Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Izraelis deportavo per reidą Vakarų Krante suimtą italų aktyvistę

Izraelis deportavo italų aktyvistę į Italiją po to, kai saugumo pajėgos ją sulaikė per reidą okupuotame Vakarų Krante, antradienį pranešė Izraelio valdžia, apkaltinusi ją ryšiais su palestiniečių kovotojų grupuote.
Izraelio kareivis Ramaloje
Izraelio kareivis Ramaloje / „Reuters“/„Scanpix“

Pirmadienį ryte Izraelio kariuomenė suėmė Stefanią Costantini. Tai įvyko per ankstų rytą surengtą reidą į ad Duheišos pabėgėlių stovyklą palestiniečių Betliejaus mieste.

Socialiniuose tinkluose paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip Izraelio kareivis pakelia S.Costantini ir jai klykiant užsideda ją ant pečių. Grupė kareivių ištempia ją iš stovyklos ir įgrūda į karinį automobilį, rodo vaizdo įrašai. Per tą patį reidą Izraelio pajėgos, šaudydamos į akmenis ir Molotovo kokteilius mėtančius palestiniečius, nušovė 14-metį berniuką.

Italijos žiniasklaida S.Costantini apibūdino kaip palestiniečių teisių gynėją. Izraelio saugumo tarnyba „Shin Bet“ teigė, kad S.Costantini buvo suimta įtariant ją priklausymu Palestinos išlaisvinimo liaudies frontui (PFLP) ir lėšų jam pervedimu.

Ši kovotojų grupuotė septintajame ir aštuntajame XX amžiaus dešimtmečiuose dalyvavo užgrobiant keleivinius lėktuvus, o vėliau prisiėmė atsakomybę už sprogdintojų mirtininkų išpuolius per antrąją intifadą (palestiniečių sukilimą) šio amžiaus pradžioje. Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga ją laiko teroristine organizacija.

„Shin Bet“ teigė, kad S.Costantini atvyko į Izraelį praėjusių metų gegužės 2 dieną su turistine viza ir praėjusių metų rugsėjį buvo iškviesta į apklausą dėl įtariamo dalyvavimo PFLP veikloje. Saugumo agentūra sakė, kad S.Costantini nepranešė valdžiai „ir netgi tęsė savo veiklą“ kovotojų grupuotės naudai. Izraelis ją deportavo pirmadienio popietę, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Pizoje, Italijoje įsikūrusi kairioji profesinė sąjunga COBAS, kuriai priklauso S.Costantini, sakė esanti pasibaisėjusi žinia apie jos suėmimą ir deportaciją. Profsąjunga teigė, kad yra susirūpinusi dėl S.Costantini „sveikatos ir saugumo“.

Grupė apibūdino S. Costantini kaip specialistę, dirbančią su neįgaliais mokiniais ir jau seniai siekiančią ginti „tuos, kurių teisės yra pažeidžiamos“. Grupė sakė, kad prieš kelis mėnesius S.Costantini paliko savo gyvenimą Italijoje ir persikėlė į palestiniečių pabėgėlių stovyklą. Ji neužsiminė apie Izraelio saugumo agentūros kaltinimus.

Italijos konsulatas Jeruzalėje iš karto neatsakė į prašymą pateikti komentarą. Izraelio ir Italijos užsienio reikalų ministerijos taip pat nekomentavo.

Tačiau pirmadienį, kai S. Costantini buvo deportuota, Izraelio užsienio reikalų ministras Eli Cohenas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad jis telefonu kalbėjosi su savo kolega iš Italijos. Pokalbio išklotinėje daugiausia dėmesio skirta bendroms šalių pastangoms „kovoti su terorizmu“ ir stiprinti „politinį bendradarbiavimą“. Jame nebuvo užsiminta apie S.Costantini bylą.

Pastaraisiais metais Izraelis sustiprino kovą su palestiniečių aktyvistais ir teisių grupėmis. Praėjusią vasarą Izraelio kariuomenė rengė reidus ir uždarė palestiniečių žmogaus teisių organizacijų, kurias paskelbė teroristinėmis grupėmis dėl jų tariamų ryšių su PFLP, biurus. Devynios Europos šalys atmetė Izraelio kaltinimus teisių grupėms, nurodydamos, kad trūksta įrodymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas