Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio kariai per reidą Vakarų Krante nušovė palestinietį

Izraelio pajėgos ketvirtadienį įsiveržė į namą virš kepyklos kovotojų tvirtovėje okupuotame Vakarų Krante Džanine ir nušovė vieną palestinietį.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Nuo praėjusio pavasario, kai Izraelis, reaguodamas į daugybę kruvinų palestiniečių išpuolių, beveik kasnakt pradėjo rengti reidus, regione tvyro smurtas. Tai nuožmiausios kovos Vakarų Krante per pastaruosius du dešimtmečius. Kartu su didėjančiu radikalių žydų naujakurių smurtu ir labiausiai į politinio spektro dešinę pasislinkusios Izraelio vyriausybės vykdoma nausėdijų plėtra jos dar labiau padidino įtampą regione.

Anksti ketvirtadienį Izraelio kariai apsupo pastatą, kuriame veikė kepykla ir buvo gyvenamosios patalpos. Izraelio kariuomenės pareiškime teigiama, kad specialiosios pajėgos sulaikė du įtariamus kovotojus. Kaip skelbiama, kariai buvo apšaudyti, patys atidengė ugnį ir galiausiai įėjo į pastatą.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad nužudytasis yra 32 metų Mustafa al Kastouni (Mustafa Kastunis). Kol kas neaišku, ar jis buvo susijęs su kokia nors kovotojų grupuote. „Hamas“ pranešė, kad jos kovotojai dalyvavo susišaudyme su Izraelio kariais Džanine ir į pajėgas svaidė sprogmenis.

Ministerija taip pat sakė, kad per reidą į krūtinę ir pilvą buvo pašauta sveikatos darbuotoja.

Džanino gubernatoriaus pavaduotojas Kamalis Abu al Rubas sakė, kad jos būklė kritinė.

Izraelio kariuomenė apie šią moterį nepateikė jokių tiesioginių komentarų.

Kariuomenė teigė, kad M. al Kastouni žuvo po to, kai šaudė į karius. Ji tvirtino, kad jis buvo susijęs su kovotojų veikla prieš Izraelio pajėgas.

Liudininkai palestiniečių žiniasklaidai pasakojo, kad Izraelio specialiosios pajėgos apsupo kepyklą ir virš jos esančius namus ir pradėjo šaudyti. Socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše matyti po užrašu „Šiuolaikinė kepykla „Al-Nour“ išmėtytos nuolaužų krūvos, o vyrai iš įvykio vietos skubėjo išnešti M. al Kastouni kūną.

Džaninas – miestas, kuriame palestiniečių saugumo pajėgų beveik nėra, – ilgą laiką buvo ginkluotos kovos su Izraeliu bastionas. Miestas ir gretima pabėgėlių stovykla buvo Izraelio kelis mėnesius trukusios operacijos dėmesio centre, o intensyvus dviejų dienų puolimas praėjusį mėnesį tapo šių pastangų viršūne. Izraelis dislokavo ginkluotus dronus ir šimtus karių, palikdamas gausybę griuvėsių ir nužudydamas 12 palestiniečių, daugiausia kovotojų. Taip pat žuvo Izraelio karys.

Izraelis teigia, kad šiais reidais siekiama išardyti kovotojų tinklus ir užkirsti kelią būsimiems išpuoliams. Palestiniečiai mano, kad smurtas yra natūralus atsakas į 56 metus trunkančią okupaciją, įskaitant Izraelio vyriausybės vykdomas intensyvesnes nausėdijų statybas ir didėjantį žydų naujakurių smurtą.

Nuo metų pradžios dėl Izraelio ir palestiniečių konflikto jau žuvo mažiausiai 217 palestiniečių, 28 izraeliečiai, ukrainietis ir italas, praneša naujienų agentūra AFP, remdamasi abiejų pusių oficialiais šaltiniais.

Tarp žuvusiųjų palestiniečių pusėje yra kovų dalyvių ir civilių. Tarp Izraelyje žuvusių žmonių yra trys arabų mažumos nariai.

Vakarų Krantą, Gazos Ruožą ir Rytų Jeruzalę Izraelis užėmė per 1967 metų karą. Palestiniečiai siekia, kad šiose teritorijose būtų įkurta jų nepriklausoma valstybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas