Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 03 /16:41

Izraelis nusitaikė į Vakarų Kranto kovotojų tvirtovę, žuvo 8 palestiniečiai

Izraelis anksti pirmadienį dronais smogė taikiniams kovotojų tvirtovėje okupuotame Vakarų Krante ir dislokavo šimtus karių, o jo įsiveržimas priminė plataus masto karines operacijas, vykdytas per antrąjį palestiniečių sukilimą prieš du dešimtmečius.
Izraelio kariai Džanino pabėgėlių stovykloje
Izraelio kariai Džanino pabėgėlių stovykloje / „Reuters“/„Scanpix“

Palestiniečių sveikatos apsaugos pareigūnai pranešė, kad žuvo mažiausiai aštuoni palestiniečiai ir dešimtys buvo sužeisti.

Pirmadienio vidurdienį kariai tebebuvo Džanino pabėgėlių stovykloje, tęsdami didžiausią operaciją šiame rajone per daugiau nei metus trunkančias kovas. Ši operacija buvo pradėta šalies viduje augant spaudimui griežtai reaguoti į kelis išpuolius prieš Izraelio naujakurius, įskaitant praėjusį mėnesį įvykdytą šaudymo išpuolį, per kurį žuvo keturi izraeliečiai.

Iš perpildytų stovyklos gatvių kilo juodi dūmai, vyko susišaudymai, virš galvų girdėjosi dronų ūžesys. Gyventojai pasakojo, kad kai kuriose dalyse buvo nutrauktas elektros tiekimas, o buldozeriai ardė siauras gatveles ir, valydami kelią Izraelio pajėgoms, apgadino pastatus. Palestiniečiai, kaimyninės Jordanija ir Egiptas bei 57 valstybių Islamo bendradarbiavimo organizacija pasmerkė smurtą.

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas sakė, kad operacija vyksta pagal planą, tačiau nenurodė, kada ji baigsis.

Kariuomenės atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Richardas Hechtas teigė, kad operacijoje dalyvauja brigados dydžio pajėgos, tai yra maždaug 2 000 karių, ir kad kariniai dronai atliko keletą smūgių, kad atlaisvintų kelią sausumos pajėgoms.

Nors pastarosiomis savaitėmis Izraelis surengė pavienių antskrydžių Vakarų Krante, R. Hechtas sakė, kad pirmadienio smūgių serija buvo neregėta nuo 2006 metų – palestiniečių sukilimo pabaigos.

JT humanitarinės pagalbos koordinatorė palestiniečių teritorijose Lynn Hastings (Lin Heistings) socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad ji sunerimusi dėl Izraelio pajėgų operacijos masto, atkreipdama dėmesį į oro smūgius tankiai apgyvendintoje pabėgėlių stovykloje. Ji teigė, kad JT telkia humanitarinę pagalbą.

„Vienintelis sprendimas yra politinis“

Anot oficialios palestiniečių naujienų agentūros „Wafa“, kariškiai užblokavo stovyklos kelius, užėmė namus ir pastatus, o ant stogų pasiuntė snaiperius. Tokia taktika rodo, kad operacija gali užsitęsti.

„Gatves niokoja buldozeriai, viduje ir ant namų stogų yra snaiperiai, dronai smogia į namus, o palestiniečiai žūsta gatvėse“, – sakė stovykloje gyvenantis politinis aktyvistas Jamalas Huweilas.

„Jie gali sunaikinti pabėgėlių stovyklą, bet jiems vėl nepavyks, nes vienintelis sprendimas yra politinis sprendimas, kuriuo būtų sukurta Palestinos valstybė ir nutraukta okupacija“, – teigė jis.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad žuvo mažiausiai aštuoni palestiniečiai, o 50 žmonių buvo sužeisti, iš jų 10 – sunkiai.

Per atskirą incidentą netoli Vakarų Kranto Ramalos miesto nuo Izraelio ugnies žuvo 21 metų palestinietis, nurodė ministerija.

„Mūsų Palestinos žmonės nenusilenks, nepasiduos, neiškels baltos vėliavos ir šios brutalios agresijos akivaizdoje liks tvirtai stovėti savo žemėje“, – sakė prezidento atstovas Nabilas Abu Rudeineh.

Džanino stovykla ir gretimas to paties pavadinimo miestas nuo 2022 metų pavasario, kai paaštrėjo Izraelio ir palestiniečių smurtas, tapo kovų židiniu.

Izraelio užsienio reikalų ministras Eli Cohenas apkaltino nesutaikomą šalies priešą Iraną, kad šis finansuoja palestiniečių kovotojų grupuotes ir taip prisideda prie smurto.

„Dėl iš Irano gaunamų lėšų Džanino stovykla tapo teroristinės veiklos centru“, – teigė jis užsienio žurnalistams ir pridūrė, kad operacija bus vykdoma taip, kad būtų išvengta civilių aukų.

Palestiniečiai atmeta tokius teiginius, sakydami, kad smurtas yra natūralus atsakas į 56 metus trunkančią okupaciją.

Izraeliečių pajėgos reguliariai rengia reidus palestiniečių miestuose, formaliai kontroliuojamuose prezidento Mahmudo Abbaso Palestinos autonomijos.

Nuo metų pradžios dėl Izraelio ir palestiniečių konflikto jau žuvo mažiausiai 181 palestinietis, 25 izraeliečiai, ukrainietis ir italas, praneša naujienų agentūra AFP, remdamasi abiejų pusių oficialiais šaltiniais.

Tarp žuvusiųjų palestiniečių pusėje yra kovų dalyvių ir civilių. Tarp Izraelyje žuvusių žmonių yra trys arabų mažumos nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas