Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Stoltenbergas: NATO galėjo padaryti daug daugiau, kad būtų išvengta karo Ukrainoje

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, kuris spalio mėn. paliks savo postą, pripažino, kad Aljansas galėjo padaryti daug daugiau, kad būtų išvengta karo Ukrainoje.
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas / Tomas Tkacik / ZUMAPRESS.com
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas / Tomas Tkacik / ZUMAPRESS.com

„Dabar mes teikiame karines priemones karui – tada galėjome teikti karines priemones, kad išvengtume karo“, – sakė jis interviu Vokietijos laikraščiui FAS.

Pasak jo, NATO narės nenorėjo suteikti ginklų, kurių Ukraina prašė prieš Rusijos invaziją, nes bijojo eskalacijos.

„Apgailestauju, jog NATO sąjungininkės ir pati NATO anksčiau nepadarė daugiau, kad sustiprintų Ukrainą. Jei Ukraina būtų buvusi kariniu požiūriu stipresnė, slenkstis Rusijai pulti būtų buvęs aukštesnis“, – sakė J.Stoltenbergas.

Jis priminė, kad per pirmąjį savo vizitą Ukrainoje 2015 m. jis lankėsi mokymo centre, kuriame JAV, Kanada ir Didžioji Britanija rengė karius, tačiau pats Aljansas šiame procese nedalyvavo. Kartu J.Stoltenbergas pridūrė, kad Ukrainos prisijungimo prie NATO klausimas visada buvo sudėtingas, o 2022 m. tapo apskritai nerealus.

„Būtų buvę lengva sustiprinti Ukrainą kariniu požiūriu. Vietoj to mes kovojome su tuo, ar tiekti snaiperių šautuvus. JAV ilgai nenorėjo tiekti Ukrainai prieštankinių raketų, kad neprovokuotų Rusijos. Galiausiai jos šiek tiek davė, bet mes galėjome padaryti daugiau. Dabar mes ginkluojame Ukrainą karui, o tada galėjome aprūpinti Ukrainą, kad ji išvengtų karo“, – sako generalinis sekretorius.

Jis taip pat pažymi, kad nutraukti karo veiksmus galima tik prie derybų stalo.

„Norint užbaigti šį karą, tam tikrame etape būtina vėl pradėti dialogą su Rusija. Tačiau tai turi būti grindžiama Ukrainos stiprybe“, – daro išvadą jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas