Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Bidenas: Maskvos sprendimas panaudoti cheminį ginklą sulauktų atsako

JAV prezidentas Joe Bidenas po susitikimo su kitais NATO, Europos Vadovų Tarybos ir Didžiojo septyneto (G-7) lyderiais, teigė, kad Rusijos cheminio ginklo panaudojimas sukeltų atsakomuosius veiksmus bei patikino, kad NATO yra vieninga kaip niekad.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienio vakarą NATO būstinėje surengtoje spaudos konferencijoje J.Bidenas pabrėžė, kad JAV yra pasiryžusios kartu su savo sąjungininkais toliau dėti pastangas dėl Ukrainos.

Jis sakė, kad JAV skelbia naujas sankcijas 400 Rusijos fizinių ir juridinių asmenų, įskaitant 300 Dūmos – Rusijos parlamento – narių, taip pat oligarchams ir bendrovėms, kurios „varo Rusijos karo mašiną“.

Jo teigimu, V.Putinas smarkiai suklydo priimdamas sprendimą įsiveržti į Ukrainą: „Putinas tikėjosi, kad NATO bus suskaldyta. Iš mano pokalbių su juo buvo aišku, kad jis nemanė, jog ji gali išlaikyti tokią sanglaudą“, – komentavo prezidentas, pridurdamas, kad „NATO aljansas dar niekada nebuvo toks vieningas, kaip šiandien“.

Jo teigimu, Rusija turėtų būti pašalinta iš Didžiojo dvidešimtuko (G20), o Ukraina pati turi nuspręsti, ar būtina atiduoti dalį savo teritorijos, kad būtų pasiektos paliaubos.

J.Bidenas taip pat sakė, kad JAV yra pasirengus priimti 100 tūkst. ukrainiečių pabėgėlių į šalį.

Cheminio ginklo panaudojimas sulauktų atsako

J.Bideno teigimu, Maskvos nuosprendis panaudoti cheminį ginklą neliktų be atsako, tačiau tiksli reakcija priklausytų nuo situacijos.

„Mes atsakytume, jei jis [V.Putinas] tuo pasinaudotų.“

Kaip rašo CNN, prezidentas teigė negalintis pateikti išsamesnės informacijos apie žvalgybos duomenis šiuo klausimu.

Anksčiau šiandien NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Aljansas sustiprins savo cheminės, biologinės ir branduolinės gynybos sistemas, baimindamasis, kad Rusija planuoja panaudoti tokius ginklus prieš Ukrainos žmones.

Kinija supranta ekonomines pagalbos Rusijai pasekmes

Prezidento teigimu, galimas ekonomines pasekmes už pagalbą Rusijai supranta ir Kinija. J.Bidenas sakė, kad praėjusią savaitę šia tema turėjo „labai paprastą pokalbį“ su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

Anot prezidento, pokalbio metu dėmesys buvo atkreiptas į Rusijos elgesio pasekmes ir pažymėta, kad Kinija siekė plėtoti glaudesnius ekonominius ryšius su Vakarais.

Kinija supranta, jog jos ekonominė ateitis daug glaudžiau susijusi su Vakarais nei su Rusija.

„Manau, kad Kinija supranta, jog jos ekonominė ateitis daug glaudžiau susijusi su Vakarais nei su Rusija. Ir todėl tikiuosi, kad jis nesiims jokių veiksmų“, – sakė J.Bidenas.

Aptarta maisto trūkumo problema

Susitikimo metu lyderiai aptarė maisto trūkumą, kurį sukels Rusijos invazija į Ukrainą.

J.Bidenas sakė, kad maisto trūkumas bus „realus“, ir pavadino Ukrainą ir Rusiją Europos „duonos lobynu“.

Tiekimas iš šių dviejų šalių kartu sudaro beveik 30 proc. pasaulinės prekybos kviečiais, rašo CNN.

„Sankcijų kaina nustatyta ne tik Rusijai. Ji taikoma ir daugybei kitų šalių, įskaitant Europą ir mūsų šalį“, – sakė J.Bidenas, dėstydamas pastabas po neeilinio NATO susitikimo Briuselyje.

„G7 susitikime ilgai diskutavome tiek su Jungtinėmis Valstijomis, kurios yra reikšmingos – trečios pagal dydį kviečių gamintojos pasaulyje, – tiek su Kanada, kuri taip pat yra didelė, didelė gamintoja. Ir kalbėjome apie tai, kaip galėtume sparčiau didinti ir platinti maistą. Be to, kalbėjome apie raginimą visoms Europos šalims ir visoms kitoms šalims panaikinti prekybos apribojimus, taikomus maisto produktų siuntimui į užsienį. Taigi, šiuo metu su savo draugais iš Europos svarstome, kas tai būtų, ko reikėtų, kad padėtume sumažinti susirūpinimą dėl maisto trūkumo“, – sakė jis.

J.Bidenas taip pat paminėjo „reikšmingą“ JAV investicijų modelį humanitarinei pagalbai, kuris apimtų ir maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas