Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
07:15 /09:17

Izraelis smogė Iranui: sprogimai Teherane, atakuoti kariniai objektai

Izraelis, keršydamas už masinę Irano raketų ataką, naktį į šeštadienio smogė atsakomąjį smūgį. Kol kas jo mastai ir padaryta žala nėra aiškūs. Iranui buvo smogta trimis atakų bangomis.
Sprogimai Teherane
Sprogimai Teherane / Nuotr. iš socialinių tinklų
Temos: 3 Izraelis Karas Iranas
Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Po Izraelio atsakomųjų smūgių JAV ragina Teheraną liautis puldinėjus žydų valstybę

09:17

Teheranas / ATTA KENARE / AFP
Teheranas / ATTA KENARE / AFP

Jungtinės Valstijos šeštadienį paragino Teheraną nustoti puldinėjus Izraelį ir nutraukti smurto ciklą po to, kai žydų valstybė surengė atsakomuosius antskrydžius prieš Iraną. 

„Raginame Iraną nutraukti išpuolius prieš Izraelį, kad šis kovų ciklas baigtųsi be tolesnio eskalavimo“, – žurnalistams sakė JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Seanas Savettas. 

Izraelio kariuomenė šeštadienį surengė antskrydžius prieš Iraną ir smogė jo karinėms bazėms keliuose šalies regionuose. 

„Jų atsakas buvo savigynos pratybos, kurių metu buvo vengiama apgyvendintų teritorijų ir buvo orientuojamasi tik į karinius taikinius, priešingai nei Irano išpuolis prieš Izraelį, kurio taikiniu tapo tankiausiai apgyvendintas Izraelio miestas“, – pridūrė jis.

S.Savettas pabrėžė, kad Vašingtonas neprisidėjo prie šios Izraelio operacijos, ir pridūrė, kad JAV tikslas – skatinti diplomatiją ir mažinti įtampą Artimųjų Rytų regione. 

Aukšto rango JAV administracijos pareigūnas nurodė, kad prezidentas Joe Bidenas ir jo nacionalinio saugumo komanda pastarosiomis savaitėmis dirbo su „izraeliečiais, kad paskatintų Izraelį imtis tikslingų ir proporcingų atsakomųjų veiksmų, kurie nekeltų didelio pavojaus civiliams gyventojams“.

„Atrodo, kad būtent tai ir įvyko šį vakarą“, – žurnalistams nurodė pareigūnas. 

E.Papečkys apie naktinę ataką: Izraelio atsakas turėjo reikiamą netikėtumo faktorių

09:14

Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys
Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys

Po Izraelio smūgių Iranui karybos ekspertas Egidijus Papečkys savo „Facebook“ paskyroje apžvelgė iki šiol žinomus faktus apie ataką. Jis pastebėjo, jog tokia ataka, nors ir buvo laukta, turėjo netikėtumo faktorių.

Jis pažymėjo, kad Izraelio atakos metu smogta ir oro gynybos elementams Sirijoje ir, kaip teigiama, Irake.

„Tokiu būdu siekta sumažinti Irano galimybę gauti oro stebėjimo ir kontrolės informaciją iš kaimyninių valstybių bei užtikrinant saugumą atakuojantiems ir grįžtantiems atgal Izraelio lėktuvams“, – rašė E.Papečkys.

Pasak jo, šiuo metu pranešama, jog antskrydžio metu dalyvavo apie 1 000 Izraelio lėktuvų.

„Apie nuostolius nepranešama, todėl tikėtina, kad Izraelio karinės oro pajėgos dar kartą įrodė savo išskirtinį profesionalumą planuojant ir įvykdant oro atakas

Plačiau skaitykite čia.

Iranas teigia esąs pasirengęs atsakyti

08:42

Izraelio kariuomenė pranešė, kad sudavė „tikslius smūgius“ Irano kariniams objektams, tarp jų – raketų gamykloms ir žemė–oras raketų sistemoms. Sunaikinimo mastas dar nėra visiškai aiškus, tačiau Teheranas uždarė savo oro erdvę, pranešė BBC.

Pusiau oficiali Irano naujienų agentūra „Tasnim“, remdamasi šaltiniais, pranešė, kad Iranas pasirengęs atsakyti į Izraelio „agresiją“.

wikimedia.org nuotr./Izraelio naikintuvas F-16s
wikimedia.org nuotr./Izraelio naikintuvas F-16s

Apie 2 val. nakties Izraelio kariuomenė pranešė, kad suduoda „tikslius smūgius kariniams taikiniams Irane“, atsakydama į, jų teigimu, „nuolatines Irano režimo atakas prieš Izraelį“.

Izraelio kariuomenės atsakomųjų veiksmų prieš Iraną buvo tikimasi po to, kai spalio 1 d. Teheranas surengė masinį smūgį Izraeliui, paleisdamas apie 200 balistinių raketų. Tai buvo atsakas į Irano remiamos Libano šiitų grupuotės „Hezbollah“ lyderio Hassano Nasrallah nužudymą. Jis buvo nužudytas per Izraelio smūgį „Hezbollah“ centrinei būstinei Beirute.

 

Smogė dešimtys naikintuvų

08:38

Izraelio atsakomosios atakos mastas vis dar neaiškus, tačiau Izraelio visuomeninis transliuotojas pranešė, kad dešimtys naikintuvų smogė Irano kariniams objektams, pažymėjo „Reuters“. Kelios karinės bazės į vakarus ir pietvakarius nuo Teherano pateko į Izraelio ugnį, patvirtino Irano naujienų agentūra „Fars“.

Tarp taikinių nebuvo energetikos infrastruktūros ar branduolinių objektų, pranešė „NBC News“ ir „ABC News“, remdamosi Izraelio pareigūnu.

Izraelio smūgių pagrindinis taikinys buvo centriniai Irano gynybos pramonės objektai, įskaitant raketų gamyklas, bepiločių orlaivių kūrimo ir gamybos objektus bei balistinių raketų paleidimo bazes, pranešė Izraelio televizija „Channel 12“.

Irano valstybinė televizija pranešė apie „stiprius sprogimus“ netoli Teherano.

Tuo pat metu Irano žvalgybos pareigūnai valstybinei televizijai sakė, kad garsūs sprogimai „galėjo būti susiję su Irano priešlėktuvinės gynybos sistemos darbu“, praneša „Reuters“.

BBC Persijos tarnyba, remdamasi liudininkais Teherane, praneša, kad 2.13 val. vietos laiku Irano sostinės apylinkėse – pietuose, netoli Chomeinio tarptautinio oro uosto, ir netoli Karadžo miesto, esančio už 40 km į vakarus nuo Teherano – nugriaudėjo nuo 7 iki 15 sprogimų.

Naujienų agentūra AFP citavo Irano valstybinę televiziją, kuri teigė, kad abu Teherano oro uostai toliau veikia „įprastu režimu“. Tačiau po kelių valandų Irano civilinės aviacijos organizacijos atstovas spaudai Irano naujienų agentūrai „Irna“ pranešė, kad skrydžiai visais maršrutais atšaukti iki atskiro pranešimo.

BBC Persijos tarnyba pažymi, kad Irano valstybinė žiniasklaida dabar neigia, kad Izraelio atakos padarė realios žalos, ir vadina jas nesėkmingomis. Tačiau tai yra standartinis Irano atsakas, kai jis yra puolamas. Tačiau ši strategija gali žlugti, jei atsiras įrodymų, patvirtinančių žalos mastą, arba jei bus aukų.

Demokratijų gynimo fondo vyresnysis mokslinis bendradarbis Behnamas Ben Taleblu, kalbėdamas su BBC, taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad Irano valdžios institucijoms artimos žiniasklaidos transliuojami kadrai smarkiai skiriasi nuo to, ką galima pamatyti šalies socialinėje žiniasklaidoje.

Pasak B.B.Taleblu, kuris rašo apie Irano politiką ir saugumą, dar nėra galutinai aišku, ar Izraelio tikslas yra sunaikinti visą Islamo revoliucijos sargybinių korpuso aerokosminį tinklą. „Sprendžiant iš kol kas matomų taikinių, juo [smūgiais] siekiama sumažinti, bet ne sunaikinti Irano tolimojo nuotolio raketų grėsmę“, – sakė jis BBC.

Trys atakų bangos

08:33

Antroji smūgių banga prasidėjo po 4 val. ryto Maskvos laiku. Agentūra „Reuters“ citavo vietos žiniasklaidą, kuri teigė, kad rytinėje Teherano dalyje girdėjosi dar keturi sprogimai, ir pridūrė, kad sostinėje „priešlėktuvinė gynyba tebėra aktyvi“.

Apie 6 val. ryto Izraelio visuomeninis transliuotojas pranešė, kad po trijų smūgių bangų Izraelio operacija prieš Iraną baigta. Šią informaciją taip pat patvirtino „Axios“, pridurdama, kad antroji ir trečioji bangos buvo nukreiptos į raketų ir bepiločių orlaivių bazes ir gamybos vietas.

Netrukus po to Izraelio kariuomenė taip pat oficialiai patvirtino operacijos prieš Iraną pabaigą. Izraelio kariuomenės pareiškime nebuvo užsiminta apie kelias smūgių bangas – tik nurodyta, kad smūgiai buvo nukreipti į raketų gamyklas, raketų „žemė–oras“ gamybos vietas ir kitus Irano oro išteklius, kuriais buvo siekiama apriboti Izraelio veiksmų laisvę Irane iš oro.

Iranas yra pasirengęs atsakyti į bet kokią Izraelio „agresiją“ ir neabejoja, kad Izraelis sulauks proporcingo atsako į bet kokius savo veiksmus, pranešė pusiau oficiali Irano naujienų agentūra „Tasnim“, remdamasi šaltiniais.

Agentūros „Reuters“ ir AFP, remdamosi Sirijos valstybine televizija, teigė, kad netoli Damasko taip pat girdėjosi sprogimai. Agentūra „Reuters“, remdamasi Sirijos valstybine agentūra „Sana“, patikslino, kad smūgiai buvo suduoti kariniams objektams centrinėje ir pietinėje Sirijoje. Tuo pat metu Sirijos valstybinė televizija teigia, kad Sirijos oro gynybos pajėgos numušė Izraelio raketas.

Izraelis kol kas nepatvirtino smūgio Sirijai.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai