Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Bidenas išplėtė Kinijos bendrovių, į kurias negali investuoti amerikiečiai, sąrašą

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį išplėtė kinų bendrovių, į kurias dėl jų ryšių su Pekino „kariniu pramoniniu kompleksu“ negali investuoti Amerikos investuotojai, sąrašą, toliau tęsdamas Vašingtono spaudimo Kinijai kampaniją.
„China Mobile“
„China Mobile“ / 123RF.com nuotr.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas uždraudė amerikiečiams įsigyti 31 Kinijos bendrovės, kuri, kaip manoma, tiekia Kinijos kariniam ir saugumo aparatui ar jį remia, akcijų. J.Bidenas šį sąrašą išplėtė ir dabar jame yra 59 kompanijos.

Naujausios sankcijos nukreiptos prieš kompanijas, susijusias su Kinijos sekimo technologijomis, naudojamomis vykdant „represijas ar rimtus žmogaus teisių pažeidimus“, kuriais „kenkiama Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkių saugumui ar demokratinėms vertybėms“, sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Į pradinį, D.Trumpo valdymo metu paskelbtą sąrašą buvo įtrauktos didelės telekomunikacijų, statybos ir technologijų firmos, tokios kaip „China Mobile“, „China Telecom“, vaizdo stebėjimo sistemų firma „Hikvision“ ir „China Railway Construction Corp.“.

Šis sąrašas buvo tarp Baltųjų rūmų priemonių, nukreiptų prieš Azijos milžinę ir smarkiai pakenkusių abiejų šalių santykiams.

Ketvirtadienį prieš naujos JAV priemonės paskelbimą Pekinas dar kartą išreiškė pasipiktinimą D.Trumpo laikų „juoduoju sąrašu“, pažadėjo ginti kinų kompanijų teises ir tvirtino, kad šis sąrašas yra „politiškai motyvuotas“, kad juo „ignoruojami faktai ir tikroji situacija“ dėl į jį įtrauktų firmų.

Draudimu „smarkiai kenkiama normalios rinkos taisyklėms ir tvarkai... pasaulinių investuotojų, įskaitant JAV investuotojus, interesams“, per eilinę spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.

Anksčiau sankcijos ir jų taikiniai buvo susiję su Kongreso įgaliota Gynybos departamento ataskaita.

Nors J.Bideno administracija po jo pirmtako padarytų pakeitimų pažadėjo diplomatiškiau bendrauti su Kinija, jis yra sakęs, kad tęs griežtą kursą dėl kelių klausimų, įskaitant gynybą ir technologijas.

Griežtą kursą Kinijos atžvilgiu Kongrese remia abi partijos, pasiryžusios varžyti jos augančią įtaką pasaulyje.

Respublikonų senatoriai Tomas Cottonas ir Marco Rubio drauge su demokratais Gary Petersu ir Marku Kelly šią savaitę paskelbė abiejų partijų laišką su raginimu administracijai paskelbti naują sąrašą.

„JAV vyriausybė privalo toliau drąsiai veikti ir blokuoti Kinijos komunistų partijos ekonominę agresiją mūsų pramoninio pagrindo atžvilgiu“, – sakoma laiške.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas