Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
04 01 /20:54

Izraelyje priimtas įstatymas, leidžiantis uždrausti šalyje „Al Jazeera“ transliacijas

Izraelio parlamentas pirmadienį priėmė įstatymą, kuriuo aukščiausiems ministrams suteikiami įgaliojimai uždrausti šalyje naujienų kanalo „Al Jazeera“ transliaciją.
Naseem Zeitoon / REUTERS
Naseem Zeitoon / REUTERS

Šiuo įstatymu, priimtu 70 balsų prieš 10, ne tik suteikiama teisė uždrausti transliuoti užsienio kanalų turinį, tačiau taip pat leidžiama uždaryti jų biurus Izraelyje.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pažadėjo imtis veiksmų ir uždaryti „Al Jazeera“ Izraelyje, kai tik įstatymas bus priimtas.

Pirmadienį socialiniame tinkle „X“ jis parašė: „Teroristinis kanalas „Al Jazeera“ nebebus transliuojamas iš Izraelio. Ketinu nedelsdamas imtis veiksmų pagal naująjį įstatymą, kad sustabdyčiau kanalo veiklą.“

Sausį Izraelis pareiškė, kad vienas „Al Jazeera“ žurnalistas ir dar vienas laisvai samdomas žurnalistas, žuvę per antskrydį Gazos Ruože, buvo „teroristų agentai“.

Vėliau jis pareiškė, kad kitas kanalo žurnalistas, sužeistas per atskirą smūgį, buvo „Hamas“ „būrio vado pavaduotojas“.

Izraelio kariai Gazos Ruože su „Hamas“ kovoja nuo spalio.

„Al Jazeera“ griežtai atmetė kaltinimus ir apkaltino Izraelį, kad šis sistemingai taikosi į „Al Jazeera“ darbuotojus Gazos Ruože.

Baltieji rūmai pirmadienį pareiškė, kad yra susirūpinę dėl galimo Izraelio žingsnio uždrausti Kataro naujienų kanalo „Al Jazeera“ transliacijas šalyje.

„Kreipsiuosi į Izraelį dėl to, ką jie galbūt svarsto, o galbūt nesvarsto, – sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan Pjer). – Jei tai tiesa, toks žingsnis kelia susirūpinimą.“

Įstatymo projektas, leidžiantis pareigūnams sustabdyti užsienio žiniasklaidos priemonių, kurios laikomos kenkiančiomis nacionaliniam saugumui, veiklą praėjusį mėnesį jau įveikė pirmąją kliūtį parlamente. 

B. Netanyahu partija „Likud“ pareiškė, kad jis paprašė „užtikrinti, jog įstatymas dėl „Al Jazeera“ uždarymo bus patvirtintas šį vakarą“ Izraelio parlamente.

„Al Jazeera“ biuro palestiniečių teritorijoje vadovas Waelis al Dahdouhas (Vaelis Dahduhas) taip pat buvo sužeistas per Izraelio smūgį, per kurį gruodį žuvo transliuotojo operatorius.

Izraelio ir „Hamas“ karas prasidėjo spalio 7 dieną kovotojų grupuotės išpuoliu, per kurį Izraelyje žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP kaupiami duomenys, pagrįsti oficialiais Izraelio skaičiais.

Izraelio atsakomosios kampanijos metu žuvo mažiausiai 32 845 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, rodo „Hamas“ valdomos Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas