Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 20 /15:40

Izraelio premjeras nepaisydamas kilusio triukšmo stumia teismų sistemos reformą

Izraelio vyriausybė pirmadienį stumia ginčijamą planą pertvarkyti šalies teisinę sistemą, nors dėl jo kilo precedento neturintis triukšmas, įskaitant masinius protestus, kariuomenės bei verslo lyderių įspėjimus ir JAV raginimus elgtis santūriai.
Protestuotojai Tel Avive
Protestuotojai Tel Avive / „Zuma press“/„Scanpix“

Tikimasi, kad tūkstančiai demonstrantų antrą savaitę iš eilės protestuos prie šalies parlamento, turinčio surengti pradinį balsavimą dėl vyriausybės plano.

Ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir jo sąjungininkai – ultraortodoksų ir ultranacionalistų parlamentarai – sako, kad šiuo planu siekiama pataisyti sistemą, jų teigimu, suteikiančią teismams ir vyriausybės patarėjams teisės klausimais pernelyg svarų žodį dėl to, kaip kuriami įstatymai ir priimami sprendimai.

Kritikai sako, kad tai pažeis įstatymų leidžiamosios, vykdomosios valdžios ir teismo savitarpio priklausomybės principą, ir sutelks galias ministro pirmininko rankose. Be to, kritikų teigimu, premjerui, kuris yra teisiamas dėl virtinės kaltinimų korupcija, tai yra interesų konfliktas.

Dėl šios priešpriešos Izraelyje kilo viena didžiausių vidaus politikos krizių, didinanti izraeliečių nesutarimus dėl jų valstybės pobūdžio ir vertybių.

Pirmadienio balsavimas dėl įstatymo projekto dalies bus pirmasis iš trijų svarstymų. Nors visas procesas turėtų užtrukti ištisus mėnesius, rengiamas pirmasis balsavimas parodo koalicijos ryžtą stumti projektą ir daugelio yra laikomas nesąžiningu.

Izraelio prezidentas, kurio pareigos yra didele dalimi reprezentacinės, ragino vyriausybę įšaldyti šį įstatymo projektą ir siekti kompromiso su opozicija. Klestinčio technologijų sektoriaus lyderiai yra įspėję, kad teismų sistemos silpninimas galėtų atstumti investuotojus. Kiekvieną savaitę Tel Avive ir kituose miestuose protestuoja dešimtys tūkstančių izraeliečių.

Praėjusią savaitę, kai planui galutinai pritarė vienas komitetas, prie Kneseto protestavo maždaug 100 tūkst. žmonių. Tai buvo didžiausias protestas šiame mieste per daugelį metų.

„Priešintis privaloma“

Protestuotojai pirmadienį pradėjo sėdimąją protesto akciją prie kai kurių koalicijos įstatymų leidėjų namų durų ir trumpam sustabdė eismą pagrindiniame Tel Avivo greitkelyje. Prieš pagrindinę demonstraciją Jeruzalėje šimtai žmonių mojavo Izraelio vėliavomis ir protestavo Tel Avive bei šiauriniame Haifos mieste, laikydami plakatus su užrašais „Priešintis privaloma“.

„Reuters“/„Scanpix“/Protestas Jeruzalėje
„Reuters“/„Scanpix“/Protestas Jeruzalėje

„Mes čia susirinkome pasisakyti už demokratiją. Be demokratijos nėra Izraelio valstybės. Ir mes ketiname kovoti iki galo“, – sakė Tel Avive protestuojantis Marcosas Fainsteinas.

Grupė buvusių saugumo vadų garsiai pasisakė dėl šios pertvarkos ir net perspėjo apie galimą pilietinį karą. Kaip ženklas, kad emocijos auga, 60–70 metų amžiaus kariuomenės veteranų grupė pavogė nebenaudojamą tanką iš karo memorialo vietos ir, prieš sustabdant policijai, apjuosė jį Izraelio nepriklausomybės deklaracija.

Planas netgi išprovokavo retus JAV, pagrindinės Izraelio tarptautinės sąjungininkės, perspėjimus.

JAV ambasadorius Izraelyje Tomas Nidesas savaitgalį vienoje tinklalaidėje sakė, kad Izraelis turėtų pristabdyti teisės akto priėmimą ir siekti sutarimo dėl reformos, kuri apsaugotų Izraelio demokratines institucijas.

Į jo komentarus piktai reagavo B.Netanyahu sąjungininkai, liepdami B.Nidesui nesikišti į Izraelio vidaus reikalus.

Kalbėdamas sekmadienį savo ministrų kabinetui B.Netanyahu atmetė prielaidas, kad Izraelio demokratijai iškilo grėsmė. „Izraelis buvo ir liks stipri ir gyvybinga demokratija“, – sakė jis.

„Dramatiška“

Balsavimais pirmadienį parlamente siekiama suteikti vyriausybei daugiau galių sprendžiant, kas taps teisėju. Šiuo metu atrankos komitetą sudaro politikai, teisėjai ir teisininkai – ši sistema, pasak šalininkų, skatina konsensusą.

Pagal naująją sistemą koalicijos įstatymų leidėjai galėtų kontroliuoti paskyrimus. Kritikai baiminasi, kad teisėjai bus skiriami atsižvelgiant į jų lojalumą vyriausybei ar ministrui pirmininkui.

„Tai dramatiška, – sakė Yanivas Roznai, vienas iš Rubinšteino konstitucinių iššūkių centro Reichmano universitete, esančiame į šiaurę nuo Tel Avivo, direktorių. – Jei perimsite teismo kontrolę, viskas baigsis. Galite daryti bet kokius pakeitimus, kokių tik norite.“

Antrasis pakeitimas uždraustų Aukščiausiajam Teismui panaikinti vadinamuosius pagrindinius įstatymus, t. y. teisės aktus, pakeičiančius konstituciją, kurios Izraelis neturi. Kritikai teigia, kad įstatymų leidėjai galės bet kurį įstatymą pavadinti pagrindiniu įstatymu, taip panaikindami prieštaringai vertinamų teisės aktų teisminę priežiūrą.

Taip pat planuojama pateikti pasiūlymus, kuriais parlamentui būtų suteikti įgaliojimai panaikinti Aukščiausiojo Teismo sprendimus ir kontroliuoti vyriausybės patarėjų teisės klausimais skyrimą. Šiuo metu patarėjai yra profesionalūs valstybės tarnautojai, o kritikai teigia, kad naujoji sistema politizuotų vyriausybės ministerijas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu

Kritikai taip pat nuogąstauja, kad pertvarka leis B.Netanyahu išvengti teisinių problemų. Teisiamas B.Netanyahu neigia padaręs kokį nors nusižengimą ir sako, kad yra šališkos teismų sistemos, esą vykdančios raganų medžioklę prieš jį, auka.

Izraelio generalinis prokuroras uždraudė B.Netanyahu dalyvauti vykdant šią pertvarką, teigdamas, kad dėl jo teisinių problemų kyla interesų konfliktas. Į jo vietą paskirtas teisingumo ministras, artimas jo patikėtinis. Sekmadienį B.Netanyahu jam taikomus apribojimus pavadino „akivaizdžiai juokingais“.

Naujausios apklausos rodo, kad dauguma izraeliečių, įskaitant daugelį B.Netanyahu šalininkų, pritaria, kad teisės akto priėmimas būtų sustabdytas ir į priekį būtų einama bendru sutarimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas