Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Izraelyje ginklų įsigyti gerokai sunkiau nei JAV: peiliai ir akmenys daug žmonių nepražudo

Žinoma, terorizmas – toli gražu ne vien JAV problema. Atakų ypač daug Vidurio Rytų regione, ne išimtis – ir Izraelis. Vis dėlto šioje šalyje įsigyti šaunamąjį ginklą civiliams yra kur kas sudėtingiau, todėl teroristiniai išpuoliai, nors jų ir netrūksta, tiek daug aukų kaip Amerikoje nepareikalauja.
Suradikalėję palestiniečiai Izraelio civilius ir kariškius atakuoja akmenimis ir peiliais
Suradikalėję palestiniečiai Izraelio civilius ir kariškius atakuoja akmenimis ir peiliais / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Kaip ir Orlando šaulys Omaras Mateenas, Yishai Schlisselis buvo homofobas ekstremistas ir pasiryžo žudyti gėjus.

Tiesa, skirtingai nei O.Mateenas, Y.Schlisselis gyveno šalyje, kurioje galioja griežtesni nei JAV šaunamųjų ginklų įsigijimo ir laikymo įstatymai, – Izraelyje.

Tad kai izraelietis prieš metus užpuolė gėjų paradą Jeruzalėje, jis buvo apsiginklavęs ne automatiniu šautuvu, o peiliu.

Y.Schlisselis subadė šešis žmones, o 16-metė mergina mirė. Užpuolikas buvo sulaikytas. O.Mateenas Orlande klubo „Pulse“ lankytojus skerdė automatiniu šautuvu ir pistoletu – kulkos pataikė daugiau nei į 100 žmonių, o 49 iš jų žuvo. Šaulį vėliau nukovė policija.

Šautuvo lengvai neįsigysi

Kaip rašo „The Huffington Post“, Izraelyje tokio dalyko, kaip teisė turėti šaunamąjį ginklą, apskritai nėra.

Norėdamas įsigyti ginklą, asmuo turi pateikti paraišką licencijai, paaiškinti, kodėl jam reikalingas ginklas, įrodyti sugebantis saugiai jį naudoti ir nuodugniai pasitikrinti psichinę sveikatą.

Licencijos išduodamos tik asmenims, kurie Izraelyje legaliai gyvena daugiau nei trejus metus. Jei žmogus tarnavęs kariuomenėje, šaunamąjį ginklą jis gali įsigyti nuo 21 metų, jei ne – nuo 27 metų.

Be to, net jei leidimas nusipirkti ginklą gaunamas, valdžia nustačiusi griežtas ribas, kiek amunicijos galima įsigyti.

Kitaip tariant, net Izraelyje, virš kurio tvyro raketų iš Gazos Ruožo grėsmė, vos užsimanęs šaunamojo ginklo jo lengvai, kone automatiškai negausi.

Pavyzdžiui, per Antrąją intifadą (2000–2005 metais) – kruviną palestiniečių sukilimą – rašytojas ir žurnalistas Danielis Gordis paprašė leisti jam įsigyti ginklą, kaip priežastį nurodydamas dažnas keliones į pavojingus rajonus. Vyriausybė atmetė jo prašymą.

Ginklas – didelė atsakomybė

„Maniau, kad mano paaiškinimas buvo pagrįstas, bet valdžiai taip nepasirodė, – dabar prisimena D.Gordis. – Žinoma, tuo metu nusivyliau, bet po to pagalvojau ir suvokiau, kaip tai gerai.“

„Scanpix“ nuotr./Automatus Izraelyje nešiojasi tik kariškiai
„Scanpix“ nuotr./Automatus Izraelyje nešiojasi tik kariškiai

„Izraelyje galima pajusti, kad niekas teisės turėti ginklą neturi, – aiškino rašytojas. – Šaunamasis ginklas yra atsakomybė, kurią reikia užsitarnauti. Gali norėti ginklo, bet nebūtinai turėsi teisę jį įsigyti.“

Tiesa, situacijos negalima vertinti vienareikšmiškai. Pavyzdžiui, pernai Izraelio vyriausybė paragino leidimus laikyti ginklą turinčius piliečius visur nešioti ginklą, be to, žmonės, gyvenantys tam tikruose regionuose, gali lengviau jį įsigyti.

Floridos valstijoje, kur savaitgalį ir buvo įvykdytos žudynės, paprasta įsigyti net galingus automatinius šautuvus.

Tvarka buvo supaprastinta, nes Izraelyje kaip tik kilo palestiniečių atakų banga. Vis dėlto net dabar prieiga prie šaunamųjų ginklų šalyje kontroliuojama kur kas griežčiau nei JAV.

„Siunčiama kiek prieštaringa žinia, – mano Brookingso instituto JAV ekspertas Natanas Sachsas. – Kadangi beveik visi izraeliečiai yra tarnavę, tarnauja ir tarnaus ginkluotosiose pajėgose, ginklų šalyje daug.

Bet visuomenėje vis tiek nėra įsivaizdavimo, kad žmonės turėtų tiesiog nešiotis ginklus.“

Su automatais – tik kariškiai

Tuo metu Amerikoje šaunamojo ginklo laikymas yra labai svarbi teisė. Į poreikį ir į sugebėjimą saugiai elgtis su ginklu atsižvelgiama retai. Antai Floridos valstijoje, kur savaitgalį ir buvo įvykdytos žudynės, paprasta įsigyti net galingus automatinius šautuvus.

„Scanpix“ nuotr./Pusiau automatinis šautuvas AR-15
„Scanpix“ nuotr./Pusiau automatinis šautuvas AR-15

O.Mateenas, kuris anksčiau buvo atsidūręs Federalinio tyrimų biuro akiratyje, kelios dienos prieš išpuolį legaliai įsigijo pusiau automatinį šautuvą AR-15, iš kuriuo per trumpą laiką galima paleisti ypač daug šūvių.

Paklaustas, ar Izraelyje civilis galėtų įsigyti tokį ginklą, kokį naudojo O.Mateenas ir daug kitų JAV masines žudynes surengusių asmenų, jau minėtas rašytojas D.Gordis neabejojo.

Izraelyje ginklų kontrolė griežta ir todėl, kad valdžia nenori, jog šaunamieji ginklai atsidurtų teroristų rankose.

„Niekada, niekada, niekada, niekada, nulis šansų. Paprasti žmonės vaikščioja tik su pistoletais. Tikrai rimtus ginklus turi tik kariškiai“, – tvirtino D.Gordis.

Net jei teroristai Izraelyje gauna šaunamųjų ginklų, jie ne visada veikia. Kai praėjusią savaitę du palestiniečiai atidengė ugnį į civilius Tel Avive, jie šaudė iš pigių švediškų šautuvų kopijų.

O vaizdo įrašuose matyti, kad per ataką ginklai užsikirto. Tad nors teroristai nukovė 4 žmones, aukų galėjo būti kur kas daugiau.

Galiausiai Izraelyje ginklų kontrolė griežta ir todėl, kad valdžia nenori, jog šaunamieji ginklai atsidurtų teroristų rankose.

„Čia nuolat labai atidžiai stebima, kur yra visi ginklai. Niekas Izraelyje tikrai nenori, kad ginklai laisvai judėtų po šalį, kad jais būtų laisvai prekiaujama“, – teigė N.Sachsas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas