Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 15 /10:11

Japonijos premjerui sakant kalbą nugriaudėjo sprogimas

Japonijos ministrui pirmininkui Fumio Kišidai šeštadienį po atviru dangumi sakant kalbą pasigirdo „į sprogimą panašus garsas“. Premjeras buvo evakuotas, o įtariamasis – suimtas.
Sulaikomas įtariamasis
Sulaikomas įtariamasis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Japonijos visuomeninio transliuotojo NHK paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip po incidento bėga visuomenės nariai ir suimamas vyras. Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip keli vyrai, kaip manoma, policijos pareigūnai, laiko įtariamąjį ant žemės. Kitose nuotraukose matėsi sidabrinis cilindras, kuris, atrodo, buvo mestas F.Kišidos link.

Vietos naujienų agentūra „Kyodo news“ pranešė, kad vyras buvo suimtas po to, kai metė „kažką, kas atrodė kaip dūminė bomba“.

Dramatiškos scenos vyko Vakajamos mieste, kur F.Kishida sakė kalbą po Saikazaki žvejybos uosto patikrinimo. Kalba buvo dalis premjero paramos artėjantiems papildomiems Atstovų Rūmų rinkimams Vakajamos apygardoje. Šiuo metu visoje Japonijoje vyksta rinkimų kampanija.

Įvykio vietoje buvęs miesto tarybos narys NHK pasakojo, kad prieš pat pasigirstant sprogimui „cilindro formos sidabrinis objektas“ skriejo „maždaug du metrus priešais mane“.

Kitas liudininkas taip pat pranešė matęs „sidabrinį cilindrą“, sakydamas, kad jis „buvo išmestas ir šiek tiek švietė prieš pasigirstant dideliam garsui“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sprogimo vieta
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sprogimo vieta

Japonijos pareigūnai teigia, kad F.Kišida yra saugus ir nenukentėjo. NHK pranešė, kad jis buvo nuvežtas į kitą vietą, kur jį apsupo jį saugantys policijos pareigūnai.

Transliuotojas teigė, kad vyras buvo suimtas „įtariant prievartiniu trukdymu verslui“ ir nugabentas į Vakarų Vakajamos policijos nuovadą apklausai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fumio Kishida prieš sprogimą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fumio Kishida prieš sprogimą

Policijos nuovados pareigūnai sakė CNN, kad jie sulaikė įtariamąjį, tačiau kol kas negali atskleisti nei įtariamojo, nei jokios kitos informacijos; jie teigė, kad daugiau informacijos bus paskelbta ateityje.

Palyginimai su Sh.Abe nužudymu

Incidentas iš karto sulaukė palyginimų su buvusio Japonijos ministro pirmininko Shinzo Abe nužudymu, kuris buvo nušautas praėjusių metų liepos mėnesį.

„Scanpix“/AP nuotr./Sulaikomas įtariamasis
„Scanpix“/AP nuotr./Sulaikomas įtariamasis

Ilgiausiai Japonijos premjero pareigas ėjęs Sh.Abe buvo nušautas sakydamas rinkimų kampanijos kalbą nedidelei miniai prie geležinkelio stoties Naros mieste.

Išpuolis, įvykdytas vidury baltos dienos ir įvykdytas panaudojus, kaip atrodo, savadarbį ginklą, sukrėtė tautą, kuri retai siejama su politiniu ir ginkluotu smurtu.

Sh.Abe prižiūrintys gydytojai atskleidė, kad šūvis buvo pataikęs iki pat širdies.

Po Sh.Abe mirties buvo suimtas vyras, kuriam šiuo metu pateikti kaltinimai žmogžudyste ir šaunamuoju ginklu.

„Neatleistinas žiaurumas“

F.Kishida nenukentėjo ir netrukus atnaujino kampaniją, taip pat sustojo vietos traukinių stotyje.

„Ankstesnėje kalbos vietoje pasigirdo stiprus sprogimo garsas. Policija aiškinasi detales, tačiau norėčiau atsiprašyti, kad sukėliau nerimą daugeliui žmonių ir pridariau jiems rūpesčių“, – sakė jis.

„Vyksta mūsų šaliai svarbūs rinkimai, todėl turime dirbti ir laikytis kartu“, – pridūrė jis.

Vėliau šeštadienio popietę jis taip pat turėtų kalbėti Čiboje, į rytus nuo Tokijo.

„Tai, kad kažkas panašaus įvyko viduryje rinkimų kampanijos, kuri yra demokratijos pagrindas, yra apgailėtina. Tai neatleistinas žiaurumas“, – NHK sakė valdančiosios Liberalų demokratų partijos rinkimų strategijos pirmininkas Hiroshi Moriyama.

Šalyje, kurioje nėra daug smurtinių nusikaltimų ir galioja griežti ginklų įstatymai, vietos kampanijos renginių saugumas Japonijoje paprastai yra palyginti didelis.

Tačiau šalis sustiprino politikų saugumą po Sh.Abe nužudymo, kuris 2022-ųjų liepą buvo nušautas, kai sakė rinkimų kampanijos kalbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas