Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
05 26 /17:22

J. Borrellis: taikai Artimuosiuose Rytuose reikia stiprios Palestiniečių savivaldos

Kad Artimuosiuose Rytuose būtų pasiekta taika, reikia stiprios Palestiniečių savivaldos, sekmadienį pareiškė Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis).
J. Borrellis / Alberto Ortega / ZUMAPRESS.com
J. Borrellis / Alberto Ortega / ZUMAPRESS.com

„Veikianti Palestiniečių savivaldos institucija yra naudinga ir Izraeliui, nes norint pasiekti taiką, mums reikia stiprios, o ne silpnesnės Palestiniečių savivaldos“, – sakė J. Borrelis prieš pat derybas su palestiniečių ministru pirmininku Mohammedu Mustafa (Mohamedu Mustafa).

Jie turi aptarti, kaip Palestiniečių administracija galėtų perimti Gazos Ruožo kontrolę iš „Hamas“.

„Šiandienos susitikimą vertiname kaip labai svarbią galimybę mums, kaip vyriausybei ir naujajai vyriausybei, pristatyti savo tarptautiniams partneriams mūsų prioritetus ir planus ateinančiam laikotarpiui“, – sakė M. Mustafa.

Palestiniečių lyderis teigė, kad svarbiausias prioritetas yra parama palestiniečiams Gazos Ruože, visų pirma sudarant paliaubas, o vėliau – „atkuriant Palestiniečių savivaldos institucijas“ šioje teritorijoje, kurią 2007 metais užgrobė „Hamas“.

Jis taip pat paragino tarptautinius partnerius spausti Izraelį, kad šis atnaujintų Palestiniečių savivaldos finansavimą, kad „būtume pasirengę reformuoti savo institucijas ir, tikiuosi, kartu toliau dėti pastangas siekiant valstybingumo ir taikos regione“.

Briuselyje vykstančiam susitikimui, kuriame daugiausia dėmesio skiriama tarptautinei pagalbai, pirmininkauja Norvegijos užsienio reikalų ministras Espenas Barthas Eide (Espenas Bartas Eidė).

Derybos susijusios su 1993 metų Oslo susitarimais, kuriais buvo nustatyti tam tikri susitarimai tarp palestiniečių ir Izraelio.

Izraelis audringai sureagavo, Norvegijai, Ispanijai ir Airijai šią savaitę paskelbus, kad rengiasi pripažinti Palestinos valstybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas