Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Izraelis sutinka su humanitarine pertrauka, bet atsisako nutraukti kovas su „Hamas“

Izraelis sutiko Gazos Ruožo šiaurinėje dalyje paskelbti humanitarines pertraukas, kad dalis teritorijos gyventojų galėtų pasitraukti iš mūšio zonos, tačiau Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu atmetė bet kokias platesnes paliaubas, sakydamas, kad tai reikštų pasidavimą palestiniečių islamistų grupuotei „Hamas“.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

JAV prezidentas Joe Bidenas palankiai įvertino pauzes, kuriomis įforminamas susitarimas dėl palestiniečių pasitraukimo iš nuniokotos šiaurinės Gazos Ruožo dalies. Be to, jis pridūrė, kad karo veiksmų nutraukimo galimybės kol kas nėra.

Izraelio premjeras nurodė, kad šalies pajėgos itin gerai vykdo Gazos Ruožo puolimą. Jis buvo pradėtas po to, kai spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojai pateko į žydų valstybę ir nužudė 1 400 žmonių, daugiausia civilių, o apie 240 asmenų paėmė įkaitais.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis atsakė bombardavimu iš oro ir antžeminiu puolimu, per kurį, grupuotės valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, žuvo daugiau kaip 10,8 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, tarp jų daug vaikų.

B. Netanyahu pridūrė, kad Izraelis neketina okupuoti palestiniečių anklavo.

„Mes nesiekiame valdyti Gazos [Ruožo]. Mes nesiekiame jo okupuoti, bet siekiame suteikti jam ir mums geresnę ateitį“, – televizijai „Fox News“ sakė jis.

Pastarosiomis dienomis iš nuniokotos šiaurinės Gazos Ruožo dalies plūstelėjo dešimtys tūkstančių civilių gyventojų.

Civiliai priversti trauktis, nes abi pusės šiuo metu yra įsitraukusios į intensyvias kovas.

Jungtinių Tautų agentūrą palestiniečių pabėgėliams remti UNRWA pranešė, kad nuo lapkričio 4-osios iš šiaurinės palestiniečių anklavo dalies pasitraukė apie 70 tūkst. žmonių, dauguma jų – pėsčiomis.

Nuo spalio 7 dienos apie 1,6 mln. Gazos Ruožo gyventojų buvo priversti palikti savo namus ir persikelti į mažiau pavojingą palestiniečių anklavo dalį. Teigiama, kad daugiau nei pusė Gazos Ruožo gyventojų turėjo priverstinai palikti savo gyvenamąsias vietas.

Tačiau, JT skaičiavimais, šiaurinėje anklavo dalyje, kur šiuo metu vyksta aršiausios kovos, tebėra šimtai tūkstančių civilių gyventojų.

Nors J.Bidenas palankiai įvertino humanitarinę pertrauką ir pažymėjo, kad ji padės civiliams netrukdomai pasiekti saugesnes vietoves, jis pridūrė, kad nėra daug ženklų, jog karo veiksmai bus sustabdyti ilgesniam laikui, kaip to prašo pagalbos grupės ir JT.

„Paliaubos su „Hamas“ reiškia pasidavimą „Hamas“, pasidavimą terorui“, – pareiškė Izraelio premjeras.

„Ugnies nutraukimo nebus, jei nebus paleisti Izraelio įkaitai, tai neįvyks“, – pridūrė jis.

Įspėjimas apie galimą humanitarinę katastrofą

Pagalbos grupės ragina nutraukti karo veiksmus Gazos Ruože ir įspėja apie galimą humanitarinę katastrofą, nes gyventojams trūksta maisto, vandens ir vaistų.

„Tai pirmas dalykas, apie kurį pagalvoju pabudusi: kaip šiandien pamaitinsiu vaikus“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo Amal al Robayaa Rafoje, kur kartu su vyru, šešiais vaikais, marčia ir dviem anūkais glaudžiasi JT mokykloje.

Pabėgėliams padedančios labdaros organizacijos „Oxfam France“ direktorė Cecile Duflot teigė, kad jos darbuotojai pranešė apie tragišką padėtį Gazoje. Jie pasakojo, kad nieko panašaus dar nebuvo matę.

Naktį toliau vyko įnirtingi susirėmimai, o „Hamas“ valdoma vietos valdžia apkaltino Izraelį apšaudžius kelias ligonines Gazos Ruožo šiaurėje.

„Hamas“ pranešė, kad naktį buvo apšaudytos trys ligoninės: „Dar al Shifa“, kurioje prieglobstį rado apie 60 tūkst. žmonių, al Rantisi vaikų ligoninė ir indoneziečių įsteigta medicinos įstaiga.

Palestiniečių grupė pridūrė, kad per apšaudymą buvo sužeisti žmonės.

Izraelis kaltina „Hamas“, kad ši ligonines naudoja savo karinių operacijų slėpimui. Izraelio kariuomenė iš karto neatsakė į prašymą pakomentuoti naktį įvykdytus numanomus bombardavimus.

Izraelio karinius veiksmus apsunkina spalio 7 dieną pagrobtų maždaug 240 įkaitų likimas.

Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Williamas Burnsas ir Izraelio žvalgybos tarnybos „Mossad“ vadovas Davidas Barnea Dohoje dalyvavo derybose dėl pauzių, kurios apimtų įkaitų paleidimą ir didesnę pagalbą Gazos Ruožui, AFP sakė vienas pareigūnas.

„Viskas sustojo“

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Islamo džihadas“ ketvirtadienį paskelbė vaizdo įrašą, kuriame, jos teigimu, užfiksuoti du Gazos Ruože laikomi įkaitai – septyniasdešimtmetė moteris ir trylikametis berniukas.

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Richardas Hechtas šį vaizdo įrašą pavadino psichologiniu terorizmu.

Iki šiol „Hamas“ yra paleidęs keturis įkaitus. Kitų belaisvių šeimos spaudžia Izraelio ir JAV valdžios institucijas išvaduoti jų artimuosius.

„Mes blogai miegame. Blogai valgome“, – interviu AFP sakė Ronenas Neutra, kurio sūnus Omeras laikomas įkaitu.

„Viskas sustojo“, – pridūrė jis.

Padėtis Gazos Ruože kasdien vis blogėja dėl intensyvėjančių kovų.

Ketvirtadienį Paryžiuje Vakarų ir arabų šalių, JT ir nevyriausybinių organizacijų pareigūnai susirinko į konferenciją dėl pagalbos Gazos Ruožo civiliams. Joje nuspręsta palestiniečių anklavui skirti 1,1 mlrd. dolerių (1,03 mlrd. eurų). Tačiau šios teritorijos pasiekiamumas vis dar labai ribotas – per dieną čia įvažiuoja apie 100 sunkvežimių – gerokai mažiau nei prieš karą.

„Pagal mūsų konservatyviausią scenarijų, šis konfliktas [Palestinos teritorijų] vystymąsi gali atblokšti atgal daugiau nei dešimtmečiu“, – AFP sakė Jungtinių Tautų plėtros programos (UNDP) vadovas Achimas Steineris.

Tačiau Izraelio pareigūnai tvirtina, kad Gazos Ruože nėra jokios humanitarinės krizės.

Nuo konflikto pradžios Izraelio okupuotame Vakarų Krante padaugėjo smurto atvejų: vien ketvirtadienį, Ramaloje įsikūrusios Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo mažiausiai 14 palestiniečių.

Izraelio ir „Hamas“ karas taip pat padidino įtampą Artimuosiuose Rytuose. Žydų kariuomenė ir Libano grupuotė „Hezbollah“ ne kartą susišaudė per sieną, o Irano remiami Jemeno husių sukilėliai teigė paleidę balistinių raketų į pietų Izraelį.

Ketvirtadienį dronas pataikė į mokyklą pietiniame Izraelio Eilato mieste. Vėliau izraeliečių oro gynybos sistemos perėmė raketą virš Raudonosios jūros, pranešė kariuomenė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas