Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas išvyko į Europą, kur susitiks su JK karaliumi, dalyvaus NATO susitikime

JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį išvyko į Didžiąją Britaniją, kur susitiks su karaliumi Karoliu III, dalyvaus NATO aukščiausiojo lygio susitikime Vilniuje ir galiausiai apsilankys naujojoje NATO narėje Suomijoje.
Joe Bidenas išskrenda į Europą
Joe Bidenas išskrenda į Europą / „Scanpix“/AP nuotr.

J. Bidenas išskrido iš Doverio oro pajėgų bazės Delavere ir vėlai sekmadienį turėtų atvykti į pagrindinę JAV sąjungininkę Didžiąją Britaniją.

Pirmadienį Vindzoro pilyje, vienoje iš karališkųjų rezidencijų, jis pirmą kartą po karūnacijos susitiks su Didžiosios Britanijos monarchu. JAV prezidentas ceremonijoje nedalyvavo – į ją atvyko JAV pirmoji ponia Jill Biden.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Trooping the Colour“ paradas, žymintis oficialų karaliaus Charleso III gimtadienį
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Trooping the Colour“ paradas, žymintis oficialų karaliaus Charleso III gimtadienį

Baltųjų rūmų teigimu, tikimasi, kad jų derybose daugiausia dėmesio bus skiriama aplinkosaugos klausimams. J.Bidenas taip pat susitiks su ministru pirmininku Rishi Sunaku Dauningo gatvėje.

Vėliau JAV lyderis atvyks į Vilnių dalyvauti pagrindiniame savo kelionės renginyje – NATO viršūnių susitikime, kur bus aptarta Rusijos invazija Ukrainoje ir peržiūrėti reagavimo į Rusijos agresiją planai.

J.Bidenas tikisi, kad aukščiausiojo lygio susitikimo metu bus daromas spaudimas Turkijai, kad ši atsisakytų prieštaravimo Švedijos narystei NATO. Tačiau jis sakė, kad atsispirs raginimams pažadėti Ukrainai greitą įstojimą į Aljansą. Norint įstoti, reikia vienbalsio kitų narių pritarimo.

Viešėdamas Vilniuje J.Bidenas taip pat pasakys svarbią užsienio politikos kalbą universitete.

Jo kelionė vyksta po prieštaringai vertinamo sprendimo tiekti Ukrainai kasetinius šaudmenis, kuriuos dauguma NATO šalių narių uždraudė, bet kuriuos Jungtinės Valstijos toliau naudoja ir teigia, kad jie padės Ukrainai sunaikinti įsitvirtinusias Rusijos pajėgas.

Paskutinis J Bideno kelionės etapas vyks Helsinkyje – ten ketvirtadienį jis pasveikins Suomiją tapus naujausia NATO nare.

J.Bidenas bus pirmasis JAV prezidentas, apsilankęs Helsinkyje nuo tada, kai prieš penkerius metus Donaldas Trumpas ten surengė spaudos konferenciją su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas