Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
13:04 /14:11

J.Bidenas pasmerkė žiaurią V.Putino ataką prieš Ukrainą

NATO sąjungininkės privalo išlaikyti savo paramą, „kol Ukraina laimės teisingą ir tvarią taiką“, penktadienį lankydamasis Vokietijoje pareiškė JAV prezidentas Joe Bidenas.
Joe Bidenas / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Joe Bidenas / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Jis pasmerkė Rusijos prezidento Vladimiro Putino „žiaurią ataką prieš Ukrainą“ ir sakė, kad „NATO išlieka stipri ir vieningesnė nei bet kada“.

„Mūsų laukia labai sunki žiema. Negalime liautis“, – pridūrė kadenciją baigiantis J.Bidenas.

Artėjant trečiai sunkiai žiemai ir Ukrainai patiriant nuostolių rytų fronte, Kyjivas ir jo sąjungininkai baiminasi, kad galimas Donaldo Trumpo sugrįžimas į Baltuosius rūmus reikštų mažesnę JAV karinę paramą.

Iki Jungtinių Valstijų prezidento rinkimų liko vos kelios savaitės.

J.Bidenas vėliau surengs derybas su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu, Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir Jungtinės Karalystės ministru pirmininku Keiru Starmeriu.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį Europos Sąjungos (ES) ir NATO vadovams pristatė savo pergalės planą, tačiau sąjungininkai nepritarė jo prašymui nedelsiant pakviesti Ukrainą į NATO.

Nuo 2022 metų vasarį prasidėjusios Rusijos invazijos Ukrainai daugiausiai karinės pagalbos suteikė Jungtinės Valstijos. Antroje vietoje šiuo požiūriu yra Vokietija.

„Mes ir toliau solidarizuojamės su Ukraina“, – prieš derybas Berlyne pareiškė O.Scholzas. Jis pridūrė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „neturėtų galvoti, kad mūsų parama mažės“.

J.Bidenui buvo surengta raudonojo kilimo sutikimo ceremonija, jį pasveikino Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris. Jis JAV vadovui įteikė aukščiausią Vokietijos apdovanojimą už dvišalių ir transatlantinių ryšių puoselėjimą.

F.-W.Steinmeieris 81-erių J.Bideną pavadino demokratijos švyturiu, tvirtai palaikiusiu NATO ir Ukrainą „pavojingiausią nuo Šaltojo karo laikų akimirką“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito