Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas gali suteikti naują postūmį Ukrainos statusui NATO iki savo prezidentavimo pabaigos

JAV prezidentas Joe Bidenas gali suteikti naują postūmį Ukrainos paraiškai dėl narystės NATO prieš jam paliekant postą sausio mėn. Tai skelbia laikraštis „Financial Times“ (FT), remdamasis Vakarų pareigūnu, informuotu apie derybas su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.
Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas
Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas / „Scanpix“/AP nuotr.

FT rašo, kad kol kas tik nedaugelis iš 32 NATO šalių mano, kad Ukrainos narystė aljanse įmanoma be visiškų paliaubų ir aiškios linijos žemėlapyje, kuri nustatytų, kuriai Ukrainos teritorijos daliai taikoma savitarpio pagalbos sąlyga.

Kartu, kaip pažymima straipsnyje, kai kurios iš jų siūlo Vakarų Vokietijos narystės NATO modelį, t. y. dalies šalies prisijungimą prie Aljanso.

„Vakarų Vokietijos modelis populiarėja, ypač Baltuosiuose rūmuose, kurie skeptiškiausiai vertino narystę NATO“, – sakė Europos užsienio santykių tarybos Vašingtono biuro vadovas Jeremy Shapiro.

Tačiau net ir tokiu atveju JAV turėtų dislokuoti dideles pajėgas, o tam nepritars nei respublikonų, nei demokratų administracija, teigiama dokumente.

Tuo pačiu metu, pasak Ukrainos pareigūno, net ir tai, kad Ukraina gautų kvietimą į NATO, nieko nereikštų.

„Tai politinis sprendimas“, – pažymėjo jis.

Rugsėjo 30 d. tuometis NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad tik Aljanso sąjungininkai nuspręs, ar galima pakviesti Ukrainą į bloką, įskaitant laikinai okupuotas teritorijas.

2023 m. liepos 1 d. J.Stoltenbergas sakė, kad Ukraina taps aljanso nare be narystės NATO veiksmų plano ir gaus kvietimą, kai tam pritars sąjungininkai ir „bus įvykdytos sąlygos“.

2023 m. liepos 12 d. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Ukraina taps NATO nare pasibaigus karui.

„Paprastai tariant, kai tik baigsis karas, Ukraina tikrai bus pakviesta į NATO ir taps aljanso nare. Šiandien negirdėjau jokios kitos nuomonės“, – sakė jis.

2024 m. gegužės 28 d. laikraštis „The Telegraph“ citavo savo neįvardytus šaltinius, kurie teigė, kad Vakarų partneriai ragino Ukrainą neprašyti pakvietimo į NATO šių metų aukščiausiojo lygio susitikime Vašingtone.

Liepos 10 d. Vašingtone vykusiame Aljanso aukščiausiojo lygio susitikime 32 NATO šalys patvirtino galutinę deklaraciją. Be kita ko, NATO šalys įsipareigojo 2025 m. Ukrainai skirti 40 mlrd. eurų pagalbos ir patvirtino, kad Ukrainos kelias į narystę Aljanse yra negrįžtamas. Deklaracijoje taip pat teigiama, kad Aljansas galės pakviesti Ukrainą prisijungti, „kai NATO narės tam pritars ir bus įvykdytos sąlygos“.

NATO narės taip pat nusprendė įsteigti naują NATO saugumo paramos ir mokymo Ukrainai tarnybą. Ji koordinuos Aljanso narių ir Ukrainos partnerių teikiamą karinę įrangą ir mokymus Ukrainos kariuomenei.

Be to, liepos 17 d. tuometinis Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paskyrė NATO specialųjį įgaliotinį Ukrainoje Patricką Turnerį. Jo užduotis – koordinuoti NATO sąveiką su Ukrainos valdžios institucijomis, taip pat „koordinuoti NATO pastangas ir teikti Aljansui vertinimus bei patarimus dėl padėties Ukrainoje“.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas, rugsėjo 24 d. sakydamas kalbą Užsienio santykių taryboje Niujorke, tvirtino, kad Ukrainos pakvietimas į NATO yra prezidento Volodymyro Zelenskio pergalės plano dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas