Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV ambasadorius Japonijoje vaišinosi žuvimi iš Fukušimos ir kritikavo Kiniją

JAV ambasadorius Japonijoje ketvirtadienį vaišinosi žuvimi iš Fukušimos, sakydamas, kad iš avariją patyrusios atominės elektrinės išleistas vanduo yra saugesnis už tą, kurį išpila Kinijos atominės elektrinės.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.
Temos: 1 Japonija

Praėjusią savaitę, Japonijai pradėjus į Ramųjį vandenyną leisti Fukušimos išvalytą aušinimo vandenį, Kinija uždraudė importuoti jūros gėrybes iš kaimyninės šalies, kaltindama Tokiją, esą šis vandenyną laiko kanalizacija.

„Per dešimtmetį Japonija daug ką darė tinkamai. Griežti moksliniai reikalavimai, visiškas skaidrumas ir tarptautinės bendruomenės kvietimas stebėti, kaip sekasi valyti vandenį“, – sakė ambasadorius Rahmas Emanuelis (Ramas Emanuelis), apsilankęs 2011 metais cunamio ir branduolinės katastrofos nuniokotoje teritorijoje.

„Šios vietovės vanduo yra saugesnis už nevalytą vandenį, kurį keturios Kinijos elektrinės išleidžia į vandenyną“, – sakė jis.

Pasak operatoriaus TEPCO, iš Fukušimos AE išleidžiamas vanduo buvo išfiltruotas nuo visų radioaktyviųjų elementų, išskyrus tričio.

TEPCO teigia, kad tričio kiekis neviršija saugių ribų ir yra mažesnis nei įprastai eksploatuojamose branduolinėse elektrinėse, taip pat ir Kinijoje.

63 metų R. Emanuelis vietos restorane suvalgė pilną lėkštę žalių plekšnių, tunų ir ešerių gabalėlių, o po to prekybos centre nusipirko daugiau žuvies ir vietinių persikų.

Visuomenė parodė paramą Japonijai, praėjus dienai po to, kai ministro pirmininko Fumio Kishidos (Fumijo Kišidos) biuras paskelbė vaizdo įrašą, kuriame jis pats valgo žuvį ir kitus produktus iš Fukušimos.

R. Emanuelis apkaltino Kiniją, kad ji ėmėsi tokių strateginių veiksmų prieš Japoniją kaip ekonominė prievarta, engimas ir dezinformacijos skleidimas.

„Visa tai yra politika, ir tai neturi nieko bendra su informacija“, – sakė R. Emanuelis.

„Kinija nepadarė nieko, kad informuotų, šviestų ar padėtų žmonėms priimti sprendimą“, – sakė jis.

Trečiadienį Australijos ambasada taip pat išreiškė savo paramą ir socialiniuose tinkluose paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip jos diplomatai Tokijuje esančioje parduotuvėje perka produktus iš Fukušimos regiono.

„Australija yra glaudžiai susijusi su Fukušima“, – japoniškai kalbėjo vienas iš jų.

„Mes ir toliau remsime Fukušimą“, – pridūrė kitas.

Rugpjūčio 24 dieną Japonija pradėjo išleidinėti daugiau kaip 500 olimpinių plaukimo baseinų tūrio vandenį iš Fukušimos elektrinės.

Nuo to laiko Kinijoje padidėjo visuomenės priešiškumas – į Japonijos mokyklas ir konsulatus buvo svaidomos plytos ir kiaušiniai. Japonijos įmones taip pat užplūdo nepageidaujami skambučiai iš Kinijos numerių.

Pekinas atmetė „vadinamuosius Japonijos nuogąstavimus“ ir kaltino Japoniją „vienašališkai ir priverstinai“ pradėjus nuotekų išleidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas