Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis Libane surengė smūgių prieš „Hezbollah“ valdomos finansų įstaigos filialus

Libane per naktį Izraelis surengė oro atakas prieš beveik dešimtį grupuotės „Hezbollah“ valdomos svarbios finansų įstaigos filialų.
Izraelis Libane surengė smūgių prieš „Hezbollah“ valdomos finansų įstaigos filialus / BILAL KASHMAR / AFP
Izraelis Libane surengė smūgių prieš „Hezbollah“ valdomos finansų įstaigos filialus / BILAL KASHMAR / AFP

Įstaiga, anot Izraelio, naudojama išpuoliams finansuoti, tačiau joje daug civilių gyventojų laiko savo santaupas.

Pirmadienį libaniečiai vertino padarytą žalą.

Smūgiai buvo nukreipti prieš „al Qard al Hassan“ padalinius pietiniuose Beiruto rajonuose, visame Pietų Libane ir Bekaa regione, kur „Hezbollah“ turi stiprias pozicijas. Vienas smūgis sulygino su žeme devynių aukštų pastatą, kuriame buvo filialas. Pirmadienį iš kelių vietų vis dar kilo dūmai, o buldozeriai šalino nuolaužas.

Prieš smūgiuodama Izraelio kariuomenė nurodė evakuotis, pranešimų apie aukas negauta.

Prieš kelias savaites Izraelis įsiveržė į Libaną, sakydamas, kad siekia nustumti „Hezbollah“ nuo sienos po daugiau nei metus trukusių raketų ir dronų atakų, pradėtų po karo Gazos Ruože pradžios 2023-iųjų spalį.

Izraelis sudavė smūgių didelėms Libano teritorijoms, priversdamas daugiau kaip milijoną žmonių palikti savo namus.

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Avichay Adraee (Avičajus Adrajis) pranešime arabų kalba sakė, kad karo lėktuvai nusitaikė į kelias vietas, kuriose „saugomi „Hezbollah“ karinio padalinio pinigai“, įskaitant „al Qard al Hassan“, iš kurios, anot jo, finansuojami ginklų pirkimai ir gauna atlygį „Hezbollah“ kovotojai.

Jis teigė, kad „Hezbollah“ filialuose saugo šimtus milijonų dolerių, tačiau nepateikė įrodymų, o smūgiais, anot jo, buvo siekiama neleisti grupuotei persiginkluoti.

Vėlyvą sekmadienį Izraelio kariuomenė paskelbė keletą įrašų socialiniame tinkle „X“, kuriose nurodė planuojamų atakuoti filialų vietas ir paprašė netoliese esančius gyventojus evakuotis. Tūkstančiai žmonių pabėgo, užkimšdami sostinės gatves.

Po to, kai Izraelio kariuomenės paskelbtame žemėlapyje buvo nurodyta, kad ji taikysis į prabangų prekybos centrą, kuris buvo neteisingai pažymėtas kaip filialo vieta, vietiniai Libano televizijos tinklai stengėsi nuraminti visuomenę, kad rajonai Beiruto centre nebuvo įvardyti kaip taikiniai. Izraelio kariuomenė į šią vietą nesitaikė.

„Geranoriška paskola“

„Al Qard al Hassan“, turinti daugiau kaip 30 filialų visame Libane, bandė nuraminti klientus, sakydama, kad evakavo visus savo filialus ir perkėlė auksą bei kitus indėlius į saugias vietas.

Registruota pelno nesiekianti organizacija, kuriai sankcijas taiko Jungtinės Valstijos ir Saudo Arabija, jau seniai yra tapusi alternatyva Libano bankams, kurie įvedė apribojimus dėl 2019 metais prasidėjusios sunkios finansų krizės.

Pastaraisiais metais Libane yra žlugusi ne viena finansinė institucija.

„Al Qard al Hassan“ pavadinimas arabų kalba reiškia „geranoriška paskola“, o „Hezbollah“ ja naudojasi siekdama įtvirtinti savo paramą tarp šiitų gyventojų. Daugelis šios įstaigos klientų yra su „Hezbollah“ nesusiję civiliai gyventojai.

Apie smūgius filialams pranešta JAV gynybos sekretoriui Lloydui Austinui (Loidui Ostinui) Izraelio ir „Hezbollah“ karo aukas Libane pavadinus per didelėmis ir paraginus Izraelį apriboti atakas, ypač Beirute ir jo apylinkėse.

Izraelio kariuomenė atsiprašė už sekmadienį Pietų Libane surengtą smūgį, per kurį žuvo trys Libano kariuomenės kariai. Ji teigė, kad taikėsi į karinę mašiną vietovėje, kurią „Hezbollah“ pastaruoju metu naudojo išpuoliams, nesuprasdama, kad ji priklauso Libano kariuomenei.

Kariuomenė teigė, kad „nevykdo veiksmų prieš Libano kariuomenę ir atsiprašo už šias nepageidaujamas aplinkybes“.

Libano kariuomenė yra šalyje gerbiama institucija, tačiau ji nėra pakankamai galinga, kad galėtų primesti savo valią „Hezbollah“ ar apginti Libaną nuo Izraelio invazijos. Per pastaruosius metus Izraeliui ir „Hezbollah“ keičiantis smūgiais, kariuomenė iš esmės liko nuošalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito