Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Prigožinas – Sankt Peterburge? Ekspertė paaiškina, koks gali būti jo vaidmuo

„Wagner Group“ vadovas Jevgenijus Prigožinas galimai dalyvavo aukščiausiojo lygio susitikime Sankt Peterburge, kuriame dalyvavo ir Vladimiras Putinas, rodo internete ir Rusijos žiniasklaidoje paskelbti vaizdai, skelbia „Sky News“.

Apie J.Prigožino buvimo vietą daug spėliojama nuo birželio pabaigos, kai jis pradėjo nesėkmingai pasibaigusį maištą ir buvo išsiųstas į Baltarusiją.

Praėjusią savaitę buvo teigiama, kad jis gėrė arbatą su V.Putinu, taip pat buvo pasidalinta vaizdo įrašu, kuriame jis matomas su savo pajėgomis Baltarusijoje.

Dabar pasirodė nuotraukų, kuriose matyti, kad J.Prigožinas yra viešbutyje, naudojamame Rusijos ir Afrikos aukščiausiojo lygio susitikimo renginiui Rusijos mieste.

Viena nuotrauka buvo įdėta „Facebook“ puslapyje, kuris, atrodo, priklauso Dimitriui Sytui, kaip pranešama, Centrinės Afrikos Respublikoje įsikūrusios „Wagner Group“ bendrininkui.

Televizija „Sky News“ patikrino, kad nuotrauka daryta Sankt Peterburgo viešbutyje „Trezzini Palace“.

Kita nuotrauka buvo paskelbta „Wagner“ remiančiuose kanaluose. Šiuose pranešimuose taip pat teigiama, kad jis yra Sankt Peterburge ir susitinka su Afrikos lyderiais.

J.Prigožinas, kurio vadovaujamos „Wagner“ pajėgos buvo pagrindinis Rusijos sėkmės Ukrainos fronte, taip pat ir mūšyje dėl Bachmuto, garantas, ne kartą kaltino generolą Valerijų Gerasimovą ir Rusijos gynybos ministrą Sergejų Šoigu, kad jie sužlugdė karą.

Nutrauktą maištą, per kurį praėjusį mėnesį jo samdinių būriai žygiavo į Maskvą, J.Prigožinas pavadino ne kariniu perversmu, o „žygiu už teisingumą“.

Tai, kad jis ir toliau lieka laisvėje, sukėlė klausimų apie V.Putino pozicijos tvirtumą ir apie tai, ar už Kremliaus sienų vyksta šešėlinė kova dėl valdžios.

Ketvirtadienį taip pat pasirodė pranešimų, kad Ukrainos pajėgos pralaužė Rusijos gynybą Pietų Ukrainoje, o tai gali būti svarbus momentas kare.

Kodėl J.Prigožinas grįžo į Sankt Peterburgą?

Pasauliui buvo pasakyta, kad J.Prigožinas buvo ištremtas į Baltarusiją po to, kai vadovavo trumpalaikiam maištui prieš Kremlių, tad kodėl jis grįžo į Rusiją?

Dr. Melinda Haring, Atlanto tarybos Eurazijos centro vyresnioji mokslinė bendradarbė, mano, kad J.Prigožino pasirodymas signalizuoja apie kelis skirtingus dalykus, rašo „Sky News“.

„Jis sako, kad J.Prigožinas yra Kremliaus valdžios dalis. Jis sako, kad visi jūsų saugumo interesai Afrikoje su „Wagner“ grupe yra gerai.

V.Putinas ir J.Prigožinas vėl yra geri bičiuliai, o Vakarai „perdėjo jų nesutarimus“, – sako M.Haring.

Dr. M.Haring daro prielaidą, kad „Wagner“ buvimas Afrikoje galėjo padėti išgelbėti J.Prigožiną po maišto.

„Taip pat reikia nepamiršti, kad jis jau seniai palaiko santykius su Vladimiru Putinu – o su juo tapti „geriausiais bičiuliais“ nėra lengva.

Savo esme J.Prigožinas yra naudingas. Jis padeda V.Putinui įgyvendinti strateginius Rusijos interesus Afrikoje“, – sako ji.

„Šį savaitgalį Centrinės Afrikos Respublikoje vyks referendumas, ir „Wagner“ užtikrina šio referendumo saugumą.

Tame referendume bus pratęstas ten esančio lyderio prezidento kadencijos limitas, ir Maskva jį labai remia.

Didelis signalas yra toks: „Afrikos lyderiai, nesijaudinkite, mes jus saugome. „Wagner“ vis dar vykdo veiklą, ir jūs galite mumis pasikliauti“, – sako M.Haring.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas