Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Bidenas ir L.I.Lula da Silva pažadėjo ginti demokratiją Šiaurės ir Pietų Amerikoje

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas ir jo kolega Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva penktadienį Baltuosiuose rūmuose pareiškė, kad dvi didžiausios Amerikos šalys sėkmingai atlaikė išpuolius prieš savo demokratijas ir dabar kartu kovos su klimato krize.
JAV prezidentas Joe Bidenas sako metinę kalbą
JAV prezidentas Joe Bidenas sako metinę kalbą / „AP“/„Scanpix“

„Abiejų mūsų tautų stiprios demokratijos buvo išbandytos, – sakė J.Bidenas L.I.Lulai da Silvai. – Tačiau ir Jungtinėse Valstijose, ir Brazilijoje demokratija nugalėjo“.

Ovaliajame kabinete susitikę J.Bidenas ir L.I.Lula da Silva išreiškė solidarumą dėl jų panašių kelių.

2020 metais J.Bidenas nugalėjo Donaldą Trumpą, tačiau po dviejų mėnesių D.Trumpo šalininkų minia šturmavo Kongresą, tikėdama paskleista sąmokslo teorija, kad jis buvo tikrasis rinkimų nugalėtojas.

Brazilijoje L.I.Lula da Silva nugalėjo dešiniųjų pažiūrų Jairą Bolsonaro ir šių metų sausį pradėjo eiti pareigas, tačiau netrukus po to J.Bolsonaro šalininkų minia šturmavo vyriausybės pastatus.

„Turime keletą klausimų, kuriais galime dirbti kartu, – sakė L.I.Lula da Silva J. Bidenui. – Pirma, niekada daugiau neleisti“ antidemokratinių minios išpuolių.

Kalbėdamas apie Brazilijos sugrįžimą į tarptautinę areną, L.l.Lula da Silva sakė, kad jo pirmtako „pasaulis prasidėjo ir baigėsi su melagingomis naujienomis – ryte, po pietų ir vakare. Atrodė, kad jis niekino tarptautinius santykius“.

J.Bidenas, turėdamas omenyje D.Trumpą, greitai atsakė: „Skamba pažįstamai“.

Amazonės miškų finansavimas

J.Bidenas ir L.I.Lula da Silva pabrėžė abipusį įsipareigojimą išsaugoti Amazonės atogrąžų miškus ir kovoti su visuotiniu atšilimu, kurį J. Bolsonaro ir D.Trumpas buvo nustūmę į šalį.

J.Bidenas sakė, kad jų „bendros vertybės... sutampa, ypač kai kalbama apie klimato krizę“.

Brazilija siekia JAV dalyvavimo Amazonės fonde – tarptautinėje schemoje, skirtoje kovos su miškų naikinimu Brazilijoje priemonėms finansuoti. L.I.Lula da Silva išvyko iš Ovalinio kabineto tikėdamas, kad tai įvyks.

„Manau, kad taip ir bus, – žurnalistams sakė L.I.Lula da Silva. – Aš ne tik manau, kad jos dalyvaus, bet ir manau, kad tai būtina.“

Jis pridūrė, kad nors susitikime nebuvo konkrečiai kalbama apie Amazonės fondą, jis atkreipė dėmesį į „turtingųjų šalių pareigą prisiimti atsakomybę finansuoti ne tik Brazilijos, bet ir atogrąžų miškus turinčias šalis“.

Po susitikimo paskelbtame bendrame JAV ir Brazilijos pareiškime Baltieji rūmai pareiškė, kad tikisi „bendradarbiauti su Kongresu ir skirti lėšų Brazilijos Amazonijos apsaugos ir išsaugojimo programoms, įskaitant pradinę paramą Amazonės fondui“.

L.I.Lula da Silva Ovaliajame kabinete J.Bidenui sakė, kad 2003–2010 metais, būdamas prezidentu, įsipareigojo Brazilijai drastiškai sumažinti miškų kirtimą didžiausiame pasaulyje atogrąžų miške, kuris dėl didelio šiltnamio efektą sukeliančių dujų absorbavimo dažnai vadinamas „pasaulio plaučiais“.

Tačiau „per pastaruosius kelerius metus į Amazonės atogrąžų miškus įsiveržė politinis neracionalumas, žmogiškasis neracionalumas, nes turėjome prezidentą, kuris siuntė žmones kirsti miškų, siuntė aukso ieškotojus į čiabuvių teritorijas“, sakė jis, turėdamas omenyje J.Bolsonaro.

J.Bidenas paskelbė JAV lyderystę kovoje su klimato kaita vienu iš pagrindinių savo prioritetų – pradedant tuo, kad D.Trumpui pasitraukus iš istorinio susitarimo, kuriuo siekiama sulėtinti visuotinį atšilimą, Jungtinės Valstijos vėl prisijungė prie Paryžiaus klimato susitarimo.

Nuomonių dėl Ukrainos išsiskyrimas

Viena iš sričių, kurioje J.Bidenas ir L.I.Lula da Silva smarkiai nesutaria, yra Ukraina, todėl Rusijos invazijos tema per jų įžangines kalbas, kol žurnalistai buvo išprašyti iš Ovaliojo kabineto, nebuvo paliesta.

J.Bidenas vadovavo precedento neturinčioms Vakarų pastangoms paremti Ukrainą, teikiant pagalbą, ginkluotę, karinį apmokymą ir diplomatinę paramą šaliai kovojant su Rusijos karo mašina.

Tačiau kelios didžiosios demokratinės šalys, ypač Indija, Pietų Afrika ir Brazilija, iš esmės liko nuošalyje, atsisakydamos padėti Ukrainai karinėmis priemonėmis ir siųsdamos dviprasmiškus politinius signalus.

Pasibaigus susitikimui L.I.Lula da Silva žurnalistams sakė, kad norėtų suburti tarptautinę „šalių, kurios tiesiogiai ar netiesiogiai nedalyvauja Rusijos kare prieš Ukrainą, grupę, kad turėtume galimybę kurti taiką“.

„Tai yra, esu įsitikinęs, kad turime rasti išeitį, kaip užbaigti šį karą. Supratau, kad Bidenas taip pat susirūpinęs, – sakė jis. – Pirmiausia reikia nutraukti karą.“

Bendrame pareiškime teigiama, kad L.I.Lula da Silva pakvietė J.Bideną apsilankyti Brazilijoje, o „prezidentas J. Bidenas priėmė kvietimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas