Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

JAV analitikai: Rusija sukasi iš padėties ir gali suformuoti naują jungtinę kariuomenę

Rusija gali suformuoti dar vieną jungtinę kariuomenę, kuri būtų dislokuota Ukrainoje, skelbia JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / „AP“/„Scanpix“

„Šiuo metu Rusijos kariuomenėje vykdomos didelės reformos, įskaitant naujų kariuomenės lygmens jungtinių ginkluotųjų pajėgų dalinių kūrimą, o Ukrainos šaltinių nuoroda į „51-ąją armiją“ gali būti išankstinis ženklas, kad Rusija suformavo dar vieną jungtinę kariuomenę, kuri bus dislokuota Ukrainoje“, – nurodoma naujausioje ataskaitoje.

Kariniai analitikai pažymėjo, kad Charkivo operatyvinės-taktinės pajėgų grupės atstovas spaudai Jurijus Povchas pareiškė, jog Rusijos kariuomenė ketina perkelti į Charkivą „51-osios armijos 9-osios motorizuotosios šaulių brigados“ dalinius.

Socialinių tinklų nuotrauka/Rusijos kariai ant motociklo
Socialinių tinklų nuotrauka/Rusijos kariai ant motociklo

J.Povchas teigė, kad Rusijos kariuomenė į Charkivo kryptį perkelia rusų dalinius iš Chersono srities ir kitų krypčių.

Hortycios operatyvinės-strateginės kariuomenės grupės atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Nazaras Vološynas taip pat pranešė, kad Rusijos kariai ketina perkelti 155-osios jūrų pėstininkų brigados (Ramiojo vandenyno laivynas) ir „51-osios armijos 9-osios motorizuotosios šaulių brigados“ dalis į Charkivo kryptį, kad kompensuotų didelius Rusijos nuostolius.

Neseniai ISW analitikai gavo pranešimų, kad Rusijos kariškiai perkėlė 155-osios jūrų pėstininkų brigados ir 9-osios motorizuotosios šaulių brigados (1-asis armijos korpusas „DLR“) dalis iš vakarų ir pietvakarių nuo Donecko į Charkivo kryptį, tačiau neužfiksavo jokių pranešimų apie Rusijos „51-ąją armiją“.

ISW pažymėjo, kad Rusijos kariuomenė galėjo 9-ąją motorizuotąją šaulių brigadą pavesti atgaivintai, galbūt Antrojo pasaulinio karo laikų, „51-ajai armijai“.

Kitos svarbios analitikų išvados:

  • Birželio 25 d. dvi pagrindinės tarptautinės institucijos – Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) ir Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) – paskelbė sprendimus, patvirtinančius, kad Rusija Ukrainoje ilgą laiką vykdo karo nusikaltimus ir žmogaus teisių pažeidimus.
  • Rusija ir Venesuela pasirašė susitarimo memorandumą, kuriuo siekiama kovoti su „prievartos priemonėmis“, greičiausiai siekiant parodyti Vakarams, kad Kremlius turi įtakos Vakarų pusrutulyje.
  • Birželio 25 d. Ukrainos pajėgos surengė bepiločio lėktuvo smūgį Rusijos amunicijos sandėliui Voronežo srityje, o neseniai nenurodytais ginklais smogė priešlėktuvinių raketų sistemoms „Pantsir-S1“ Belgorodo srityje.
  • Birželio 25 d. Rusija įvedė atsakomąsias sankcijas 81 Europos Sąjungos šalyse įsikūrusiai žiniasklaidos priemonei po to, kai birželio 24 d. ES įvedė sankcijas keturioms su Rusija susijusioms valstybinėms žiniasklaidos priemonėms.
  • Dagestano Respublikos vadovas Serhijus Melikovas nurodė peržiūrėti aukšto rango Dagestano pareigūnų asmens bylas po įtariamų birželio 23 d. teroristinių išpuolių Kaukazo provincijoje, o tai rodo, kad Kremlius, siekdamas išlaikyti stabilumo ir normalumo regimybę, gali sustiprinti pastangas kovoti su islamo ekstremistų grėsmėmis Šiaurės Kaukaze.
  • Armėnijos užsienio reikalų ministras Araratas Mirzojanas birželio 20 d. Vilniuje susitiko su Lietuvoje gyvenančia Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja Armėnijos ir Baltarusijos santykių blogėjimo fone.
  • Ukrainos pajėgos neseniai susigrąžino prarastas pozicijas Vovčanske, o Rusijos pajėgos neseniai pasistūmėjo prie Siversko ir Avdijivkos.
  • Rusijos karinis tinklaraštininkas sakė, kad nuo 2024 m. spalio 1 d. Rusijos savanoriška draugija Rusijos kariuomenei, karinėms oro pajėgoms ir kariniam jūrų laivynui skatinti pradės rengti neįvardytus Rusijos kariškius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius