Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
13:29 /15:38

Ministras paragino Izraelį padaryti „skausmingų nuolaidų“, kad būtų išlaisvinti įkaitai

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas (Joavas Galantas) sekmadienį pareiškė, kad norint išlaisvinti Gazos Ruože laikomus įkaitus reikia padaryti „skausmingų nuolaidų“, ir teigė, kad vien karinėmis operacijomis negalima pasiekti šalies karo tikslų.
Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas / Kevin Lamarque / REUTERS
Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas / Kevin Lamarque / REUTERS

„Ne visus tikslus galima pasiekti vien tik karinėmis operacijomis (...). Norėdami įgyvendinti savo moralinę pareigą sugrąžinti įkaitus namo, turėsime padaryti skausmingų nuolaidų“, – teigė Y. Gallantas, sakydamas kalbą pernai spalio 7 dieną įvykusio islamistų grupuotės „Hamas“ išpuolio metinių pagal hebrajų kalendorių proga.

Y. Gallantas toliau vardijo šalies karinius pasiekimus per daugiau nei metus trukusias kovas.

„Pietuose „Hamas“ nustojo veikti kaip karinė struktūra, o šiaurėje „Hezbollah“ toliau patiria smūgius, jos vadovybė sunaikinta, didžioji dalis jos raketų arsenalo sunaikinta, o jos pajėgos pasitraukė nuo pasienio linijos“, – pridūrė jis.

Sekmadienį planuotas Izraelio žvalgybos tarnybos „Mossad“ vadovo Davido Barnea (Davido Barnėjos) vizitas į Dohą derėtis dėl Izraelio ir „Hamas“ paliaubų Gazos Ruože bei įkaitų išlaisvinimo.

Derybose turėtų dalyvauti Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Williamas Burnsas (Viljamas Bernsas) ir Kataro ministras pirmininkas.

Po to, kai ketvirtadienį buvo paskelbta apie šias naujas derybas dėl paliaubų, izraeliečių aktyvistų grupė „Įkaitų ir dingusiųjų šeimų forumas“ paragino Izraelio premjerą ir „Hamas“ susitarti dėl įkaitų išlaisvinimo.

„Reikalaujame, kad Izraelio ministras pirmininkas suteiktų derybų grupei visus įgaliojimus užtikrinti šį susitarimą. Laikas įkaitams bėga, – nurodė aktyvistų grupė. – Raginame pasaulio lyderius daryti kuo didesnį spaudimą „Hamas“, kad ši priimtų šį susitarimą ir užbaigtų humanitarinę katastrofą, kuri jau pareikalavo pernelyg daug nekaltų žmonių gyvybių.“

„Hamas“ kovotojai 2023-iųjų spalio 7-ąją pagrobė pustrečio šimto įkaitų, iš kurių apie šimtas, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant kelias dešimtis Izraelio kariuomenės žuvusiais laikomų įkaitų.

Per spalio 7-osios ataką, Izraelio oficialiais duomenimis, žuvo 1 206 žmonės, daugiausia civiliai.

Per Izraelio atsakomąjį puolimą Gazos Ruože žuvo beveik 43 tūkst. žmonių, taip pat daugiausia civiliai, rodo „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai