Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Izraelis teigia atšaukiantis „al Jazeera“ žurnalistų akreditacijas

Izraelis ketvirtadienį paskelbė, kad panaikina šalyje dirbančių „al Jazeera“ žurnalistų akreditacijas, praėjus keturiems mėnesiams po to, kai buvo uždarytas šis Kataro televizijos tinklas.
Izraelis teigia atšaukiantis „al Jazeera“ žurnalistų akreditacijas / OMAR AL-QATTAA / AFP
Izraelis teigia atšaukiantis „al Jazeera“ žurnalistų akreditacijas / OMAR AL-QATTAA / AFP

„Vyriausybės spaudos tarnyba (GPO) atšaukia Izraelyje dirbančių „al Jazeera“ žurnalistų (spaudos) pažymėjimus“, – teigiama jos pareiškime.

„Tai žiniasklaidos priemonė, kuri skleidžia melagingą turinį, įskaitant kurstymą prieš izraeliečius ir žydus, ir kelia grėsmę (Izraelio) kariams“, – pareiškime cituojamas spaudos tarnybos direktorius Nitzanas Chenas (Nicanas Čenas).

Artimai su šiuo reikalu susijęs šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad kol kas sprendimas bus taikomas keturiems pilnu etatu dirbantiems „al Jazeera“ žurnalistams, kurie yra Izraelio piliečiai arba aneksuotos Rytų Jeruzalės gyventojai palestiniečiai.

Likusieji „al Jazeera“ darbuotojai šalyje, daugiausia vaizdo prodiuseriai ir fotografai, kurie, vyriausybės nuomone, aktyviai nekuria turinio, išsaugos Izraelio spaudos pažymėjimus.

GPO akreditacija nėra privaloma norint dirbti žurnalistais Izraelyje, tačiau be jo praktiškai neįmanoma patekti į Izraelio parlamentą, ministerijas ar karinę infrastruktūrą.

GPO yra susijusi su ministro pirmininko tarnyba ir atsakinga už Izraelyje dirbančių žurnalistų akreditavimą.

AFP susisiekus su „al Jazeera“ biuro Izraelyje ir Palestiniečių teritorijose vadovu Walidu Omary (Validu Omariu), šis teigė, kad tinklas nebuvo informuotas apie naujausią Izraelio sprendimą.

„Kai gausime (oficialų pranešimą), žiūrėsime“, – sakė W. Omary.

Izraelio kariuomenė ne kartą kaltino Kataro tinklo žurnalistus, kad jie yra „teroristų agentai“ Gazos Ruože, susiję su islamistų grupuote „Hamas“ arba jos sąjungininku judėjimu „Islamo džihadas“.

„Al Jazeera“ neigia Izraelio vyriausybės kaltinimus ir tvirtina, kad Izraelis sistemingai taikosi į jos darbuotojus Gazos Ruože. Nuo karo pradžios spalio 7-ąją keturi tinklo nariai žuvo per atakas.

Balandžio pradžioje Izraelio parlamentas priėmė įstatymą, leidžiantį uždrausti užsienio žiniasklaidos transliacijas, kurios laikomos kenksmingomis valstybės saugumui.

Jų nutraukimas neturėjo įtakos transliacijoms iš Izraelio okupuoto Vakarų Kranto ir Gazos Ruožo, iš kur „al Jazeera“ vis dar dirba nušviesdamas Izraelio karą su palestiniečių kovotojais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas