Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraeliui kovojant su „Hamas“, platina mitą apie jo dalyvavimą Rugsėjo 11-osios atakose

Įkandin Elono Musko, kuris pritarė antisemitinei sąmokslo teorijai, jam priklausančiame socialiniame tinkle „X“ ėmė reikštis daugiau panašių įsitikinimų žmonių. Vienas internautas pastarosiomis dienomis ypač aktyviai propaguoja naratyvą, esą Izraelis surengė Rugsėjo 11-osios išpuolius. Tai nėra tiesa – teroristinės grupuotės „al Qaeda“ įkūrėjas Osama bin Ladenas paskelbė, kad suorganizavo juos islamo vardu.
Rugsėjo 11-osios atakos
Pasaulio prekybos centras 2001 m. rugsėjo 11 d. / rds323 / flickr.com nuotr.

Perskaitė milijonai

Įrašai apie tariamą Izraelio dalyvavimą Rugsėjo 11-osios atakose praėjusį savaitgalį pasipylė Sulaimano Ahmedo, kuris prisistato tyrimų žurnalistu, teisės bakalauru ir filosofijos magistru, doktorantu, paskyroje „X“ (buvusiame „Twitter“).

Lapkričio 17-osios vakarą jis, paviešinęs kito įrašo iš „X“ ekrano nuotrauką, retoriškai paklausė: „Ar Izraelis planuoja kitą Rugsėjo 11-ąją?“

Ekrano nuotr. iš „X“/Melagienų apie Rugsėjo 11-ąją srautas prasidėjo nuo šio įrašo
Ekrano nuotr. iš „X“/Melagienų apie Rugsėjo 11-ąją srautas prasidėjo nuo šio įrašo

Šiame įraše, kuris buvo paskelbtas dabar neegzistuojančioje paskyroje, yra tik vienas sakinys: „Man atrodo, kad jauniems amerikiečiams reikia kitos Rugsėjo 11-osios“. Ši frazė originaliai buvo parašyta hebrajiškai, bet ekrano nuotraukoje matyti ir vertimas į anglų kalbą.

Įrašas jau peržiūrėtas daugiau nei 760 tūkst. kartų. Dar daugiau dėmesio – 1,4 mln. peržiūrų – sulaukė po pusseptintos valandos paskelbtas įrašas su tiesmuku pareiškimu: „Izraelis įvykdė Rugsėjo 11-ąją“.

Vėliau tą pačią dieną vyras savo paskyroje paskelbė apklausą, kurioje pakartojo tą patį teiginį: „Ar Izraelis įvykdė Rugsėjo 11-ąją?“ Iš beveik 17,8 tūkst. dalyvavusiųjų net 67,3 proc. atsakė „taip“, likusieji – „ne“.

Vakare jis pasidalijo antrojo įrašo ekrano kopija ir pridėjo E.Muskui adresuotą klausimą: „Kodėl tai buvo pažymėta bendruomenės?“ Mat kažkas prie įrašo pridėjo nuorodą į JAV sudarytos Rugsėjo 11-osios išpuolių komisijos ataskaitą kontekstui suprasti. Apie tai informuojami ir „X“ vartotojai.

„Galvojau, kad „X“ buvo sukurtas būti tikra alternatyva MSM (mainstream media – angl. pagrindinė žiniasklaida)“, – nepasitenkinimą reiškė vyras ir pridėjo, kad „esama reikšmingų įrodymų, jog prisidėjo Izraelis, „al Qaeda“, Saudo Arabija, JAV žvalgyba (nekompetencija ar bendrininkavimu)“.

Taip pat skaitykite: Baltieji rūmai smerkia E. Muską dėl „bjauraus antisemitizmo propagavimo“

Tą patį jis pakartojo po paros, tik dar pridėjo, esą „daug šalių ir grupių prisidėjo prie Rugsėjo 11-osios“. Panašu, kad tai internautams didelio įspūdžio nebepadarė – įrašai peržiūrėti atitinkamai 137 tūkst. ir 31 tūkst. kartų.

Bet tuo vyras neapsiribojo. Trečiadienį paskelbė tą pačią degančių bokštų nuotrauką ir klausimą „Kodėl mums neleidžiama kelti klausimus apie Izraelio dalyvavimą Rugsėjo 11-osios atakose?“

Buvo ieškomiausiųjų sąraše

Jau patys „X“ vartotojai prie šių įrašų pridėjo po vieną ar kelias nuorodas į dokumentus, įvairius tinklalapius ir vaizdo įrašų, atskleidžiančių, kaip buvo suplanuoti vieni didžiausių istorijoje teroro išpuolių ir kas už jų stovėjo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rugsėjo 11-osios išpuolio dalyviai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rugsėjo 11-osios išpuolio dalyviai

2001 m. rugsėjo 11 d. atakos, angliškai sutrumpintai pagal datą vadinamos tiesiog 9/11, buvo keturi koordinuoti islamistų savižudžių išpuoliai prieš JAV. Per juos iš viso žuvo beveik 3 tūkst. žmonių (vien Pasaulio prekybos centre – 2,6 tūkst.) ir prasidėjo ilgametis pasaulinis karas su terorizmu.

Tą rytą 19 teroristų užgrobė keturis keleivinius lėktuvus, pakilusius skristi iš šiaurės rytinių valstijų į Kaliforniją. Pirmais dviem lėktuvais jie rėžėsi į Pasaulio prekybos centro (PPC) bokštus dvynius Niujorke, du iš penkių tuo metu aukščiausių pasaulio pastatų.

Kiti du buvo nukreipti į Vašingtoną. Vieną iš šių lėktuvų perėmusiems savižudžiams pavyko įsirėžti į Pentagoną, Gynybos departamento būstinę Arlingtono apygardoje. Ketvirtasis, kurio taikinys, spėjama, buvo Kapitolijus arba Baltieji rūmai ir kurio keleiviai ėmė priešintis teroristams, sudužo kaimiškoje vietovėje Pensilvanijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rugsėjo 11-oji
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rugsėjo 11-oji

Atakas organizavo O. bin Ladenas, kurį Federalinis tyrimų biuras (FTB) dar 1999-aisiais dėl ryšių su nesenų išpuolių Rytų Afrikoje buvo įtraukęs į 10 ieškomiausių bėglių sąrašą. 1998 m. rugpjūtį per JAV ambasadų Dar es Salame (Tanzanija) ir Nairobyje (Kenija) sprogdinimus, nugriaudėjusius kone tuo pačiu metu, žuvo 224 ir buvo sužeisti 4,5 tūkst. žmonių.

Šie sprogdinimai „padarė „al Qaeda“ galingu JAV priešininku“, savo ataskaitoje pažymėjo Rugsėjo 11-osios atakų komisija.

Tūkstantmečio pradžioje „al Qaeda“ toliau vykdė atakas. Kai kurios žlugdavo (pavyzdžiui, planas 2000-ųjų išvakarėse susprogdinti Los Andželo oro uostą), kai kurios baigdavosi žūtimis (pavyzdžiui, į JAV laivą „USS Cole“, kuris buvo sustojęs Jemene pasipildyti degalų, nukreipus sprogmenų prikrautą valtį žuvo 17 karinių pajėgų narių, dar beveik 40 įgulos narių buvo sužeista).

Taip pat skaitykite: Grupė įmonių sustabdė reklamas tinkle „X“, E.Muskui parėmus antisemitinį įrašą

„Rugsėjo 11-osios atakos buvo šokas, tačiau jos neturėjo nustebinti, – pažymėjo šią tragediją analizavusi komisija. – Islamistai ekstremistai pateikė daugybę įspėjimų, kad ketina beatodairiškai žudyti amerikiečius ir jų nužudyti daug (ataskaitoje paminėti ne tik minėti sprogdinimai, bet ir 1993 m. sunkvežimio sprogimas PPC, 1995 m. Manilos policijos atskleisti kėslai susprogdinti JAV lėktuvus virš Ramiojo vandenyno ir pan. – red. past.).

Nors pats O. bin Ladenas kaip grėsmingas įspėjimas iškilo tik dešimtojo dešimtmečio pabaigoje, islamistų terorizmo grėsmė tuo metu išaugo.“

Iki 1997 m. JAV žvalgybos bendruomenė O. bin Ladeną laikė ne teroristų lyderiu, tik finansuotoju. 1998 m. vasarį jis su dar keturiais asmenimis iš įvairių šalių paskelbė fatvą, kurioje pareiškė, kad pagal Dievo įsakymą kiekvienas musulmonas turi stengtis iš visų jėgų nužudyti bet kurį amerikietį bet kurioje pasaulio vietoje dėl JAV „okupacijos“ islamo šventose vietose ir agresijos prieš musulmonus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Osama bin Ladenas (kairėje) ir Aymanas al Zawahiri
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Osama bin Ladenas (kairėje) ir Aymanas al Zawahiri

„Rugsėjo 11-oji buvo JAV istorijoje neregėto šoko ir kančios diena. Tauta buvo nepasiruošusi“, – išvardijusi įvairius ankstesnius islamistų išpuolius ir kitus ženklus, kad reikėtų tikėtis dar baisesnių atakų, konstatavo komisija.

Prasidėjo nuo Izraelio karo su Libanu?

Įvairiuose viešai skelbtuose pareiškimuose O. bin Ladenas šlovino savižudžius dėl išpuolių. Tiesa, iškart po atakų jis neigė savo dalyvavimą: „Pabrėžiu, kad aš nevykdžiau šio akto, kurį, atrodo, įvykdė savų motyvų turintys asmenys.“

Bet tų pačių metų lapkritį JAV pajėgos sugriautame name Džalalabade (Afganistanas) rado vaizdo juostą, kurioje buvo užfiksuota, kaip „al Qaeda“ lyderis užsiminė žinojęs apie išpuolius.

Gruodį paskelbtame vaizdo įraše jis buvo netoli prisipažinimo, kad yra atsakingas už atakas: „Terorizmas prieš Ameriką nusipelno pagyrimo, nes tai buvo atsakas į neteisybę, kuriuo buvo siekiama priversti Ameriką nutraukti paramą Izraeliui, žudančiam mūsų žmones. <…> Svarbu smogti ekonomikai, kuri yra jų (JAV) karinės galios pagrindas.“

Galiausiai prieš pat 2004 m. JAV prezidento rinkimus O. bin Ladenas viešai prisipažino, kad „al Qaeda“ yra susijusi su išpuoliais, ir savo tiesioginį ryšį su išpuoliais.

VIDEO: Osama bin Ladenas apie Rugsėjo 11-osios išpuolius

„Įvykiai, kurie tiesiogiai paveikė mano sielą, prasidėjo 1982 m., kai Amerika leido izraeliečiams įsiveržti į Libaną, o Amerikos šeštasis laivynas jiems padėjo. Prasidėjo bombardavimas, per kurį daug žmonių žuvo ir buvo sužeisti, o kiti buvo terorizuojami ir perkeliami.

Negalėjau pamiršti tų jaudinančių scenų, kraujo ir nutrauktų galūnių, visur gulinčių moterų ir vaikų. Namai sugriauti kartu su gyventojais, aukšti pastatai nugriauti virš gyventojų, raketos, be gailesčio krintančios ant mūsų namų...

Kai žiūrėjau į tuos sugriautus bokštus Libane, man šovė į galvą mintis, kad turėtume nubausti engėjus natūra ir kad turėtume griauti bokštus Amerikoje, kad jie paragautų šiek tiek to, ko paragavome mes, ir kad jie būtų atgrasyti nuo mūsų moterų bei vaikų žudymo.“

O. bin Ladenas nurodė savo pasekėjams pulti PPC ir Pentagoną. 2006 m. kitame vaizdo įraše, kurį transliavo „Al Jazeera“, buvo užfiksuota, kaip jis su vienu iš pagrindinių atakų planuotojų Ramziu bin al-Shibhu ir dviem būsimais lėktuvų užgrobėjais ruošiasi išpuoliams.

Ekrano nuotr. iš „X“/Praėjus daugiau nei dviem dešimtmečiams po Rugsėjo 11-osios, imta skleisti melagieną apie atakų organizatorius
Ekrano nuotr. iš „X“/Praėjus daugiau nei dviem dešimtmečiams po Rugsėjo 11-osios, imta skleisti melagieną apie atakų organizatorius

2002 m. lapkritį paskelbtame „Laiške Amerikos žmonėms“ O. bin Ladenas išdėstė atakų motyvus: JAV parama Izraeliui ir karių laikymas Saudo Arabijoje, sankcijos Irakui, aplinkos niokojimas, JAV vadovaujamos koalicijos atakos prieš musulmonus Somalyje ir pan.

Išpuolius tyrusi komisija apklausė daugiau kaip 1,2 tūkst. žmonių iš 10 šalių, peržiūrėjo daugiau kaip 2,5 mln. puslapių dokumentų, įskaitant kai kuriuos įslaptintus ir griežtai saugomus, oro uostų saugumo tarnybų įrašus, perklausė įrašus iš pilotų kabinų.

Surinkti įrodymai patvirtino, kad atakas įvykdė 19 „al Qaeda“ narių, vadovaujami jos įkūrėjo O. bin Ladeno. Komisijos išvados surašytos sudaro 585 puslapius.

15min verdiktas: melas. Rugsėjo 11 d. išpuolius tyrusi komisija, apklaususi daugybę žmonių, peržiūrėjusi milijonus dokumentų ir vaizdo įrašus iš oro uostų, perklausiusi įrašus iš pilotų kabinų paskelbė išvadą, kad atakas įvykdė 19 „al Qaeda“ narių, vadovaujami jos įkūrėjo O. bin Ladeno.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas