Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Bidenas sekmadienį susitiks su Turkijos prezidentu – JAV pareigūnas

JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį Romoje, kur vyksta Didžiojo dvidešimtuko (G-20) aukščiausiojo lygio susitikimas, susitiks su Turkijos valstybės vadovu Recepu Tayyipu Erdoganu, šeštadienio vakare pranešė JAV aukšto rango pareigūnas.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.

Anksčiau buvo skelbta, kad NATO sąjungininkų dvišalis susitikimas galbūt įvyks kitą savaitę Glazge vyksiančios Jungtinių Tautų konferencijos klimato kaitos klausimais kuluaruose, tačiau JAV administracijos aukšto rango pareigūnas reporteriams šeštadienį pranešė, kad susitikimas įvyks sekmadienio ryte.

Anot jo, bus svarstomi klausimai, susiję su Sirija, Libija ir įvairiomis gynybos sistemomis, kurių Turkija tikisi įsigyti iš Rusijos ir Jungtinių Valstijų.

Susitikimas, kuris bus antrasis tarp abiejų lyderių nuo J.Bideno išrinkimo prezidentu, įvyks Turkijai reikalaujant 1,4 mlrd. dolerių (1,2 mlrd. eurų) kompensacijos dėl Vašingtono sprendimo išmesti NATO sąjungininkę iš naikintuvų F-35 programos, Ankarai įsigijus rusiškų oro erdvės gynybos sistemų.

Be to, tarp šalių yra įsiplieskęs naujas diplomatinis konfliktas, kuris kilo R.T.Erdoganui pagrasinus išsiųsti Jungtinių Valstijų ir dar devynių Vakarų valstybių ambasadorius dėl jų paramos kalinamam Turkijos pilietinės visuomenės lyderiui.

R.T.Erdoganas, apkaltinęs šiuos pasiuntinius kišimusi į Ankaros reikalus, vėliau atsiėmė savo grasinimą, ambasadoms paskelbus pareiškimus, kad nesikiš į Turkijos vidaus reikalus.

„Iš esmės nesu tikras, ar susitikimas būtų rengiamas, jeigu jis neatsiimtų savo grasinimo ir išsiųstų [ambasadorius]“, – pareiškė JAV pareigūnas.

„Žinoma, prezidentas pažymės, kad mums reikia rasti būdą išvengti tokių krizių... Skuboti veiksmai neduos naudos JAV ir Turkijos partnerystei ar aljansui.“

Ankaros ir Vašingtono ryšiai pašlijo Turkijai 2019 metais įsigijus rusiškų oro gynybos sistemų S-400. Reaguodamos į tą žingsnį JAV užblokavo Ankaros planus įsigyti apie 100 naujos kartos amerikietiškų lėktuvų F-35.

R.T.Erdoganas reikalauja kompensacijos, ragindamas JAV pristatant senesnės kartos naikintuvus grąžinti bent dalį 1,4 mlrd. dolerių avanso, kurį Turkija sumokėjo už F-35.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas