Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Izraelio pajėgos skelbia aptikusios „Hamas“ tunelius Gazos Ruože: „tai – karas telefono būdelėje“

Kone mistifikuoti po Gazos Ruožo anklavu išsiraizgę „Hamas“ smogikų tuneliai ne tik tapo viena iš priežasčių, kodėl buvo atidėliojama antžeminė operacija, bet ir stipriai apsunkina kovas urbanistinėje teritorijoje. Penktadienį Izraelio gynybos pajėgos paskelbė aptikusios tunelių tinklą ir pasidalijo jų vaizdo įrašais.

JAV visuomeninio transliuotojo PBS žurnalistas Nickas Schifrinas atkreipė dėmesį į tai, kad „Hamas“ smogikams būdinga partizanų taktika, kuomet mažomis komandomis šliaužiama prie Izraelio karių, turinčių daug geresnę techniką. Jo teigimu, būtent tuneliai antžeminę operaciją Gazos Ruože paverčia mirtingai pavojinga ir sudėtinga.

Izraelio vertinimu, giliai po žeme „Hamas sukūrė 320-480 km ilgio tunelių tinklą. Rankomis iškasti tuneliai beveik ironiškai vadinami „metro“ – jais „Hamas“ kovotojai gali saugiai gabenti ginklus ir judėti patys.

VIDEO: Izraelio įraše – vaizdai, kaip kariai kaunasi Gazos Ruožo gilumoje

Tuneliuose įrengta ventiliacija, elektra ir tikėtina, kad tai yra svarbiausias „Hamas“ turtas.

Pasak Šiuolaikinio karo instituto vadovo, atsargos majoro Johno Spencerio, „Hamas“ dešimtmečius tiesė tunelius, vedančius po visais Gazos Ruožo miestais.

„Jie juos naudoja viskam, ką tik galite įsivaizduoti – kontrabanda gabena visas šiuo metu turimas raketas ir ginklų technologijas, infiltruojasi į Izraelį, taip pat buvo ir spalio 7 d., kai paslėptose mažose tunelių angose buvo patalpintos raketos, kurioms paleisti nereikia žmonių.“

J.Spenceris pažymėjo, kad Izraelis negali pasiekti savo politinio tikslo visiškai nesunaikinęs visų „Hamas“ tunelių.

„Tai karinis pajėgumas, kuriam negalima leisti egzistuoti, nes būtent taip „Hamas“ ir elgėsi spalio 7-ąją. Būtent taip ji sugebėjo per vieną dieną paleisti 2 000 raketų“, – pridūrė ekspertas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ tunelis Gazos Ruože
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ tunelis Gazos Ruože

Tačiau šis tikslas yra neįtikėtinai sudėtingas, nes tunelius aptikti yra sunku, o sunaikinti – dar sunkiau. Negana to, Izraelis tvirtina, jog tuneliai įrengti po tankiai civilių apgyvendintomis teritorijomis, tarp jų – ir po didžiausia Gazos Ruožo Al Shifa ligonine.

Pasak atsargos majoro J.Spencerio, daugelį savo tunelių įėjimų ir išėjimų bei praėjimų „Hamas“ smogikai įrengė po saugomais objektais, tokiais kaip ligoninės, mokyklos, mečetės, „nes tai riboja jėgos panaudojimą, kurio Izraelio gynybos pajėgos gali imtis nesilaikydamos karo įstatymų“.

Teigiama, kad prieš antžeminės operacijos pradžią Jungtinių Valstijų aukšto rango kariškiai pasidalijo savo šiuolaikinio karo miestuose patirtimi, kurią įgijo kovodami su „Al Qaeda“ Irake ir Faludžoje bei po dešimtmečio atkovodami Mosulą iš „Islamo valstybės“.

Tačiau PBS laidoje dalyvavusio JAV kariuomenės atsargos pulkininko Joe Buccino teigimu, geresnė istorinė paralelė būtų Vietnamo karas.

Cu Chi rajone netoli Hošimino miesto Vietkongo kovotojai išrausė daugiau nei 160 km tunelių, kad išgyventų JAV aviacijos smūgius, aprūpintų kovotojus atsargomis ir rastų priėjimą prie amerikiečių karių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ tunelis Gazos Ruože
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ tunelis Gazos Ruože

„Pirmasis Cu Chi tunelių poveikis buvo psichologinis. Vietkongo kovotojai išlįsdavo iš žemės beveik taip, tarsi būtų mistinės būtybės, kurios nepaisė ir galėjo apeiti fizikos dėsnius“, – pažymėjo J.Buccino.

„Gynybinis dalinys, tunelyje esantis dalinys, turi visus pranašumus – informuotumą, greitį, žvalgybą, galimybę pasitraukti. Tai labai sunkios kovos. Tai klaustrofobiška. Tai karas telefono būdelėje“, – pridūrė jis.

Penktadienį Izraelio gynybos pajėgos pareiškė, kad elitinio „Yahalom“ kovinės inžinerijos padalinio kariai griauna „Hamas“ tunelius, aptiktus per antžemines operacijas Gazos Ruože.

Kariuomenės teigimu, „Yahalom“ kariai, Kovinės inžinerijos korpuso 7107-ojo bataliono nariai, kartu su Nahal ir Negevo brigadų pėstininkų pajėgomis bei tankais aptiko kelis įėjimus į tunelius šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje.

„Kariai atidengė šachtas, padėjo sprogmenis... ir neutralizavo tunelius“, – pareiškė šalies Gynybos pajėgos.

Jeigu paskelbta informacija yra teisinga, tikėtina, kad Izraelio pajėgoms kol kas pavyko sunaikinti tik labai nedidelę dalį „Hamas“ valdomo tunelių tinklo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas