Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio kariuomenė patvirtino, kad nukovė potencialų „Hezbollah“ lyderio įpėdinį

Izraelio kariuomenė antradienį patvirtino, kad prieš tris savaites per smūgį pietiniame Beiruto priemiestyje nukovė „Hezbollah“ atstovą Hashemą Safieddine'ą (Hašemą Safidiną), panašu, turėjusį tapti nužudyto grupuotės lyderio Hassano Nasrallah (Hasano Nasralos) įpėdiniu.
Hashemas Safieddine'as / Bilal Hussein / AP
Hashemas Safieddine'as / Bilal Hussein / AP

„Dabar galima patvirtinti, kad maždaug prieš tris savaites per išpuolį buvo nužudyti „Hezbollah“ vykdomosios tarybos vadovas Hashemas Safieddine'as ir „Hezbollah“ žvalgybos direktorato vadovas Ali Husseinas Hazima (Ali Huseinas Hazima) bei kiti „Hezbollah“ vadai“, – sakoma kariuomenės pareiškime.

„Hezbollah“ kol kas nepateikė komentarų dėl šio žydų valstybės teiginio.

Spalio 8-ąją Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahu) pareiškė, kad jo kariuomenė nukovė H. Safieddine'ą, tačiau konkrečiai jo neįvardijo.

Kreipdamasis į Libano gyventojus B. Netanyahu sakė, kad Izraelio pajėgos „nukovė tūkstančius teroristų, įskaitant patį Nasrallah, jo įpėdinį ir pastarojo įpėdinį“.

Vėlai antradienį kariuomenė pranešė, kad Izraelio oro pajėgos „prieš tris savaites sudavė tikslų, žvalgybos duomenimis pagrįstą smūgį pagrindinei „Hezbollah“ žvalgybos būstinei“ pietiniame Beiruto priemiestyje Dahijėje, „Hezbollah“ tvirtovėje.

Pareiškime priduriama, kad smūgio metu būstinėje buvo daugiau kaip 25 „Hezbollah“ kovotojai, „įskaitant Bilalą Saibą Aishą (Bilalą Saibą Aišą), kuris buvo atsakingas už oro žvalgybos rinkimą“.

Su H. Safieddine'u, „Hezbollah“ sprendimus priimančio organo nariu ir tolimu H. Nasrallah giminaičiu ryšio nebuvo nuo Izraelio smūgių Beirutui prieš keletą savaičių, teigė aukšto rango šaltinis grupuotėje.

Spalio pradžioje „Hezbollah“ artimas šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad giliai religingas dvasininkas H. Safieddine'as, palaikantis gerus santykius su „Hezbollah“ rėmėju Iranu, buvo labiausiai tikėtinas kandidatas į aukščiausią postą.

Žilabarzdis akiniuotas H. Safieddine'as buvo labai panašus į savo tolimą pusbrolį H. Nasrallah, tačiau buvo keleriais metais jaunesnis, daugiausiai – šešiasdešimt kelerių.

„Mes pasiekėme Nasrallah, jo įpėdinį ir daugumą „Hezbollah“ vyresniųjų vadovų“, – vėlai antradienį, patvirtinus H. Safieddine'o mirtį, pareiškime teigė Izraelio kariuomenės vadas generolas leitenantas Herzi Halevi (Hercis Halevis).

Tęsiantis karui su palestiniečių islamistų judėjimu „Hamas“ Gazos Ruože, Izraelis rugsėjo pabaigoje dėmesį sutelkė į Libaną, žadėdamas apsaugoti savo šiaurinę sieną, kuriai grėsmę kelia „Hamas“ sąjungininkės Libane „Hezbollah“ ugnis.

Izraelis suintensyvino antskrydžius prieš „Hezbollah“ tvirtoves visoje šalyje ir praėjusio mėnesio pabaigoje pasiuntė sausumos pajėgas į karą, per kurį nuo rugsėjo 23 dienos žuvo mažiausiai 1 552 žmonės, rodo AFP duomenys, paremti Libano sveikatos apsaugos ministerijos skaičiais.

Izraelio kariuomenė antradienio vakarą paskelbė naujus raginimus gyventojams evakuotis iš pietinių sostinės Beiruto priemiesčių, įspėdama apie gresiančias atakas.

Pastarosiomis dienomis kariuomenė nusitaikė į „Hezbollah“ finansines įstaigas ir kitus objektus visoje šalyje.

Tuo metu „Hezbollah“ toliau svaido raketas į Izraelį.

„23 val. duomenimis, maždaug 140 sviedinių, kuriuos šiandien paleido teroristinė organizacija „Hezbollah“, perskriejo iš Libano į Izraelį“, – antradienį vėlai vakare pareiškė kariuomenė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento