Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 15

Jaunieji kinai aršiai varžosi dėl valstybės tarnybos, bet gailisi ją gavę. Kodėl?

Pekine ir kituose Kinijos miestuose net 2,6 milijono kandidatų į įvairias darbo vietas, įskaitant geriausių šalies universitetų absolventus, jau netrukus suplūs į testavimo centrus, kur jiems teks įveikti nepaprastai sudėtingus iššūkius, varžantis dėl 37 100 darbo vietų vyriausybinėse įstaigose.
Naujųjų vakaras Kinijoje
Naujųjų vakaras Kinijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jų laukiantis nacionalinis egzaminas yra kasmetinės jaunų kinų apeigos – kai kurie jų išleidžia tūkstančius dolerių parengiamiesiems užsiėmimams ir pasirengimui skiria labai daug laiko.

Šiemet egzaminas vyks itin sunkiu metu. Jis buvo planuotas gruodžio pradžioje, tačiau paskutinę minutę buvo atšauktas.

Vyriausybė kaip priežastį nurodė COVID-19 ribojimus, tačiau egzaminas buvo atidėtas keliomis dienomis po to, kai daugiau nei keliolikoje miestų prasidėjo protestai prieš griežtus Kinijoje taikomus dėl pandemijos įvestus apribojimus.

Darbai didžiulėje Kinijos valstybės tarnyboje ilgą laiką buvo laikomi prestižinės karjeros pradžia. Kai kurios jaunesniųjų specialistų pareigos yra tokios pat, kaip ir bet kurioje kitoje ekonomikoje, pavyzdžiui, savivaldybės tarnautojų, bet yra tokių, kurios būdingos tik Kinijai, pavyzdžiui, pagalba didžiuliam šalies cenzūrių biurokratijos aparatui.

Tačiau šiais laikais darbų valstybiniame sektoriuje geidžiama ir iš būtinybės, nes įvairių aukštųjų mokyklų absolventams įsidarbinti privačiose įmonėse ypač sunku.

Maždaug vienas iš penkių kinų nuo 16 iki 24 yra bedarbis. „Alibaba“, „Tencent“ ir kitos technologijų įmonės pastaruoju metu atleido nemažai darbuotojų.

Ekonomikos augimą stabdė staigus nekilnojamojo turto sektoriaus nuosmukis, o mažos įmonės nukentėjo nuo COVID apribojimų, kurie kelioms savaitėms ar net mėnesiams vis paralyžiuodavo didelę šalies dalį.

„Nulinio COVID“ politika atšaukta, tačiau neprognozuojama, kad ekonomika artimiausiu metu atsigaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas