Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Prigožinas pripažino vadovavęs „trolių fermai“, kuri siekė D.Trumpo pergalės JAV rinkimuose

Rusijos privačios karinės grupuotės „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas antradienį pareiškė, kad įkūrė ir finansavo „Interneto tyrimų agentūrą“ (IRA) – bendrovę, kuri, pasak Vašingtono, yra „trolių ferma“, įsikišusi į 2016 m. Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento rinkimus, pranešė naujienų agentūra „Reuters“.
Jevgenijus Prigožinas
Jevgenijus Prigožinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas J.Prigožinas daugelį metų Kremliaus vardu veikė šešėlyje, tačiau pastaraisiais mėnesiais išryškėjo kaip viena iš labiausiai žinomų figūrų, susijusių su Rusijos invazija į Ukrainą.

Anksčiau jis yra prisipažinęs, kad kišosi į JAV rinkimus, tačiau antradienį paskelbtame pareiškime, atrodo, dar plačiau nei anksčiau išdėstė savo konkrečius ryšius su Sankt Peterburge įsikūrusia IRA.

„Niekada nebuvau tik Interneto tyrimų agentūros finansininkas. Aš ją sugalvojau, sukūriau ir ilgą laiką jai vadovavau“, – sakoma pranešime, kuriuo socialinėje žiniasklaidoje pasidalijo grupės „Concord“ spaudos tarnyba.

„Ji buvo sukurta tam, kad apsaugotų Rusijos informacinę erdvę nuo chamiškos ir agresyvios antirusiškos Vakarų propagandos“, – teigė J.Prigožinas.

2018 m. JAV pritaikė J.Prigožinui sankcijas ir apkaltino sąmokslu dėl jo ryšių su „Interneto tyrimų agentūra“.

Specialiojo prokuroro Roberto Muellerio ataskaitoje apie jo atliekamą tyrimą dėl Rusijos vaidmens 2016 m. JAV rinkimuose teigiama, kad „Interneto tyrimų agentūra“ siekė sėti nesantaiką JAV vykdydama „informacinį karą“.

Pasak ataskaitos, taip buvo siekiama pakreipti 2016 m. rinkimus buvusio prezidento Donaldo Trumpo naudai.

„Kampanija išsivystė iš apibendrintos programos, sukurtos 2014 ir 2015 m. siekiant pakenkti JAV rinkimų sistemai, į tikslinę operaciją, kuri 2016 m. pradžioje buvo palanki kandidatui D.Trumpui ir menkino kandidatę [Hillary] Clinton“, – rašoma R.Muellerio ataskaitoje.

„IRA darbuotojai taip pat keliavo į Jungtines Valstijas su žvalgybinės informacijos rinkimo misijomis.“

J.Prigožinas, kuris paskutinį Sovietų Sąjungos dešimtmetį praleido kalėjime už plėšimus ir sukčiavimą, daug metų buvo V.Putino bendražygis. Jo maitinimo paslaugų grupė pasiglemžė vyriausybinius užsakymus, dėl to jis buvo pramintas „Putino virėju“, o „Wagner“ samdinius jis siuntė kovoti kartu su Rusijos kariais Sirijoje ir į konfliktus visoje Afrikoje, kad įgyvendintų Rusijos geopolitinius interesus.

Nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą J.Prigožinas sparčiai padidino savo žinomumą tiek Rusijoje, tiek užsienyje.

Analitikų teigimu, pastaruoju metu Kremlius, nerimaudamas dėl augančio J.Prigožino autoriteto ir aukšto lygio gynybos ministerijos kritikos, ėmėsi po truputį jį riboti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas