Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 09 30 /12:22

J.Bidenas per chaotiškus debatus tramdė įniršusį D.Trumpą

Demokratų kandidatas į JAV prezidentus Joe Bidenas per chaotiškus pirmuosius televizinius debatus su Donaldu Trumpu pasakė įniršusiam prezidentui „užsičiaupti“, ir abu jie kone visą laiką bandė perrėkti vienas kitą.

Iki įtemptų JAV prezidento rinkimų likus 35 dienoms Klivlande surengti debatai buvo tokie pikti, kokių ir tikėtasi. Ypač D.Trumpas stengėsi perrėkti savo varžovą ir, taip pat, moderatorių iš televizijos „Fox News“ Chrisą Wallace'ą.

Varžovai užlipę ant pakylos nepaspaudė vienas kitam rankos ir nors taip buvo dėl COVID-19 pandemijos, tradicinio pasisveikinimo nebuvimas simbolizavo prieš lapkričio 3-iosios rinkimus šalį apėmusį pyktį ir susiskaldymą.

D.Trumpas 77 metų J.Bideną atakavo taip smarkiai, kaip ir grasino. Jis pareiškė, kad „radikalioji kairė“ demokratų centristą „apsuko apie savo mažąjį pirštelį“.

Prezidentas nepamiršo ir asmeniškų dalykų. Stengdamasis suerzinti buvusį viceprezidentą jis apkaltino vieną iš jo sūnų korupcija ir pasakė, jam: „Nieko protinga nesi nuveikęs, Joe. Per 47 metus nieko nepadarei.“

VIDEO: Politiniuose debatuose JAV kandidatai užkūrė tikrą pirtį: rėkė vienas per kitą, švaistėsi įžeidimais ir reikalavo „užsičiaupti“

Tačiau J.Bidenas, kuris pagal populiarumą smarkiai lenkia D.Trumpą, ne tik deramai atsikirto, bet ir surengė tokią ataką, kokią prezidentui nedažnai tenka patirti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas per debatus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas per debatus

„Melagis“, „rasistas“, „klounas“ – tai tik kelios iš J.Bideno paleistų retorikos raketų. Demokratų kandidatas taip pat pavadino D.Trumpą Rusijos prezidento Vladimiro Putino „šuniuku“.

„Faktas tas, jog viskas, ką jis iki šiol pasakė, paprasčiausiai yra melas, – sakė J.Bidenas. – Visi žino, kad jis melagis.“

„Sunku įterpti žodį kalbantis su šiuo klounu, atsiprašau, su šiuo asmeniu“, – pakomentavo J.Bidenas, Ch.Wallace'ui perspėjus D.Trumpą nepertraukinėti.

„Stojau prieš Putiną ir aiškiai parodžiau jam, kad mums jokie šitie dalykai netiks. O jis yra Putino šunytis“, – apie prezidentą sakė J.Bidenas.

Kartais nei J.Bidenas, nei Ch.Wallace'as negalėdavo įterpti nė žodžio, D.Trumpui garsiai giriant savo pasiekimus ekonomikos srityje ir puolant J.Bideno sūnų Hunterį.

„Tai bus vieni blogiausių debatų per istoriją“, – naujienų agentūrai AFP sakė prezidentinių debatų specialistas Aaronas Kallas iš Mičigano universiteto.

Sąmokslo teorijos

Per chaotiškiausius pastarųjų metų debatus, tam tikra prasme tinkančius itin bjauriai šiemetinei rinkimų kampanijai, abu vyrai dažnai kalbėdavo neleisdami pabaigti varžovui, o D.Trumpas J.Bideną nutraukdavo – kone šaukdamas – taip dažnai, kad pastarasis susierzinęs galiausiai atsisuko į prezidentą ir jam pasakė: „Ar užsičiaupsi, žmogau?”

Šis momentas tapo J.Bideno stiprybės arenoje, kurioje D.Trumpo kampanija jam mėnesių mėnesius prognozavo žlugimą, simboliu.

Respublikonų prezidentas iki paskutinės minutės netgi skleidė sukrečiančias sąmokslo teorijas, kad J.Bidenas debatų vakarą ištvertų tik su narkotikais ar ausinėmis, per kurias jam būtų slapta pasakinėjami atsakymai.

Pykčiu kunkuliuojantis renginys nenumaldė šalies nuogąstavimų, kad pandemijos metu vyksiantys prezidento rinkimai gali baigtis chaosu.

Ch.Wallace'ui paklausus, ar varžovai pažada raginti elgtis ramiai ir neskubės skelbti pergalės, jei rinkimų rezultatai paaiškės ne iš karto, J.Bidenas atsakė: „Taip.“

Tačiau D.Trumpas dėl to neįsipareigojo. Jis pareiškė, kad jei matys, kaip „manipuliuojama dešimtimis tūkstančių balsalapių“, negalės „su tuo sutikti“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas per debatus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas per debatus

„Galime nežinoti mėnesius“, – apie rinkimų rezultatus sakė prezidentas ir vėliau pridūrė: „Tai gerai nesibaigs.“

„Raginu savo šalininkus eiti į rinkimus ir labai atidžiai stebėti“, – sakė jis.

Tuo metu J.Bidenas žadėjo sutikti su rinkimų rezultatais: „Aš ar ne aš laimėsiu, rezultatą paremsiu.“

J.Bidenas ragino rinkėjus balsuoti ir neišsigąsti D.Trumpo užuominų, kad jis gali nesutikti su pralaimėjimu.

Prezidentas be pagrindo reiškia abejones dėl balsavimo paštu ir bendrai rinkimų patikimumo. D.Trumpas sako, kad išplėstas balsavimas paštu leis suklastoti rezultatus, tačiau rinkimų ekspertai teigia, jog nėra įrodymų, kad tai keltų didelį pavojų.

Balsavimo paštu praktika jau yra plačiai paplitusi JAV ir dažniausiai vyksta be jokių nesklandumų.

„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Joe Bideno debatai
„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Joe Bideno debatai

„Balsuokite taip, kaip geriausia jums, – sakė J.Bidenas. – Nes jis negalės neleisti jums nulemti šių rinkimų rezultato.“

„Aš sutiksiu su rezultatais ir jis taip pat. Žinote kodėl? Nes kai tik suskaičiavus visus balsus bus paskelbtas laimėtojas, tai baigsis“, – sakė J.Bidenas.

Praleido galimybę pasmerkti

Paklaustas, ar smerkia ginkluotas kraštutinių dešiniųjų grupes, D.Trumpas pateikė paslaptingą atsakymą: „Proud Boys“ – atsitrauk ir budėk.“

„Tačiau štai ką pasakysiu: kažkas turi kažką daryti dėl „Antifa“, – pridūrė jis, paminėdamas kraštutinių kairiųjų judėjimą.

Sukarinta kraštutinių dešiniųjų grupuotė „Proud Boys“, regis, iškart pasigavo prezidento frazę. Vienoje žinomoje jų socialinės žiniasklaidos paskyroje atsirado emblema „Atsitrauk ir budėk“.

Trečiadienį D.Trumpas sulaukė griežtos kritikos dėl to, kad nepasinaudojo galimybe pasmerkti baltųjų viršenybės šalininkų.

„Per kraštutinių dešiniųjų smurto piką, augant rasizmui. D.Trumpas dar kartą linktelėjo baltųjų viršenybės šalininkams“, – tviteryje parašė ekstremistų grupes stebinčios organizacijos SITE direktorė Rita Katz.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Debatų moderatorius Chrisas Wallace'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Debatų moderatorius Chrisas Wallace'as

Pilietinių teisių grupės „Anti-Defamation League“ (Kovos su šmeižtu lyga) vadovas paragino D.Trumpą pasiaiškinti arba atsiprašyti.

„Bandau nuspręsti, ar tai buvo atsakymas, ar pripažinimas. Prezidentas Trumpas skolingas Amerikai atsiprašymą arba paaiškinimą. Dabar“, – tviteryje rašė Jonathanas Greenblattas.

Svarbi pilietinių teisių organizacija „Southern Poverty Law Center“ priskiria „Proud Boys“ prie neapykantos grupių.

Priešingame poliuje yra „Antifa“ („antifašistai“) – tarptautinė aktyvistų ir protestuotojų koalicija, nepritarianti kraštutinių dešiniųjų ideologijai.

J.Bidenas taip pat užsipuolė D.Trumpą dėl „Proud Boys“ paminėjimo.

„Tai Donaldo Trumpo Amerika“, – rašė J. Bidenas, tviteryje persiųsdamas laikraščio „The New York Times“ reporterio žinutę, kad „Proud Boys“ šįvakar džiūgauja dėl paminėjimo per debatus“.

Empatija

Debatų metu J.Bidenas taip pat stengėsi susieti D.Trumpą su COVID-19 pandemija, kuri Jungtinėse Valstijose jau nusinešė daugiau kaip 200 tūkst. gyvybių – daugiausiai pasaulyje.

Demokratų kandidatas aiškiai turėjo planą, kaip išvengti D.Trumpo retorikos audros: jis dažnai atsisukdavo tiesiai į kameras ir kreipdavosi į dešimtis milijonų žmonių visoje šalyje, stebėjusių transliaciją.

„Kiek iš jūsų šį rytą atsikėlėte ir matėte tuščią kėdę prie virtuvės stalo, nes kažkas mirė nuo COVIDo?“ – klausė J.Bidenas, pasinaudodamas savo garsiąja savybe parodyti empatiją kenčiantiesiems. D.Trumpui ilgą laiką buvo sunku tuo prilygti varžovui.

Šaipydamasis iš 74 metų D.Trumpo liūdnai pagarsėjusio pareiškimo apie vaistus nuo koronaviruso, J.Bidenas sakė: „Galbūt galėtumėt įsišvirkšti baliklio į ranką ir būtų pasirūpinta.“

Mokesčių vengimas

Dar prieš pusantros valandos trukusius debatus J.Bidenas pasinaudojo skandalingais „The New York Times“ pranešimais, kad D.Trumpui daug metų pavykdavo nemokėti beveik jokių federalinių pajamų mokesčių.

D.Trumpas, kuris sulaužydamas seną prezidentų skaidrumo tradiciją atsisakė paviešinti savo mokesčių deklaracijas, pasinaudodamas spragomis per pirmus savo prezidentavimo metus sumokėjo vos 750 dolerių (645 eurus) federalinių pajamų mokesčių, o 10 iš 15 ankstesnių metų išvis nemokėdavo federalinio pajamų mokesčio, nes deklaruodavo praradęs daug daugiau pinigų nei uždirbęs, rašė laikraštis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Likus kelioms valandos iki debatų Klivlande, J.Bidenas paskelbė savo pastarųjų ketverių metų mokesčių deklaracijas, o per debatus to paties reikalavo iš verslininku milijardieriumi prisistatančio prezidento.

Buvęs viceprezidentas ir jo žmona pedagogė Jill Biden 2019 metais sumokėjo 299 346 dolerius federalinių pajamų mokesčių, rodo J.Bideno kampanijos paskelbti dokumentai.

Per debatus D.Trumpas tvirtino, kad yra sumokėjęs „milijonus“ dolerių mokesčių.

Tačiau mokesčių klausimas ir toliau suteikia J. Bidenui galimybių mėginti mažinti D.Trumpui itin svarbų jį palaikančių darbininkų segmentą, kurį prezidentas vadina „užmirštais vyrais ir moterimis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas