Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelyje suimti penki įtariamieji, siejami su kruvinu IS išpuoliu praeitą savaitgalį

Izraelio pareigūnai suėmė penkis įtariamuosius po dviejų policijos pareigūnų gyvybes nusinešusio išpuolio, atsakomybę už kurį prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), pirmadienį pranešė policija.
„Islamo valstybės“ vėliava
„Islamo valstybės“ vėliava / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Incidentas įvyko sekmadienį Izraelio šiauriniame Haderos mieste, kai žydų valstybėje vyko istorinis aukščiausio rango JAV ir keturių arabų valstybių diplomatų susitikimas.

Dar penki žmonės buvo sužeisti, ginkluotiems užpuolikams Haderoje pradėjus šaudyti į policijos pareigūnus ir praeivius. Tai jau antras išpuolis nuo praėjusio antradienio, siejamas su minėta džihadistų grupuote.

Per išpuolį žuvo du policijos pareigūnai – Prancūzijos ir Izraelio pilietė Shirel Aboukrat ir izraelietis Yazanas Falah. Jiems abu buvo 18-mečiai. Jų laidotuvės planuojamos tą pačią dieną.

Vienas šaltinis saugumo tarnybose sakė, kad du iš užpuolikų buvo Izraelio arabai iš arabų gyvenamo Izraelio Um al Fachmo miesto.

Policijos pareigūnų teigimu, Izraelio žvalgyba nustatė, kad jie priklausė IS vietos kuopelei. Pranešama, kad juos nukovė terorizmo prevencijos pareigūnai, atsitiktinai buvę netoliese.

Izraelio policija, bendradarbiaudama su vidaus saugumo tarnyba „Shin Bet“, atliko reidus Um al Fachme.

„Ten ankstų pirmadienio rytą buvo suimti trys įtariamieji, kaip įtariama, priklausantys teroristinei organizacijai“, – sakoma policijos pranešime.

Dar du įtariamieji buvo suimti kitoje vietoje, nurodė pareigūnai. Anot jų, taip pat buvo konfiskuota ginklų ir su IS siejamų knygų.

IS paskelbė retą atsakomybės už išpuolį Izraelyje pareiškimą ir nurodė, kad ataką įvykdė grupuotės specialiosios pajėgos.

Antradienį Izraelio pietuose peiliu ginkluotas vyras peiliu padūrė kelis žmones ir dar vieną pervažiavo. Per šį vieną kruviniausių pastarųjų metų išpuolių žuvo keturi žmonės.

Pareigūnai nustatė, kad užpuolikas buvo Izraelio arabas, anksčiau teistas už paramą „Islamo valstybei“.

Sekmadienį Haderoje apsilankė Izraelio premjeras Naftali Bennetas.

„Antroji ISIS (IS) šalininkų ataka Izraelyje reikalauja, kad saugumo pajėgos greitai prisitaikytų prie šios naujos grėsmės“, – prašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Tuo metu Gazos Ruožą kontroliuojantis palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“ pareiškė, kad sekmadienio išpuolis yra „natūralus ir teisėtas atsakas“ į Izraelio „nusikaltimus prieš mūsų žmones“.

Ataką taip pat pasveikino Gazoje įsikūrusi kovotojų grupuotė „Islamo džihadas“ ir Irano palaikomas Libano šiitų judėjimas „Hezbollah“.

Tačiau Izraelio arabams atstovaujantis įstatymų leidėjas Mansouras Abbasas pasmerkė šį išpuolį ir pareiškė, kad šis „bjaurus ISIS teroristinis aktas nereprezentuoja arabų visuomenės Izraelyje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento