Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J. Bidenas sako, kad šią savaitę prašys JAV Kongreso suteikti paramą Izraeliui

JAV Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį pareiškė, kad šią savaitę paprašys Kongreso „precedento neturinčios“ pagalbos Izraeliui, tikintis, kad ji bus įtraukta į 100 mlrd. dolerių (94,5 mlrd. eurų) pagalbos paketą, kuriame taip pat numatyta parama Ukrainai.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Lankydamasis Izraelyje po palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ įvykdytų kruviniausių išpuolių, JAV prezidentas teigė esąs pasiryžęs laikytis dešimtmečius galiojančio Vašingtono pažado suteikti savo sąjungininkui „kokybinį pranašumą“ prieš jo priešininkus mūšio lauke.

„Mes pasirūpinsime, kad jūs turėtumėte viską, ko reikia jūsų žmonėms ir jūsų tautai ginti“, – baigdamas trumpą solidarumo vizitą į Izraelį sakė J. Bidenas.

„Šią savaitę ketinu prašyti Jungtinių Valstijų Kongreso suteikti precedento neturintį paramos paketą Izraelio gynybai“, – pridūrė jis. 

Nors Izraelis turi tvirtą paramą JAV Kongrese, vis daugiau Respublikonų partijos įstatymų leidėjų reiškia abejones dėl milijardų dolerių karinės pagalbos Kyjivui, skirtos kovai su plataus masto Rusijos invazija į Ukrainą. 

Su šiomis diskusijomis susipažinęs šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad J. Bidenas pasiūlys bendrą 100 mlrd. dolerių paketą, skirtą Ukrainai, Izraeliui, Taivanui ir migracijos krizei JAV ir Meksikos pasienyje spręsti.

Paketu siekiama apeiti sumaištį JAV Kongrese ir suvienyti Demokratų partiją, kuri jau kelias savaites siekia papildomos paramos Ukrainai, ir Respublikonų partiją, kuri nori gauti lėšų pietinės šalies sienos kontrolei sugriežtinti.

Rugsėjo mėnesį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis lankėsi JAV Kongrese, kad įtikintų respublikonus tęsti pagalbos teikimą Kyjivui. 

Demokratų Senato daugumos lyderis Demokratų daugumos lyderis Senate Chuckas Schumeris (Čakas Šumeris) antradienį sakė, kad per kelias ateinančias savaites sieks patvirtinti pagalbos paketą Izraeliui.

Anot jo, paketą sudarytų karinė, humanitarinė, žvalgybos ir diplomatinė pagalba.

Pastaraisiais mėnesiais įtampa padidėjo ir dėl Taivano – savivaldžios demokratinės valstybės, į kurią Kinija pretenduoja ir neatmeta galimybės vieną dieną ją susigrąžinti, prireikus net ir jėga.

Oficiali JAV pozicija šio geopolitinio konflikto klausimu yra dviprasmiška: Jungtinės Valstijos, pripažįstančios tik Pekiną, tiekia ginklus Taivanui jo savigynai. J. Bidenas yra sakęs, kad pritartų JAV pajėgų siuntimui ginti salą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas