Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
16:55 /19:05

Japonijos valdančioji partija pirmalaikiuose rinkimuose gali nesurinkti daugumos balsų

Skandalų krečiama Japonijos valdančioji partija sekmadienį vykusiuose pirmalaikiuose rinkimuose pirmą kartą nuo 2009-ųjų gali nesurinkti daugumos balsų, o tai būtų skaudus smūgis naujajam ministrui pirmininkui Shigeru Ishibai (Šigeru Išibai).
Japonijos ministras pirmininkas Shigeru Ishiba / STR / AFP
Japonijos ministras pirmininkas Shigeru Ishiba / STR / AFP
Temos: 2 Japonija Rinkimai

Taigi, lieka neaišku, ar Sh Ishibos konservatyvioji Liberalų demokratų partija (LDP) galėtų užsitikrinti daugumą parlamente su savo jaunesniąja koalicijos partnere, partija „Komeito“. 

„Gauname griežtą nuosprendį“, – vėlai sekmadienį nacionaliniam transliuotojui NHK sakė Sh. Ishiba.

Rinkėjai „išreiškė didelį norą, kad LDP susimąstytų ir taptų partija, kuri veiktų pagal žmonių valią“, teigė jis.

LDP ir jos jaunesnioji koalicijos partnerė neabejotinai praras daugumą parlamente, ankstų pirmadienį pranešė visuomeninis transliuotojas NHK, remdamasis prognozėmis, pagrįstomis sekmadienį vykusių rinkimų apklausų rezultatais.

NHK pranešė, kad LDP ir koalicijos partnerė „Komeito“ neabejotinai nesurinks daugumos balsų, o tai reiškia didžiulį smūgį naujajam ministrui pirmininkui ir blogiausią LDP rinkimų rezultatą nuo 2009 metų. 

67-erių buvęs gynybos ministras Sh, Ishiba sušaukė rinkimus po to, kai praėjusį mėnesį vos ne vos buvo išrinktas vadovauti LDP, kuri Japoniją valdė beveik visus pastaruosius 70 metų.

Tačiau ketvirtos pagal dydį pasaulio ekonomikos šalies rinkėjams didelį nerimą kelia infliacija ir partijos skandalas dėl politinio finansavimo, kuris po trejų metų darbo sužlugdė Sh. Ishibos pirmtaką Fumio Kishida (Fumiją Kišidą).

Sekmadienį pasibaigus rinkimams iš LDP būstinės filmuotoje medžiagoje buvo matyti niūrūs veidai, apklausoms rodant, kad Sh. Ishibos teisingumo ir žemės ūkio ministrai greičiausiai praras savo vietas.

Sh. Ishiba, save vadinantis gynybos „moksliuku“ ir laisvalaikiu gaminantis laivų ir lėktuvų modelius, teigė, kad jo tikslas per rinkimus buvo, jog koalicija laimėtų didžiąją dalį balsų.

Neįgyvendinus šio tikslo, būtų smarkiai pakenkta jo pozicijoms LDP ir tektų ieškoti kitų koalicijos partnerių arba vadovauti mažumos vyriausybei.

„Jei dėl griežto visuomenės vertinimo nesugebėsime surinkti daugumos, prašysime kuo daugiau žmonių su mumis bendradarbiauti“, – žurnalistams sakė LDP rinkimų vadovas Shinjiro Koizumi (Šindžiras Koidzumis).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai