Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

JAV ambasadorė: Rusijoje įkalinto žurnalisto sveikata gera

Rusija pirmadienį po daugiau nei dviejų mėnesių pertraukos suteikė Jungtinėms Valstijoms konsulinę prieigą prie įkalinto „The Wall Street Journal“ žurnalisto Evano Gershkovicho, o JAV ambasadorė pranešė, kad jo sveikata yra gera.
Įkalintas „The Wall Street Journal“ žurnalistas Evanas Gershkovichas
Įkalintas „The Wall Street Journal“ žurnalistas Evanas Gershkovichas / „AFP“/„Scanpix“

Valstybės departamentas nurodė, kad ambasadorė Lynne Tracy susitiko su E.Gershkovichu Maskvos Lefortovo kalėjime – tai buvo tik antrasis jos susitikimas su juo nuo kovo 29 dienos, kai jis buvo suimtas per žurnalistinę kelionę Urale.

„Ambasadorė Tracy pranešė, kad, nepaisant susiklosčiusių aplinkybių, pono Gershkovicho sveikata yra gera ir jis išlieka stiprus“, – sakė Valstybės departamento atstovas spaudai.

Anksčiau naujienų agentūroje AFP dirbęs E.Gershkovichas yra pirmasis Vakarų žurnalistas, kurį Maskva suėmė ir apkaltino šnipinėjimu nuo sovietinių laikų, smarkiai pablogėjus santykiams dėl karo Ukrainoje.

Jungtinės Valstijos, „The Wall Street Journal“ ir E.Gershkovichas griežtai neigia, kad jis buvo šnipas.

Valstybės departamentas teigė, kad ir toliau reikalaus, jog E.Gershkovichas būtų išlaisvintas, o iki tol – nuolatinių konsulinių vizitų.

„JAV ambasados pareigūnai ir toliau teiks visą reikiamą paramą ponui Gershkovichui ir jo šeimai, taip pat tikimės, kad Rusijos valdžia ir toliau suteiks galimybę gauti konsulinę pagalbą“, – sakė atstovas spaudai.

Po balandžio mėnesį įvykusio ambasadorės susitikimo Rusija atmetė prašymus dėl tolesnių vizitų ir sulaukė Vašingtono protestų, kad Rusija pažeidžia protokolą.

Rusija nurodė, kad keršija už tai, kad JAV neišdavė vizų su Rusijos valstybine žiniasklaida susijusiems asmenims, kurie siekė apsilankyti Niujorke per užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo kelionę į Jungtines Tautas.

Praėjusią savaitę Užsienio santykių taryboje kalbėjęs valstybės sekretorius Antony Blinkenas išreiškė susirūpinimą dėl to, kad Rusija atsisako suteikti E.Gershkovichui konsulinę teisę, ir sakė, kad JAV spaudžia praktiškai kiekvieną dieną.

„Kartu toliau ieškome būdų, kaip jį pargabenti namo“, taip pat Paulą Whelaną, buvusį JAV jūrų pėstininką, kuris kalinamas jau daugiau nei ketverius metus, teigė A.Blinkenas.

L.Tracy paskutinį kartą matė P.Whelaną gegužės mėnesį. Jis kalinamas Mordovijoje, maždaug už 400 km į pietryčius nuo Maskvos, regione, garsėjančiame žiauriais kalėjimais.

Birželio 22 dieną Maskvos teismas atmetė prašymą išlaisvinti E.Gershkovichą. Teismo posėdyje dalyvavusi L.Tracy sakė, kad JAV yra labai nusivylusios.

Nuo 2022 metų vasario invazijos į Ukrainą JAV smarkiai apribojo aukšto lygio ryšius su Rusija, tačiau susisiekė ir susitarė dėl dviejų apsikeitimų kaliniais.

Gruodį Rusija išlaisvino krepšinio žvaigždę Brittney Griner, kuri buvo suimta dėl kanapių pėdsakų, mainais į JAV dėl ginklų kontrabandos įkalinto Viktoro Buto paleidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius