Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J. Bidenas ragina „Hamas“ priimti Izraelio planą dėl paliaubų Gazos Ruože

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) penktadienį sakė, kad Izraelis pasiūlė naujas gaires dėl ilgalaikės taikos Gazos Ruože, ir paragino palestiniečių islamistų grupuotę „Hamas“ priimti šį netikėtą susitarimą, nes atėjo „laikas karui baigtis“.
J. Biden paskelbė pasiūlymą dėl paliaubų tarp Izraelio ir Hamaso. / Michael Reynolds - Pool via CNP / ZUMAPRESS.com
J. Biden paskelbė pasiūlymą dėl paliaubų tarp Izraelio ir Hamaso. / Michael Reynolds - Pool via CNP / ZUMAPRESS.com

Savo pirmoje svarbioje kalboje dėl konflikto išsprendimo J. Bidenas sakė, kad trijų dalių pasiūlyme pirmiausia kalbama apie visišką ugnies nutraukimą ir Izraelio pajėgų atsitraukimą iš visų apgyvendintų Gazos Ruožo vietų.

„Laikas šiam karui baigtis. Izraelis teikia visapusį naują pasiūlymą. Tai ilgalaikio ugnies nutraukimo ir visų įkaitų paleidimo gairės ", – sakė J. Bidenas, kalbėdamas iš Baltųjų rūmų. Jo kalbą transliavo televizija.

81 metų demokratų prezidentas, kuris savo šalyje patiria spaudimą dėl karo Gazos Ruože, sakė, kad atsakomybė dėl taikos tenka „Hamas“. Šios grupuotės beprecedentis spalio 7-osios išpuolis prieš Izraelį išprovokavo dabartinį karą.

„Hamas“ reikia priimti šį susitarimą“, – sakė J. Bidenas, nuo konflikto pradžios suteikęs Izraeliui milijardų dolerių (eurų) vertės karinės pagalbos.

Tačiau JAV lyderis taip pat sakė paraginęs Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų) ir kitus lyderius nepraleisti šios progos. Pasak J. Bideno, Izraelio puolimas reikšmingai susilpnino „Hamas“.

„Hamas“ nebegali įvykdyti kitos spalio 7-osios“, – teigė jis.

Pagal pasiūlymą pirmoji pusantro mėnesio fazė apimtų „visišką ugnies nutraukimą, Izraelio pajėgų išvedimą iš visų apgyvendintų Gazos [Ruožo] vietų, virtinės įkaitų, įskaitant moteris, pagyvenusius žmones ir sužeistuosius, paleidimą mainais į šimtų palestiniečių kalinių paleidimą“, nurodė J. Bidenas.

Tuomet Izraelis ir „Hamas“ per tą pusantro mėnesio derėtųsi dėl ilgalaikio ugnies nutraukimo, bet paliaubos tęstųsi, jei derybos vyktų toliau.

„Jei „Hamas“ vykdys savo įsipareigojimus, laikinas ugnies nutraukimas, Izraelio pasiūlymo žodžiais, taps karo veiksmų nutraukimu visam laikui“, – sakė J. Bidenas.

Trečioji fazė apimtų ne vienus tarptautinės bendrijos remiamo atstatymo metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas