Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Izraelio laikrodis tiksi: visuotinis pasipiktinimas gali priversti JAV persvarstyti savo paramą

Žiniasklaida skelbia, kad spaudimas Vašingtonui auga. Jis raginamas pakeisti Izraelio karo su teroristine grupuote „Hamas“ kursą ir viešai paskatinti nutraukti ugnį. Tuo tarpu JAV prezidento Joe Bideno administracijos pareigūnai vis labiau baiminasi, kad mirčių vaizdai iš Gazos Ruožo gali izoliuoti šalį pasaulinėje arenoje.

Pasak CNN, aukščiausi J.Bideno administracijos pareigūnai vis dažniau perspėja Izraelį, kad dėl tarptautinio atgarsio siekti Izraelio tikslo – sunaikinti „Hamas“ Gazos Ruože – bus vis sunkiau, o laiko tam, kad tai būtų įgyvendinta su visapusiška JAV parama, lieka visai nedaug.

Neįvardinti šaltiniai CNN tvirtino, jog artimi J.Bideno patarėjai mano, kad Baltųjų rūmų raginimas nutraukti ugnį yra savaičių klausimas.

Pranešama, kad kad „J.Bideną ir jo nacionalinio saugumo komandą ypač sukrėtė“ smūgiai Džabalijos pabėgėlių stovykloje. Izraelis tvirtino, kad atakavo ten požeminiuose tuneliuose įrengtą „Hamas“ vadavietę. Tačiau pranešta, kad per šiuos smūgius žuvo daug civilių.

J.Bidenui tai „visai nepatiko“, CNN citavo anoniminį šaltinį.

Izraelis kaltina „Hamas“ verčiant gyventojus likti šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje ir neleidžiant jiems evakuotis į pietinę anklavo dalį, kaip Izraelis jau kelias savaites ragina civilius gyventojus daryti.

Tuo tarpu amerikiečių žiniasklaidos grupė NBC cituoja kelis neįvardytus dabartinius ir buvusius Jungtinių Valstijų pareigūnus, kurie, reikšdami susirūpinimą dėl to, kaip Izraelis vykdo karą, teigia, kad administracija vis labiau nerimauja, jog šalis taps izoliuota pasaulinėje arenoje.

„Jei tai iš tiesų blogai baigsis, norime, kad galėtume nurodyti savo ankstesnius pareiškimus“, – kalbėjo vienas pareigūnas ir pridūrė, jog J.Bideno administracija nenori, kad susidarytų įspūdis, jog ji remia visus Jeruzalės veiksmus ir kad JAV ginklai buvo naudojami civiliams gyventojams žudyti.“

Izraelis kaltina „Hamas“, kad ji naudoja Gazos civilius gyventojus ir ligonines kaip gyvuosius skydus ir dėl to neįmanoma pakenkti teroristinei grupuotei, nenukentėjus niekuo dėtiems žmonėms. Izraelio karinės vadovybės teigimu, šiomis aplinkybėmis daroma viskas, kad būtų išvengta civilių žudymo.

Taip pat sklando gandai, kad „Hamas“ grupuotė dirbtinai padidino žuvusių civilių skaičių savo skaičiavimuose, siekdama užsitarnauti tarptautinę simpatiją.

Nepaisant to, Izraelis prieštarauja bet kokioms paliauboms ar bet kokių degalų įvežimui į Gazos Ruožą, sakydamas, kad tai tik padėtų „Hamas“ persigrupuoti bei papildyti savo atsargas.

Penktadienį Izraelio gynybos pajėgos paviešino, jų teigimu, ketvirtadienį užfiksuoto telefoninio pokalbio įrašą, kuriame Gazos medicinos sektoriaus pareigūnas pripažįsta, kad „Hamas“ degalų atsargos – daugiau kaip pusė milijono litrų – laikomos tiesiai po didžiausia Gazos Ruožo Al Shifa ligonine.

VIDEO: Izraelio įraše – vaizdai, kaip kariai kaunasi Gazos Ruožo gilumoje

„Šis skambutis patvirtina, kad „Hamas“ kontroliuoja energijos ir kuro išteklius Gazos Ruože ir nusprendžia juos nukreipti terorizmui, – sakoma Izraelio kariuomenės pareiškime. – Be to, jei bus leista įvežti degalus į Gazos Ruožą, „Hamas“ planuoja tuos išteklius užgrobti“.

Pasak Izraelio visuomeninio transliuotojo Kan, šalies pareigūnai ketina pateikti šią informaciją bei kitus su tuo susijusius įrodymus penktadienį į Izraelį atvykusiam JAV valstybės sekretoriui Antony Blinkenui, kuris, kaip manoma, sieks kalbėti apie „konkrečius žingsnius“, kaip sumažinti žalą civiliams gyventojams.

Baltieji rūmai prieš jo vizitą taip pat pasiūlė keletą vietinių kovos veiksmų pertraukų, kad į Gazą būtų galima pristatyti pagalbą arba vykdyti evakuaciją. A.Blinkenas pabrėžė, kad tai būtų gerokai mažiau žalinga nei ugnies nutraukimas, kuris, jo nuomone, būtų naudingas „Hamas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas