Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Bidenas liepos 5-ąją priims Švedijos premjerą, kalbėsis apie NATO, Ukrainą

JAV prezidentas Joe Bidenas liepos 5-ąją priims Švedijos ministrą pirmininką Ulfą Kristerssoną, su kuriuo kalbėsis apie transatlantinį bendradarbiavimą saugumo srityje bei karą Ukrainoje, šeštadienį pranešė Baltieji rūmai.
JAV prezidentas Joe Bidenas
JAV prezidentas Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“

Du lyderiai „apžvelgs mūsų stiprėjantį bendradarbiavimą saugumo srityje ir dar kartą patvirtins savo požiūrį, kad Švedija turėtų kuo greičiau įstoti į NATO“, rašoma Baltųjų rūmų pranešime.

JAV prezidentas ir Švedijos premjeras taip pat dar kartą patvirtins savo paramą Ukrainai, pridūrė Baltieji rūmai.

2022 metų gegužę, praėjus trims mėnesiams po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, Švedija pateikė prašymą įstoti į NATO, tačiau jos narystės prašymą, kurį turi ratifikuoti visos 31 valstybė narė, blokavo Turkija ir Vengrija.

Vakarų pareigūnai tikėjosi oficialiai priimti Švediją į bloką iki liepos 11–12 dienomis Lietuvoje vyksiančio NATO aukščiausiojo lygio susitikimo.

Tačiau Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas anksčiau šią savaitę pasmerkė Švediją už tai, kad ši leido surengti protestą, kurio metu vienas vyras sudegino Korano puslapius, ir tai dar labiau aptemdė Šiaurės šalies galimybes greitai prisijungti prie karinio aljanso.

„Džiaugiuosi, kad prezidentas J.Bidenas kviečia mus į susitikimą kitą savaitę, prieš dar kitą savaitę Vilniuje vyksiantį NATO aukščiausiojo lygio susitikimą“, – pareiškė U.Kristerssonas.

„Vizito metu daugiausia dėmesio bus skiriama Švedijos stojimui į NATO“, – rašoma jo paskelbtame pranešime.

J.Bidenas ir J.Kristerssonas trečiadienį Baltuosiuose rūmuose taip pat „aptars mūsų bendrą įsipareigojimą remti Ukrainą žiauraus Rusijos agresijos karo akivaizdoje“, pranešė Baltieji rūmai.

Jie taip pat kalbėsis apie transatlantinį veiksmų koordinavimą Kinijos, klimato kaitos ir naujų technologijų klausimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas