Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 05 /19:27

Izraelio premjeras Prancūzijoje aptars ginčą su Libanu dėl dujų telkinio

Naujasis Izraelio premjeras Yairas Lapidas antradienį išvyko savo pirmo užsienio vizito į Prancūziją, kur prašys paremti Izraelį ginče su LIbanu dėl dujų telkinio.
Izraelis
Izraelis / 123RF.com nuotr.

Y.Lapidas premjero postą perėmė penktadienį, žlugus Izraelio koalicinei vyriausybei. Šalis lapkritį planuoja naujus rinkimus – jau penktus per mažiau nei ketverius metus.

Pirmasis išbandymas naujojo lyderio laukė jau kitą dieną, kai Libano šiitų kovotojų grupuotė „Hizbollah“ paleido tris dronus dujų telkinio rytinėje Viduržemio jūros dalyje link.

Izraelis teigė, kad dronus, kurie nebuvo ginkluoti, numušė naikintuvas ir iš karinio laivo paleistos raketos, jiems artėjant prie dujų telkinio.

Prieš išvykdamas iš Tel Avivo Y.Lapidas sakė, kad iškels šį klausimą per pokalbį su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu.

„Žinoma, taip pat aptarsime, kas neseniai nutiko prie Libano krantų, – sakė Y.Lapidas. – Buvo atakų prieš Izraelio dujų gavybos platformas. Izraelis netoleruos tokio pobūdžio atakų prieš jo suverenumą.“

Libanas atmeta Izraelio pareiškimus, kad Karišo dujų telkinys yra jo teritoriniuose vandenyse.

2020 metais Libanas ir Izraelis atnaujino derybas dėl jūrų sienos, bet pagal Izraelio ir ankstesnius Jungtinių Tautų žemėlapius Karišo telkinys patenka į Izraelio vandenis, o ne į ginčijamą teritoriją, dėl kurios vyksta derybos.

JAV remiamos derybos įstrigo dėl Beiruto tvirtinimo, kad reikia keisti JT derybose naudotą žemėlapį.

Per dvišales derybas Paryžiuje bus kalbama ir apie „Hizbollah“ rėmėjus Irane, Izraeliui griežtai priešinantis tarptautinėms pastangoms atgaivinti branduolinį susitarimą su Iranu.

„Svarbu, kad mūsų pozicija nepritarti šiam susitarimui būtų išgirsta“, – antradienį sakė Y.Lapidas.

Kad Iranas „susivoktų“

„Prašysime Prancūzijos įsikišti ir užtikrinti derybas, kurioms norime vadovauti iki bus užbaigti dujų klausimai“, – sakė vienas Izraelio pareigūnas žurnalistams, lydintiems premjerą jo kelionės į Prancūziją metu.

E.Macronas spaudos konferencijoje sakė, kad abi šalys turėtų „vengti bet kokių veiksmų“, galinčių pabloginti Izraelio ir Libano santykius.

Y.Lapidas pakartotinai deklaravo griežtą Izraelio poziciją dėl tarptautinių pastangų gaivinti branduolinį susitarimą su Teheranu.

Pripažinęs, kad Prancūzija su tokia pozicija nesutinka, jis sakė, jog neginčijama tai, kad „Iranas pažeidžia susitarimą ir toliau plėtoja savo branduolinę programą“.

Izraelio pareigūnai nuogąstauja, kad sušvelninus sankcijas Iranui – mainais į jo branduolinės programos apribojimus – Teheranas galėtų didinti finansavimą „Hizbollah“ ir palestiniečių kovotojų judėjimui „Hamas“.

Tuo metu E.Macronas smerkė tai, kad Iranas „atsisako pasinaudoti jam pasiūlyta proga sudaryti gerą susitarimą“, bet pažadėjo „dėti visas pastangas“, kad Teheranas „susivoktų“.

Y.Lapido vizitas Paryžiuje vyksta kelios dienos prieš JAV prezidento Joe Bideno apsilankymą Izraelyje ir palestiniečių teritorijose. Vėliau JAV lyderis nuskris į Saudo Arabiją derėtis dėl energijos.

Vašingtonas siekia stabilizuoti pasaulinę energijos rinką Rusijai įsiveržus į Ukrainą ir nutraukus gamtinių dujų tiekimą kai kurioms Europos šalims.

Izraelis ir Egiptas praėjusį mėnesį pasirašė susitarimą didinti gamtinių dujų eksportą į Europos Sąjungą, jai bandant nusikratyti priklausomybės nuo energijos iš Rusijos.

„Libano klausimas yra esminis, ir Lapidas sugrįš prie Izraelio pozicijos, kad „Hizbollah“ visų pirma yra grėsmė Libano ateičiai“, – sakė minėtas izraeliečių pareigūnas, prašęs neskelbti jo pavardės.

Izraelis ir Libanas techniškai tebekariauja, bet sutiko derėtis dėl jūrų sienos, kad abu galėtų intensyvinti dujų telkinių žvalgymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas