Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos premjeras sako, kad po išpuolio saugumo pusiausvyra sudėtinga

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida ketvirtadienį interviu teigė, kad sunku rasti tinkamą saugumo pusiausvyrą, praėjus kelioms dienoms po to, kai dalyvaudamas rinkimų kampanijos renginyje vos išvengė išpuolio.
Fumio Kishida prieš sprogimą
Fumio Kishida prieš sprogimą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po to, kai praėjusiais metais buvo nužudytas buvęs ministras pirmininkas Shinzo Abe, buvo sustiprintas pareigūnų saugumas, tačiau šeštadienį vienam vyrui vis tik pavyko sviesti, įtariama, vamzdinę bombą link F.Kishidos.

Šis incidentas rodo, kad „kyla problema, kiek politikai, kandidatai ir rinkėjai turėtų laikytis atstumo“, tvirtino F.Kishida interviu užsienio žiniasklaidai, įskaitant naujienų agentūrą AFP.

„Tai klausimas, kurį iškėlė šis incidentas, – sakė jis. – Labai sunku rasti tinkamą pusiausvyrą.“

F.Kishida buvo skubiai išgabentas iš įvykio vietos Vakarų Japonijos Vakajamos uoste po to, kai vyriškis, įvardytas kaip 24 metų Ryuji Kimura, metė, kaip įtariama, savadarbį sprogstamąjį įtaisą.

Jis netrukus sprogo, sukeldamas garsų driokstelėjimą ir paskleisdamas tirštus baltus dūmus.

Šis incidentas, įvykęs praėjus mažiau nei metams po to, kai vienas vyras nušovė Sh.Abe, kai šis dalyvavo rinkimų kampanijos renginyje, šalyje sukėlė siaubą.

F.Kishida paragino Japonijos piliečius balsuoti sekmadienį vyksiančiuose papildomuose rinkimuose, kad parodytų, jo žodžiais tariant, savo ryžtingą poziciją ir parodytų pasauliui, kaip veikia Japonijos demokratija.

„Jokia priežastis neturėtų pateisinti bandymo smurtu užgniaužti kalbą, – pridūrė jis. – Rinkimai, kurie yra demokratijos pagrindas, niekada neturi pasiduoti smurtui, todėl tęsiau kampaniją vedamas įsitikinimo, kad privalome to laikytis.“

Jis taip pat pakartojo raginimą Japonijai sustiprinti saugumą prieš kitą mėnesį šalyje vyksiant Didžiojo septyneto (G-7) ministrų susitikimams.

„Paprastų piliečių pagalba“

Anksčiau ketvirtadienį Japonijos policijos vadovas gyrė saugumo darbuotojus ir paprastus žmones, kurie pargriovė įtariamą F.Kishidos užpuoliką ant žemės.

„Tiesioginės žalos ministrui pirmininkui F.Kishidai pavyko išvengti dėl tokių veiksmų, kaip apsaugos darbuotojų apsaugos priemonės ir paprastų piliečių pagalba“, – sakė Nacionalinės policijos agentūros vadovas Yasuhiro Tsuyuki.

Tačiau jis teigė, kad vietos policijos pajėgos „peržiūrės savo saugumo praktiką, atsižvelgdamos į tai, ką dar buvo galima padaryti“.

Policija aiškinasi, ar sprogmuo turėjo mirtiną galią, o vietos žiniasklaida pranešė, kad sprogmenyje galėjo būti metalinių veržlių, dėl kurių skeveldros galėjo įsirėžti į maždaug už 60 metrų esantį metalinį konteinerį.

R.Kimura yra suimtas, tačiau, kaip pranešama, atsisako atskleisti bet kokį išpuolio motyvą.

Praėjusiais metais jis pateikė ieškinį prieš vyriausybę, kuris, kaip pranešama, buvo skundas dėl rinkimų įstatymų, reikalaujančių, kad kandidatai, siekiantys vietų aukštuosiuose parlamento rūmuose, turi būti ne jaunesni kaip 30 metų, o siekiantys vietų žemuosiuose rūmuose – ne jaunesni kaip 25 metų.

Anot žiniasklaidos, dėl šių taisyklių ir dėl to, kad negalėjo sumokėti privalomo 3 mln. jenų (20 tūkst. eurų) užstato, R.Kimura negalėjo dalyvauti praėjusią vasarą vykusiuose rinkimuose.

Jo ieškinyje teigiama, kad amžiaus apribojimai prieštarauja Konstitucijai.

Pranešama, kad įtariamas Sh.Abe žudikas Tetsuya Yamagami taikėsi į buvusį premjerą dėl jo ryšių su sekta, kurios nariai kartais vadinami munistais.

Vietos žiniasklaida teigė, kad R. Kimura taip pat kritikavo Sh.Abe ryšius su sekta ir nepritarė prieštaringai vertinamoms valstybinėms lyderio laidotuvėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito