Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
13:08 /13:35

J. Bidenas: Ketvertas išliks nepaisydamas iššūkių

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), šeštadienį savo gimtajame mieste priimdamas Japonijos, Indijos ir Australijos lyderius, tvirtino, kad vadinamasis Ketvertas (angl. The Quad) ištvers pasaulines krizes ir JAV rinkimus, galinčius sugrąžinti į Baltuosius rūmus Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą).
Kevin Lamarque / REUTERS
Kevin Lamarque / REUTERS

J. Bidenas, paskutinį kartą kaip JAV vadovas susitikdamas su Ketverto lyderiais, atvėrė savo namus Vilmingtone Delavere.

„Nors iššūkių bus, pasaulis keisis, nes Ketvertas yra tam, kad išliktų“, – pradėdamas keturšales derybas savo buvusioje vidurinėje sakė J. Bidenas.

„Man tikrai malonu, kad galėjote apsilankyti mano namuose ir pamatyti, kur užaugau“, – sakė jis anksčiau, pasveikindamas Indijos premjerą Narendrą Modi (Narendrą Modį), Japonijos premjerą Fumio Kishidą (Fumiją Kišidą) ir Australijos vyriausybės vadovą Anthony Albanese'į (Entonį Albanizį).

Ketverto grupė, kurią J. Bidenas propagavo kaip atsvarą Kinijai, susibūrė dar 2007-aisiais, tačiau prezidentui, akcentavusiam tarptautinių aljansų reikšmę, ji tapo svarbi po izoliacionizmu grįstų D. Trumpo valdymo metų.

Dabar daugelis JAV sąjungininkų su nerimu laukia lapkričio 5 dieną įvysiančių JAV prezidento rinkimų. Juose varžysis J. Bideną rinkimų kovoje pakeitusi jo viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) ir eksprezidentas D. Trumpas.

„Prieš nieką“

Reporterių paklaustas, ar Ketvertas išliks po lapkričio 5-osios, J. Bidenas atsakė: „Gerokai ilgiau nei lapkritis. Gerokai ilgiau.“

Indijos ministras pirmininkas kalbėjo panašiai. „Mūsų žinia tokia: Ketvertas yra tam, kad liktų“ – prasidedant keturšaliam viršūnių susitikimui buvusioje J. Bideno vidurinėje sakė N. Modi.

Tikriausiai turėdamas galvoje Kiniją, N. Modi pridūrė, kad Ketvertas nėra prieš nieką nukreiptas, kad jis remia taisyklėmis pagrįstą tarptautinę tvarką.

Baltųjų rūmų pranešime apie J. Bideno susitikimus su F. Kishida ir A. Albanese'iu sakoma, kad lyderiai reiškė susirūpinimą Kinijos destabilizuojama veikla ir ragino palaikyti taiką ir stabilumą Taivano sąsiauryje.

„Rimtai susirūpinę“

Po viršūnių susitikimo paskelbtame bendrame pareiškime keturi lyderiai Kinijos pavadinimo nepaminėjo, nors išreiškė susirūpinimą dėl įtampos prie jos sienų.

„Mes rimtai susirūpinę padėtimi Rytų (Kinijos) ir Pietų Kinijos jūrose“, – sakoma deklaracijoje.

Lyderiai pasmerkė „prievartos ir bauginimo pratybas“ Pietų Kinijos jūroje, kur Kinija ginčijasi su Filipinais ir kitomis valstybėmis dėl savo jūrinių pretenzijų.

Tuo metu ginčijamos salos Rytų Kinijos jūroje seniai kelia įtampą tarp Japonijos ir Kinijos.

Lyderiai pareiškime aptakiai mini pastangas išlaikyti regioną „laisvą ir atvirą“, kalba apie geopolitinius iššūkius.

Tačiau kad ir kaip lyderiai stengėsi viešai nebesti pirštu į Pekiną, netyčia, kažkam neišjungus mikrofono, buvo nugirsta, kaip J. Bidenas trims kolegoms sako: „Kinija ir toliau elgiasi agresyviai, išbando mus visame regione.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas