Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis ir palestiniečiai Jungtinėse Tautose vieni kitus apkaltino genocidu

Izraelio ir palestiniečių atstovai pirmadienį Jungtinėse Tautose apsikeitė kaltinimais vykdant genocidą karo Gazos Ruože metu, abiem pusėms reikalaujant tarptautinio atsako.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Izraelio ir „Hamas“ karas buvo ne kartą paminėtas per JT Žmogaus teisių taryboje Ženevoje vykusį renginį, skirtą Konvencijos dėl kelio užkirtimo genocido nusikaltimui ir baudimo už jį 75-osioms metinėms.

„Spalio 7-osios „Hamas“ išpuolius motyvavo genocido ideologija“, – JT Europos būstinėje susirinkusiems diplomatams sakė Izraelio misijos Ženevoje patarėja teisės klausimais Yeela Cytrin (Jila Citrin).

Tuo tarpu palestiniečių atstovė Dima Asfour (Dima Asfurs) Tarybai tvirtino, kad katastrofa, kurią sukėlė masinis Izraelio bombardavimas ir sausumos puolimas, yra vadovėlinis genocido atvejis.

Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“, keršydamas už spalio 7 dienos kovotojų išpuolius, per kuriuos, Izraelio valdžios institucijų duomenimis, žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

„Hamas“ taip pat paėmė įkaitais apie 240 žmonių, įskaitant mažus vaikus ir pagyvenusius žmones.

Grupuotės valdoma Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad nuo spalio 7-osios šioje teritorijoje žuvo 15,9 tūkst. asmenų, daugiau kaip pusė jų – moterys ir vaikai.

1948 metų gruodžio 9 dieną pasirašyta genocido konvencija buvo pirmoji žmogaus teisių sutartis JT istorijoje, priimta dar prieš pasirašant Visuotinę žmogaus teisių deklaraciją.

Ji buvo priimta po Antrojo pasaulinio karo, pabrėžiant Holokausto baisumus ir žmonijos pareigą užkirsti kelią tokiems genocido aktams ir už juos bausti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas