Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 15 /20:30

J. Bidenas ir K. Harris istoriniu vadina susitarimą sumažinti kai kurių vaistų kainas JAV

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) ketvirtadienį paskelbė apie susitarimą sumažinti 10 svarbių medikamentų, skirtų vyresnio amžiaus žmonėms, kainas ir pavadino tai istoriniu dalyku.
Hu Yousong / ZUMAPRESS.com
Hu Yousong / ZUMAPRESS.com

Susitarimas su vaistų gamintojais reiškia postūmį demokratų kandidatės į prezidentus K. Harris ekonominei darbotvarkei.

Pagal susitarimą per pirmuosius metus vyresnio amžiaus amerikiečiai sutaupys 1,5 mlrd. dolerių (1,36 mlrd. eurų), o vyriausybinė sveikatos apsaugos programa „Medicare“ – 6 mlrd. dolerių (5,45 mlrd. eurų), sakoma Baltųjų rūmų paskelbtuose J. Bideno ir K. Harris pareiškimuose.

Svarbią ekonominę pergalę pasiekę 81 metų J. Bidenas ir 59 metų K. Harris rengiasi pirmai bendrai rinkimų kampanijos išvykai po netikėto prezidento sprendimo nebesiekti perrinkimo.

Per renginį Merilande jie neabejotinai girs minimą susitarimą. Jis yra J. Bideno sumanymas, bet atrodo, kad prezidentas nusprendė dalytis nuopelnais su K. Harris, intensyvinančia kovą su respublikonų kandidatu lapkričio rinkimuose Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

K. Harris jau yra paskelbusi, kad aukštų kainų mažinimas yra itin svarbus jos rinkimų kampanijos akcentas, todėl ji tikisi, kad susitarimas padės įtikinti rinkėjus, kurie jau ilgą laiką vargsta nuo infliacijos.

JAV gyventojai susiduria su didžiausiomis pasaulyje receptinių vaistų kainomis, todėl daugeliui žmonių tenka iš dalies mokėti iš savo kišenės, nepaisant jau ir taip didelių draudimo įmokų.

Merilande bus pirmasis K. Harris ir prezidento bendras pasirodymas po J. Bideno pasitraukimo iš rinkimų po katastrofiškais jam vadinamų debatų su D. Trumpu.

J. Bidenas pabrėžė K. Harris vaidmenį, sakydamas, kad šis, anot jo, istorinis įvykis tapo įmanomas tik todėl, kad Kongresas priėmė popandeminį Infliacijos mažinimo įstatymą po to, kai jo viceprezidentė Senate atidavė lemiamą balsą Senate.

K. Harris savo pareiškime pridūrė: „Prezidentas Bidenas ir aš niekada nenustosime kovoti už Amerikos žmonių sveikatą, gerovę ir finansinį stabilumą“.

Skirtys su J. Bidenu

Apie susitarimą pranešama artėjant K. Harris kalbai penktadienį, kurioje ji turėtų išdėstyti savo ekonominę darbotvarkę. Be to, kitą savaitę ji pasirodys Demokratų nacionaliniame suvažiavime.

59-erių K. Harris, pirmoji juodaodė ir Pietų Azijos kilmės viceprezidentė moteris, įkvėpė naujos gyvybės Demokratų partijai po J. Bideno pasitraukimo.

K. Harris taip pat stengiasi bent kiek atsiriboti nuo J. Bideno politikos ir pateikti savo poziciją.

Trečiadienį naujienų portalas „Axios“ pranešė, kad K. Harris nori „nutolti nuo J. Bideno tais klausimais, dėl kurių jis yra nepopuliarus“, o kylančios kainos yra tokio sąrašo viršuje.

Infliacija apsunkino J. Bideno prezidentavimo laikotarpį, daugelis rinkėjų prastai vertino jo ekonomikos valdymą, nors darbo vietų kūrimo ir augimo rodikliai buvo geri.

Laikraščio „Financial Times“ ir Mičigano universiteto atliktos apklausos duomenimis, viceprezidente, priešingai, šiuo metu dėl ekonomikos valdymo pasitiki daugiau žmonių nei D. Trumpu – atitinkamai 42 proc. prieš 41 procentą.

Prieš jai perimant demokratų estafetę, J. Bideno rodiklis siekė 35 proc., o D. Trumpo liko toks pat.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas