Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 05 /09:08

Izraelio operacija Džanine oficialiai baigta, sako kariuomenė

Izraelio kariuomenė trečiadienį paskelbė, kad baigėsi dvi dienas trukusi operacija okupuoto Vakarų Kranto Džanino rajone, per kurią žuvo 12 palestiniečių ir vienas Izraelio karys.
Izraelio reidas Džanine
Izraelio reidas Džanine / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Izraelio kariuomenė trečiadienį paskelbė, kad baigėsi dvi dienas trukusi operacija okupuoto Vakarų Kranto Džanino rajone, per kurią žuvo 12 palestiniečių ir vienas Izraelio karys.

„Operacija oficialiai baigta ir kariai paliko Džanino rajoną“, – naujienų agentūrai AFP sakė kariuomenės atstovė spaudai.

Izraelio kariuomenė reidą Daenino pabėgėlių stovykloje pradėjo anksti pirmadienį ministro pirmininko Benjamino Netanyahu dešiniosios vyriausybės nurodymu.

Reidui buvo pasitelkta šimtai karių, taip pat dronai ir kariuomenės buldozeriai, kurie ardė gatves.

Izraelio pajėgos vėlai antradienį pradėjo trauktis iš Džanino rajono, AFP sakė kariuomenės atstovas spaudai.

Kariuomenė teigė, kad per operaciją, kurios metu buvo surengta keletas oro smūgių ir kurioje dalyvavo šimtai karių, padarė didelę žalą kovotojų grupuotėms Džanino pabėgėlių stovykloje.

Vėliau Izraelis, perėmęs penkias raketas, paleistas į Izraelį iš Gazos Ruožo, surengė šioje palestiniečių teritorijoje antskrydžių.

Palestiniečių saugumo šaltinis sakė, kad pataikyta į kovotojų grupuotės „Hamas“ karinį objektą Gazos Ruožo šiaurėje, tačiau žmonės nenukentėjo.

Per reidą Džanino stovykloje Vakarų Krante kariuomenė teigė aptikusi kovotojų slėptuves, ginklų sandėlius ir šachtą, kurioje buvo laikomi sprogmenys.

Izraelio kariuomenė teigė, kad jos pajėgos Džanine išardė šešis sprogmenų gamybos įrenginius ir tris operacijų kambarius bei konfiskavo didelį kiekį ginklų.

Prieš karių išvedimą Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pažadėjo prireikus vykdyti panašias operacijas.

„Šiomis akimirkomis mes baigiame misiją ir galiu pasakyti, kad mūsų plati operacija Džanine nėra vienkartinė, – sakė jis lankydamasis kariniame poste Džanino pakraštyje. – Mes išnaikinsime terorizmą visur, kur tik jį pamatysime, ir smogsime jam.“

Džanino reidas buvo viena intensyviausių Izraelio karinių operacijų Vakarų Krante nuo tada, kai prieš du dešimtmečius baigėsi ginkluotas palestiniečių sukilimas prieš Izraelio okupaciją.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per didelio masto Izraelio kariuomenės puolimą Džanino stovykloje žuvo 12 palestiniečių.

Izraelio armija pranešė, kad vėlai antradienį per kovinį šaudymą žuvo vienas karys.

Nuo praėjusių metų pradžios Izraelis beveik kasdien rengia reidus Vakarų Krante, reaguodamas į daugybę kruvinų palestiniečių išpuolių. Žydų valstybė teigia, kad reidais siekiama susidoroti su palestiniečių kovotojais, ir teigė, kad jie būtini, nes Palestinos savivalda yra per silpna.

Palestiniečiai sako, kad toks smurtas yra neišvengiamas 56 metus trunkančios okupacijos ir jokio politinio proceso su Izraeliu nebuvimo rezultatas. Jie taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad Vakarų Krante vis dažniau statomos nausėdijos, o ekstremistiškai nusiteikę naujakuriai smurtauja.

Izraelis okupavęs Vakarų Krantą nuo 1967 metų Šešių dienų karo.

Be aneksuotos Rytų Jeruzalės, nausėdijose, kurios pagal tarptautinę teisę laikomos neteisėtomis, šioje teritorijoje dabar gyvena apie 490 000 izraeliečių.

Palestiniečiai, siekiantys savo nepriklausomos valstybės, nori, kad Izraelis pasitrauktų iš visų 1967 metais užgrobtų žemių ir išardytų visas žydų nausėdijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas