Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV analitikai: Ukraina tikriausiai nusprendė atitraukti iš Bachmuto dalį karių

Tikėtina, kad Ukrainos pajėgos vykdo ribotą taktinį karių išvedimą iš Bachmuto, bet apie Ukrainos ketinimus visiškai pasitraukti iš šio miesto kalbėti dar anksti, rašoma Karinių tyrimų instituto (ISW) ataskaitoje.
Ukrainos karys prie Bachmuto
Ukrainos karys prie Bachmuto / „AP“/„Scanpix“

Instituto analitikai mano, kad Ukrainos pajėgos gali atsitraukti iš savo pozicijų rytiniame Bachmutkos upės krante, atsižvelgiant į neseniai geolokacine medžiaga užfiksuotą geležinkelio tilto per upę sunaikinimą į šiaurės rytus nuo Bachmutkos.

ISW pažymėjo, kad geolokaciniai vaizdo įrašai rodo, jog privačios karinės bendrovės „Wagner“ pajėgos toliau žengia į šiaurės rytinę Bachmuto dalį ir kovo 5 d. pasistūmėjo į priekį Stupkų geležinkelio stoties rajone.

„Ukrainos kariškis pranešė, kad kovo 4 d. Rusijos pajėgos dar nebuvo perėjusios Bachmutkos upės centrinėje Bachmuto dalyje, o Rusijos tinklaraštininkai teigė, kad „Wagner“ samdiniai išstūmė ukrainiečių pozicijas į centrinę Bachmuto dalį. Šiuo metu neaišku, ar Ukrainos kariai planuoja laikyti pozicijas vakarinėje dalyje ant Bachmutkos upės kranto“, – rašoma instituto pranešime.

ISW įsitikinęs, kad Ukrainos gynyba Bachmute tebėra strategiškai pagrįsta, nes „ir toliau absorbuoja Rusijos gyvąją jėgą ir techniką, o Ukrainos pajėgos nepatiria pernelyg didelių nuostolių“.

„Mažai tikėtina, kad Ukrainos pajėgos iš Bachmuto pasitrauks iš karto. Jos gali tęsti laipsnišką atsitraukimą, kovodamos, kad nualintų Rusijos pajėgas kovose miestuose.

Mažai tikėtina, kad Rusijos pajėgos greitai pasieks reikšmingų teritorinių laimėjimų miesto kovose, kurios paprastai yra palankios tam, kas ginasi, ir gali leisti Ukrainos pajėgoms padaryti didelių nuostolių besiveržiantiems Rusijos daliniams, net jei Ukrainos pajėgos aktyviai traukiasi.

Bachmuto centras yra vakariniame Bachmuto upės krante. Rusijos pajėgoms teks prasiskinti kelią per šią teritoriją, nebent jos galės žengti tiesiai į šiaurę arba pietus nuo Bachmuto.

Tokios urbanistinės sąlygos ir upės ypatumai gali žaisti į naudą Ukrainos pajėgoms, jei jos sugebės išlaikyti liniją nuo Chromovojaus (kaimas šiaurės vakariniame Bachmuto pakraštyje – red.) iki kelio T0504 Bachmutas–Kostantynivka. Ukrainiečių pozicijų gynyba prie Chromovojaus ir ties T0504 gali priversti Rusijos pajėgas kautis Bachmuto centrinės dalies miesto vietovėje, o tai gali lemti didelį Rusijos pajėgų vėlavimą ir nuostolius bei pagreitinti Rusijos puolimo kulminaciją.

Miestų mūšiai Bachmute galėtų dar labiau išsekinti ir taip išsekusias Rusijos mišriąsias pajėgas, kaip atsitiko po Ukrainos karių pasitraukimo nuo linijos Severodoneckas–Lysičanskas, dėl ko 2022 m. vasarą faktiškai baigėsi Rusijos puolamosios operacijos Luhansko ir Donecko regionuose.“ – rašoma ataskaitoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas