naudojasi pelningais valstybiniais kontraktais.

Neseniai socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo pranešime jis teigė, kad „Wagner“ „iš geriausios pasaulyje privačios armijos taps armija su ideologija, o ši ideologija bus kova už teisingumą“.

Galiausiai, negavus Rusijos vadovybės pritarimo, iš jo gali būti atimta ir tai.

„J.Prigožinas tapo pernelyg nepriklausomas, o tai pažeidė pusiausvyrą tarp elitinių klanų, – sakė „Carnegie“ tarptautinio taikos fondo bendradarbis Andrejus Kolesnikovas. – Tik Putinas gali nuspręsti, kokios yra ribos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas