Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis pranešė užbaigęs apsauginę užtvarą nuo Gazos Ruožo

Izraelis antradienį pranešė užbaigęs Gazos Ruožą atskyrusią padidinto saugumo užtvarą, kuria siekiama apsisaugoti nuo kovotojų patekimo į jo teritoriją.
Izraelis
Izraelis / 123RF.com nuotr.

65 kilometrų barjeras aprūpintas radarų sistemomis, jūriniais jutikliais ir požeminių jutiklių tinklu, skirtu kovotojų tuneliams aptikti. Buvusią užtvarą pakeitė 6 metrų aukščio „išmanioji užtvara“ su jutikliais ir kameromis.

Nuo 2007 metų, kai islamistų judėjimas „Hamas“ užgrobė valdžią anklave, Izraelis su juo keturiskart kariavo, paskutinį kartą – šių metų gegužę. Per 2014 metų karą palestiniečių kovotojai tuneliais patekdavo į Izraelį ir susiremdavo su Izraelio kariuomene.

Apie trejus metus trukusių barjero statybų pabaigą pranešė gynybos ministras Benny Gantza. Pasak jo, ši užtvara sukuria „geležinę sieną“ tarp „Hamas“ ir pietų Izraelio gyventojų.

Per gegužę vykusius susirėmimus „Hamas“ naudojosi sudėtinga Gazos tunelių sistema, tačiau kovotojų į Izraelį nesiuntė. Per 11 konflikto dienų grupuotė į Izraelį paleido daugiau nei 4 tūkst. raketų ir sviedinių; dalies jų nespėdavo atremti Izraelio moderni priešraketinė sistema.

Izraelio oro pajėgos sudavė šimtus smūgių „Hamas“ kontroliuojamoje teritorijoje, subombardavo keletą daugiaaukščių pastatų. Per gegužės mėnesio konfliktą Gazoje žuvo 250 žmonių, įskaitant mažiausiai 129 civilius, pranešė Jungtinės Tautos. Izraelio nuostoliai siekė 13 žmonių.

„Hamas“ užgrobus valdžią Gazos Ruože Izraelis ir Egiptas pradėjo anklavo ekonomiką paralyžiuojančią blokadą, kuri gerokai suvaržė maždaug 2 mln. palestiniečių, gyvenančių šioje teritorijoje, keliones ir smaugia jos ekonomiką. Izraelis teigia, jog suvaržymai reikalingi, kad „Hamas“ negalėtų išplėsti savo karinių pajėgumų, tuo metu palestiniečiai ir teisių grupės tai laiko tam tikros formos kolektyvine bausme.

2018-iais ir 2019 metais „Hamas“ prie sienos organizavo masinius smurtinius protestus, spausdamas Izraelį sušvelninti blokadą. Per juos žuvo daugiau nei 200 palestiniečių ir tūkstančiai buvo sužeisti. Vienas palestiniečių snaiperis nušovė Izraelio karį.

Žmogaus teisių grupės neseniai apkaltino Izraelį, kad jis nepatraukia savo pajėgų atsakomybės dėl žmonių mirčių ir rimtų sužeidimų. Izraelis teigia, kad jo pajėgos užkirto kelią masiniam „Hamas“ operatyvininkų įsiskverbimui. Jis sako, kad įtarimai dėl nusižengimų buvo visapusiškai ištirti, o atsakingi kariai – patraukti atsakomybėn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas