Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 21 /2023 08 22

J.Prigožinas teigia esantis Afrikoje: „Teisingumas ir laimė Afrikos tautoms“

Rusijos privačios karinės grupuotės „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas įrašė vaizdo žinutę neva iš Afrikos, kur jis teigia kovojantis „už Afrikos tautų teisingumą ir laimę“.

Susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanale, susijusiame su samdinių grupe, pasirodė filmuota medžiaga, kurioje tariamai matomas „Wagner“ lyderis J.Prigožinas Afrikoje.

„Viskas taip, kaip mums patinka. „PMC Wagner“ vykdo RPD (žvalgybos ir paieškos operacijas). Kad Rusija būtų dar didesnė visuose žemynuose, o Afrika – dar laisvesnė. Teisingumas ir laimė Afrikos tautoms. Košmaras ISIS, „Al Qaeda“ ir kitiems banditams“, – įraše kalbėjo jis.

Vašingtone įsikūrusio Karo studijų instituto (ISW) analitikai naujausioje ataskaitoje pažymėjo, jog J.Prigožinas gali bandyti atkurti „Wagner“ veiklą Afrikoje, o kai kurie šaltiniai Rusijos viduje tokias pastagas pateikia kaip būtinas grupuotės išlikimui.

Vienas su „Wagner“ siejamas šaltinis anksčiau pranešė, jog „Wagner“ atstovai ir galimai pats J.Prigožinas rugpjūčio 19 d. atvyko į Malį, kur galimai aptars regiono saugumo situaciją arba bendradarbiavimą su Nigeriu.

Pasak Rusijos šaltinių, tikėtina, jog J.Prigožinas pradėjo žiniasklaidos kampaniją, kurios tikslas, jog Nigerio gyventojai maldautų „Wagner“ įsikišimo šalyje, o tai padėtų „Wagner“ sudaryti sutartį su Nigeriu ir taip išgelbėtų „Wagner“.

Taip pat netrūksta informacijos, jog grupuotė šiuo metu susiduria su didelėmis personalo ir finansinėmis problemomis dėl finansavimo sumažinimo po birželio 24 d. sukilimo ir neseniai pareikšto (bet nepatvirtinto) pasitraukimo iš Baltarusijos.

„Scanpix“/AP nuotr./„Wagner“ samdiniai Afrikoje
„Scanpix“/AP nuotr./„Wagner“ samdiniai Afrikoje

Anot analitikų, „Wagner“ greičiausiai turi tūkstančius darbuotojų, kuriuos galėtų skirti operacijoms Afrikoje, jei sugebėtų ir užsitikrinti sutartį, ir perdislokuoti personalą iš Rusijos ir Baltarusijos – šiuos veiksmus J.Prigožinas gali laikyti paskutine „Wagner“ galimybe išlaikyti nepriklausomybę nuo Rusijos gynybos ministerijos.

Kalbos apie sunkumus perdėtos?

Karo studijų institutas taip pat atkreipė dėmesį, jog kai kurie šaltiniai Rusijos viduje gali vykdyti informacinę operaciją, kuria siekiama perdėti „Wagner“ kovą dėl išlikimo. Galimai taip jie bando prisidėti prie Rusijos gynybos ministerijos pastangų sunaikinti J.Prigožino reputaciją ir visą „Wagner“ grupuotę.

Rusijos vidiniai šaltiniai vis dažniau vaizduoja gynybos ministrą Sergejų Šoigu ir generalinio štabo viršininką Valerijų Gerasimovą kaip visapusiškai remiančius Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir kovojančius su nepaklusniais vadais. Tuo tarpu „Wagner“ įvaizdis Rusijos informacinėje erdvėje yra kaip privačios karinės grupuotės, kuriai sunkiai pavyksta išlikti.

Minėti Rusijos šaltiniai gali perdėti „Wagner“ sunkumų laipsnį, pastebėjo analitikai, ypač jei pranešimai apie J.Prigožino keliones į Afriką yra tikslūs ir jei jo pastangos užsitikrinti naujas sutartis bus sėkmingos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas Rostove prie Dono
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas Rostove prie Dono

Kariniai tinklaraštininkai tuo tarpu pažymėjo, jog Rusijos gynybos ministerijai gali būti sunku pakeisti „Wagner“ Afrikoje, nes Rusijos pajėgoms reikia laiko apmokymams prieš dislokavimą, jos nėra užmezgusios tokių ryšių su vietiniais gyventojais kaip „Wagner“ ir gali destabilizuoti konfliktus, o ne juos numalšinti.

„Wagner“ grupė yra sulaukusi kaltinimų dėl daugybės karo nusikaltimų Afrikoje.

Anksčiau organizacija „Human Rights Watch“ teigė, kad ši grupuotė Malyje įvykdė mirties bausmes ir įtariama nužudžiusi kelias dešimtis civilių gyventojų.

„Wagner“ grupė taip pat kovojo Ukrainoje, ypač aktyviai veikė Bachmuto srityje, tačiau pavasario pabaigoje po konfliktų su Rusijos kariuomenės vadovybe išvyko į lauko stovyklas.

Birželio 24 d. „Wagner“ dėl konflikto su Rusijos Federacijos karine vadovybe pradėjo ginkluotą maištą Rusijoje, tačiau po derybų su save pasiskelbusiu Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka J.Prigožinas pareiškė, kad jo samdiniai grįžta į lauko stovyklas.

Baudžiamoji byla J.Prigožinui Rusijos Federacijoje buvo nutraukta, jis turėjo „išvykti į Baltarusiją“.

Baltarusijoje J.Prigožinas tariamai kreipėsi į „Wagner“ samdinius ir sakė, kad jie dalyvaus Baltarusijos kariuomenės mokymuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas